A "Hatékony Felügyelet"- új stratégia a PSZÁF-nál

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:48

Az elmúlt évtizedben a pénzügyi piacok, a termékek és szolgáltatások, a technológiák, a pénzügyi kultúra és a nemzetközi környezet hatalmas változásokon mentek keresztül. Az integrálódó piacok, az egyre nemzetközibbé váló szolgáltatások és Magyarország Európai Uniós tagsága szükségessé tették a 2010-ig szóló felügyeleti stratégia megfogalmazását.

A "Hatékony felügyelet" stratégiájának elkészítésével a középtávú cselekvés irányát határozták meg. A Felügyelet fő célja, hogy felvegye a lépést a pénzügyi tevékenység és a felügyeleti módszertan nemzetközi fejlődésével. Ez az erőforrások célirányosabb, hatékonyabb felhasználását teszi szükségessé. A Felügyelet 2010-ig szóló stratégiájának meghatározó keretét a törvényben előírt feladatai jelentik, legfőképpen biztosítja a pénzügyi piacok törvényes, megbízható, folyamatos és átlátható működését.
A Felügyelet alaposan felmérte azokat a tényezőket, amelyek feladatainak ellátását a következő években befolyásolják. Így, meghatározó jelentőségűek a nemzetközi folyamatok; a világgazdasági növekedés, a várható konfliktusok, a pénzügyi vagyonosodás, a technológiai fejlődés, a termékválaszték szélesedése, az intézményi szerkezet összetettsége, a nemzetközi szolgáltatások, az európai integráció, valamint Magyarország és benne a magyar pénzügyi szektor helyzete. Ugyanakkor a stratégia számol a felügyeleti erőforrásokkal is: a személyi állománnyal, a pénzügyi és tárgyi feltételekkel. Mindezek mellett a középtávú tervezés taglal szervezeti, irányítási kérdéseket, együttműködéseket, és tartalmaz információs rendszerre vonatkozó értékelést.
A stratégia fő cselekvési irányait azok az elemek jelentik, amelyek elengedhetetlenek a változó feltételekhez való igazodás szempontjából: reagálóképesség, folyamatos és tartalmi felügyelet, szakmai összefüggések elemzése, a felügyelés nemzetközi jellegének erősítése, uniós szabályok alkalmazása, a piac átláthatóbb működésének befolyásolása, megfelelő erőforrás-felhasználás.
A stratégia megvalósítását különböző akciók segítik: új, korszerű munkaerő-politika kialakítása, hatékony erőforrás-allokáció biztosítása, módszertan fejlesztése, IT-tudatos felügyelet szem előtt tartása, szervezeti, irányítási feltételek és a munkakultúra átalakítása.
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM