6 °C Budapest

KSH 2005-ről: export és beruházások

Pénzcentrum
2006. március 3. 09:45

A bruttó hazai termék 2005-ben 4.1%-kal (naptárhatással kiigazítva 4,3-kal) növekedett, a reálgazdaság egyensúlya javult - áll a KSH gazdasági összefoglalójában. Keresleti oldalról az export 11%-os és a beruházások 6.4%-os bővülése húzta a gazdaságot, a fogyasztás mérsékeltebben nőtt. A külkereskedelem hiánya az importnál gyorsabban növekvő exportnak köszönhetően alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A termelő ágazatok közül az iparban és az építőiparban folytatódott a konjunktúra, előbbi bruttó termelése 7.3%-kal, utóbbié 17%-kal nőtt. A mezőgazdaság kibocsátása a 2004-es rekordterméshez képest 9%-kal csökkent. Az infláció 3.6%-ra mérséklődött, ami 30 éves rekord, a reálkeresetek 6.3%-kal emelkedtek. A foglalkoztatottak száma nem változott, de az aktivitási ráta emelkedésével együtt a munkanélküliek száma és aránya nőtt (éves átlagban 7.2%-ra). Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes pénzforgalmi adatai szerint 2005-ben közel 984 milliárd forint volt, az egy évvel korábbinál kisebb (az eredményszemléletű hiány ennél lényegesen nagyobb).


Az élénk gazdasági növekedés 2005-ben folytatódott, bár üteme kissé mérsékeltebb, mint a megelőző évben volt. A GDP 2005-ben 4.1%-kal (naptárhatással kiigazítva 4.3%-kal), 2004-ben 4.6%-kal emelkedett. A magyar gazdaság fejlődése fő vonalaiban összhangban állt a világgazdaságra jellemző tendenciákkal.

A globális gazdaság fejlett térségeit általában a növekedés lassulása jellemezte. Az Egyesült Államokban a 2005. évi 3.5%-os GDP-növekedés alatta maradt a 2004. évinek (4.2%). Az Európai Unióban a fejlődés továbbra is sokkal szerényebb mértékű, mint az USA-ban, a GDP 2005-ben 1.6%-kal emelkedett. Ez a növekedési ütem 0.8 százalékponttal alacsonyabb a megelőző évinél. Az unión belül az euró-zónához tartozó országok növekedése változatlanul az uniós átlag alatt maradt. Magyarország fontosabb gazdasági partnerei közül Németország mindössze 1% körül tudta növelni a gazdasági teljesítményét, Ausztriában valamivel az átlag felett (2% körüli mértékben) nőtt a GDP, Olaszországban pedig stagnált a gazdaság 2005-ben.
Az Európai Unió új tagországaiban a 2005. évi gazdasági fejlődés változatlanul gyorsabb, mint a korábbi tagoknál (EU-15). Közülük a három balti köztársaság növekedése kiemelkedően magas volt, őket követi Szlovákia és Csehország 5% körüli növekedéssel. Szlovénia és Magyarország gazdasági teljesítménye közel azonos mértékű (4% körüli). Az új tagországok közül a legnagyobb gazdasági potenciált képviselő Lengyelország növekedése 3%-ra esett vissza.

Magyarországon a nemzetközi összehasonlításban magasnak tekinthető 4.1%-os éves növekedési ütemet kizárólag a termelékenység növekedése biztosította, a foglalkoztatottak száma lényegében változatlan maradt. A reálgazdaság egyensúlya 2005-ben számottevően javult, az áruk és a szolgáltatások exportja gyorsabban nőtt, mint az importja. Ugyanakkor az ország külső és belső pénzügyi egyensúlya továbbra is fennáll - véli a KSH.

A gazdasági növekedést a kereslet oldaláról az export és a beruházás lendületes fejlődése alapozta meg. A fogyasztói kereslet lassabban nőtt, mint a bruttó hazai termék. A gazdaság éven belül leírt fejlődési pályája sem tért el lényegesen a világgazdaságra jellemző folyamatoktól. Az év utolsó három hónapjában Magyarországon is kissé lassult a bruttó hazai termék növekedési üteme. (2005 III. negyedévében 4,5%-kal, a IV. negyedévben 4,3%-kal nőtt a GDP.)

A beruházások 2005. évi 6.4%-os növekedési üteme szerényebb a megelőző évinél, de így is meghaladta a bruttó hazai termék bővülését. A GDP alakulásával összhangban az utolsó negyedévben számottevő ütemcsökkenés következett be. A beruházások szerkezetét tekintve folytatódott az infrastrukturális fejlesztések arányának növekedése, ami főként az autópálya- és útépítésekkel áll összefüggésben. Az ilyen típusú fejlesztések a szállítás, távközlés gazdasági ágban jelennek meg, ahol a 2004. évi 32%-os növekedést követően tavaly további 33%-kal futott fel a beruházási teljesítmény. A feldolgozóiparban a 2003. és 2004. évi magas (15%-os) növekedés után 2005-ben szerény ütemben (2.4%-kal) növekedtek a beruházások. Hasonló a helyzet a lakásépítést is magában foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágban is, ahol a lakásépítések számának alakulásával párhuzamosan a több éve tartó dinamikus fejlődés 2005-ben megállt, sőt némi csökkenés mutatkozott. Többéves gyors növekedés után ugyanis 2005-ben 6%-kal csökkent az átadott új lakások száma az előző évhez képest (41 ezer lakásra adtak ki használatbavételi enge-délyt 2005 folyamán). Élénkültek az előző évhez képest a kereskedelemben és a szállodaiparban, továbbá az építőiparban megvalósuló fejlesztések.

A külkereskedelmi termékforgalom 2003-ban kezdődött és 2004-ben tetőzött dinamikus bővülése a nemzetközi konjunktúra gyengülésével párhuzamosan 2005-ben némiképp lelassult, az export és az import is mérsékeltebben nőtt, mint egy évvel korábban. A döntő részben ipari exporton alapuló kivitel volumene 11%-kal (2004-ben 18%-kal), a behozatalé 5%-kal (2004-ben 15%-kal) növekedett. Az importdinamikát meghaladó exportbővülés következtében a külkereskedelmi deficit a 2004. évi héttizedére csökkent, a hiány exporthoz viszonyított nagysága pedig a 2004. évi 8.8%-ról 5.7%-ra mérséklődött. A forgalom növekedési ütemének csökkenése mindkét oldalon elsősorban a legnagyobb forgalmat adó gépek és szállítóeszközök árufőcsoport dinamikájának mérséklődéséből ered. A külkereskedelmi cserearányok romlása az előző években mért 0.5-0.7%-ról 2%-ra gyorsult, főként az energiaárak folytatódó emelkedésének következtében.

A bruttó hazai termék dinamikáját termelési oldalról kedvezően befolyásolta, hogy a 2003-ban megindult ipari konjunktúra tavaly is folytatódott - csökkenő ipari foglalkoztatottság és számottevően emelkedő termelékenység mellett. A bruttó termelés - a 2004-ben mérttel közel azonos mértékben - 7.3%-kal nőtt. Jelentős változás az elmúlt évekhez képest, hogy a növekvő értékesítés nemcsak az exportra, hanem az előző években lényegében stagnáló belföldi kereslet növekedésére is támaszkodhatott. Az összes ipari értékesítés több mint felét kitevő export volumene 11%-kal emelkedett, a belföldi értékesítés pedig 4.4%-kal nőtt - részben a kisvállalkozások megugró belföldi eladásainak köszönhetően.

A feldolgozóipari termelés közel felét, az export kétharmadát adó két ágazat, a villamos gép, műszer gyártása és a járműgyártás jóval átlag feletti termelésnövekedése volt az ipari konjunktúra motorja, ami egyben az ágazati struktúra e két ágazat javára történő átrendeződésének folytatódását is jelenti. A beruházások fellendülésére támaszkodó, ezen felül exporteladásait is jelentősen növelő építőanyag-ipar volt az egyetlen, amelyben a termelés a két gépipari ágazatnál is magasabb ütemben nőtt. A feldolgozóipar 14 ágazata közül a kohászatban, az élelmiszeriparban és két könnyűipari ágazatban regisztráltak termeléscsökkenést.

A 250 fő feletti nagyvállalatok termelése átlag felett nőtt, teljes egészében a növekvő exportjukra támaszkodva. A kisvállalkozások 5% körüli ütemben növelték termelésüket, csökkenő export és jelentősen felfutó belföldi értékesítés mellett. A közepes vállalkozások kiegyenlítettebb belföldi és külföldi értékesítési dinamikával a kisvállalkozásokéhoz hasonló növekedést értek el.

Az építőiparban a bruttó termelés a 2004. évi 5.8% után tavaly 17%-kal nőtt, elsősorban a közútfejlesztési beruházások és az ipari, kereskedelmi célú épületek építésének következtében. Az építőipari vállalkozások év végi szerződésállománya az egy évvel korábbi magas bázist is meghaladta, ami a konjunktúra fennmaradására utal.

A mezőgazdaság teljesítményét a bázishatás nagymértékben befolyásolta, 2004 ugyanis a növénytermesztésben kiugró terméseredményeket hozott (különösen a kalászos gabonák esetében). Ehhez képest 2005-ben a mezőgazdaság kibocsátása 9.4%-kal csökkent (az állattenyésztési ágazatban ennél kisebb, a növénytermesztésben nagyobb mértékben), de így is magasabb volt, mint a 2004-et megelőző években.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiskereskedelmi forgalom volumene 5.5%-kal emelkedett (egy évvel korábban 5.8%-kal). Az élelmiszer-kereskedelmi forgalom 2005. évi emelkedése az előző két évhez hasonlóan elmaradt a nem élelmiszer-termékek forgalmának bővülésétől, és még kisebb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalomba be nem számított jármű- és üzemanyag-kereskedelem.

A szállítási ágazatban a teherszállítási teljesítmény 13%-kal nőtt, főként az élénk nemzetközi forgalomból eredően. A személyszállítás utaskilométerben mért teljesítményének növekedése is a nemzetközi szállításokból, azon belül a diszkont légitársaságok gyors forgalombővüléséből származik. A belföldi távolsági személyszállítás teljesítménye 4%-kal csökkent.

Az idegenforgalomban enyhe növekedés bontakozott ki. A hazánkba érkező külföldiek száma a korábbi éveknél nagyobb ütemben, 7%-kal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák számának 2%-os emelkedése ennek ellenére nagyobbrészt a belföldi turizmusból származik. A kereskedelmi szálláshelyek bevételei reálértéken 6%-kal nőttek, a szállodák javuló, 48%-os kapacitáskihasználtsággal működtek.

2005-ben a munkaerőpiacot a kínálat növekedése és a kereslet stagnálása jellemezte. A gazdaságilag inaktívak közül 52 ezerrel többen léptek be a munkaerőpiacra, mint amennyien elhagyták azt, azonban a munkaerő-kereslet nem nőtt ezzel párhuzamosan, így ők szinte teljes egészében a munkanélküliek számát gyarapították. Mindezek következtében a korábbi éveknél nagyobb aktivitási arány mellett a munkanélküliségi ráta 7.2%-ra emelkedett a 2004. évi 6.1%-ról. A foglalkoztatottak száma az éven belül kissé növekedett, de éves átlagban nem változott 2004-hez képest, így a foglalkoztatási ráta sem mozdult el európai összehasonlításban alacsonynak számító szintjéről.

A költségvetési szférában, valamint a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban csökkent a foglalkoztatottság, amit az építőipar és egyes szolgáltató-ágazatok által támasztott megnövekedett munkaerő-kereslet éppen csak ellensúlyozni tudott.

Az Európai Unióban a 2004. évi 9.1%-ról 8.7%-ra süllyedt a munkanélküliségi ráta, annak ellenére, hogy Németország és Franciaország nem tudta csökkenteni 9.5%-os munkanélküliségét. Mérséklődött viszont a munkanélküliség Csehországban, valamint a rendkívül magas rátát jegyző Lengyelországban és Szlovákiában.

A 2004-es alacsony bérdinamikát 2005-ben élénk keresetnövekedés követte, a 2004-ben kissé csökkenő nettó reálkereset 6.3%-kal nőtt. A költségvetésben dolgozók keresetnövekedése 2005-ben meghaladta a magánszférában dolgozókét. A két év közötti ütemkülönbség, valamint az éveken belül a versenyszféra és a költségvetési ágazatok bérdinamikája közötti differencia jelentős részben abból fakad, hogy a költségvetés területén az egyhavi külön juttatás kifizetését 2004 decemberéről egységesen 2005 januárjára ütemezték át. A külön juttatások, prémiumok nélkül számított keresetindex lényegében megegyezik a versenyszférában és a költségvetési intézményekben.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint a háztartások - pénzügyi megtakarításaik és kötelezettségvállalásaik különbözeteként adódó - nettó pénzügyi vagyona az utóbbi években gyorsuló ütemben növekszik. A bruttó megtakarítások növekedési üteme kissé emelkedett, a hitelállományé viszont mérséklődött (a lakáshitelek bővülése lassult, a fogyasztási hiteleké gyorsult). A forint ingatlanhitelek állománya csak 3%-kal nőtt, a devizában felvetteké viszont több mint háromszorosára emelkedett, így a devizahitelek aránya a teljes lakáshitel-állomány egyötödére rúgott. A nettó pénzügyi vagyon mindezek következtében a 2004. évi 9% után 12%-kal emelkedett, és állománya az év végén megközelítette a 13,400 mrd forintot.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes pénzforgalmi adatai szerint 2005-ben 984 milliárd forint volt , az egy évvel korábbinál 301 milliárd forinttal kevesebb. A csökkenés a központi költségvetésben ment végbe, ahol a hiány a 2004-esnél 345 milliárddal kevesebbet tett ki - részben egyszeri, nagy összegű befizetéseknek köszönhetően. A társadalombiztosítási alapok hiánya 47 milliárd forinttal több volt, mint egy évvel korábban. Az eredményszemléletű adatok lényegesen magasabb hiányt jeleznek.

A fogyasztói árak a 2004. évi 6.8% után 2005-ben 3.6%-kal emelkedtek, ami az utóbbi 30 év legalacsonyabb inflációs rátája. Az infláció csökkenését segítette a bázishatás (az EU-csatlakozással összefüggő 2004. év eleji adóemelések abban az évben növelték a pénzromlás ütemét), valamint bizonyos ágazatokban az éleződő verseny, de ellentétes irányban hatott az olajárak jelentős növekedése, ami nemcsak közvetlenül az üzemanyagok és a háztartási energia áremelkedése révén, hanem közvetve az ipari termelői árakon és a behozatali árakon keresztül is növelte a fogyasztói árakat.

Januárban a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 2.7%-kal emelkedtek, mérsékeltebben, mint 2005 bármely hónapjában. Az ütemcsökkenés javarészt a forgalmi adó kulcsának leszállításából származik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem