16 °C Budapest

Bajba került 150 ezer nyugdíjas

Pénzcentrum
2007. június 19. 10:00

Több tízezren lehetnek, akik 1997-ben a magánnyugdíjpénztárak valamelyikét választották, és az idén lesznek nyugdíjasok. Nekik már nem volt a nyugdíjbavonuulásukig elég idő arra, hogy megfelelő mennyiségű tőkét halmozzanak fel. Ezért kormányzati szakértők azon gondolkodnak, hogy ismét megnyitják a visszalépés lehetőségét a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe az előtt a legalább 150 ezer ember előtt, akik pórul jártak a magánnyugdíj pénztári rendszerbe történő átlépéssel 1997-ben.

Azok, akik beléptek a magánnyugdíjrendszerbe, azt vállalták, hogy állami nyugdíjuknak csak 75 százalékát kapják meg, és a maradék 25 százalékot egészítik ki ezzel a lehetőséggel.

A jelenlegi helyzetnek több oka is volt, és ezért egyesek szerint az állami szabályzók változása, mások szerint a nyugdíjpénztárak alacsony teljesítménye, ismét mások szerint maguk a járulékfizetők okolhatók.

A nyugdíjpénztárak hozamai nem kápráztatták el az elmúlt években a tagságukat: az utóbbi 7 évben többször is az éves inflációs szint alatt maradtak. Ezen javíthat majd, ha 2008-tól életbe lép a választható portfólió intézménye.

2012. december 31-ig nyugdíjba vonulók esetében a pénztáraknak meg kell vizsgálniuk, hogy a tag egyéni számláján felhalmozott megtakarítás mekkora járadékra jogosít. Ha a kiszámított havi járadék kevesebb, mint az a huszonöt százalék, amellyel a pénztártag havi állami nyugdíját csökkentenék, azaz rosszabbul járna, akkor két lehetőség közül választhat: vagy egy összegben, adómentesen felveszi a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott megtakarítását, vagy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe.

150 ezren buktak a nyugdíjreformon - vissza az állami nyugdíjat?

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?