Választható portfóliók - Januártól indul az Évgyűrűknél

Pénzcentrum
2007. november 7. 09:11

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár a kötelező bevezetési időpontnál előbb, 2008. január 1-jétől lehetővé teszi tagjai számára a portfólióválasztást. A választható portfóliós rendszer bevezetésével lehetővé válik a felhalmozási időszakban lévő tagok számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre. Így a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy életpálya görbe mentén mozoghatnak.

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár közgyűlési határozata értelmében, a kötelező időpontot megelőzően, 2008. január 1-jétől a választható portfóliós rendszer bevezetésével, lehetővé teszi tagjai számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre.

A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg a tag döntése alapján kiválasztott portfólióban kerül elhelyezésre. Az eltérő kockázatú és hozamú befektetési portfóliók kialakítása a szabályozásnak megfelelően a következő módon alakul.

Amennyiben a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő:

- a 15 évet meghaladja, akkor a tag egyéni számláját a - 40 százalék feletti részvényarányú - "Növekedési" portfólióba,

- 5-15 év év között van, akkor a tag egyéni számláját a - a 10-40 százalék közötti részvényarányú - "Kiegyensúlyozott" portfólióba,

- 5 évnél kevesebb, akkor a tag egyéni számláját a - legfeljebb 10 százalékos részvényarányt tartalmazó - "Klasszikus" portfólióba

sorolja be a pénztár. Az egyenleg az egyes portfóliók között nem osztható meg, a pénztártag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. Amennyiben a pénztártag nem él a választás lehetőségével - vagyis nem jelzi személyes választását december 1.-ig -, megtakarítását a pénztár a törvényben meghatározott módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő évek száma alapján automatikusan besorolja a megfelelő portfólióba. Az Évgyűrűk a besorolást a nyilvántartásban rendelkezésére álló adatok alapján végzi el. A pénztárba újonnan belépők - amennyiben belépéskor nem nyilatkoznak az egyéni portfólió választás tekintetében - a fent leírt módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik száma alapján kerülnek besorolásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az Évgyűrűk pénztártagjainak korösszetétele alapján a tagság mintegy 92 százaléka a Növekedési portfólióba tartozik.' - emelte ki Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánynyugdíjpénztár elnöke - "Az elmúlt években alkalmazott befektetési politikánk eredményeképpen részvényhányadunk messze meghaladta a piaci átlagot, lehetővé téve a mostani zökkenőmentes átállást a válaszható portfóliós rendszerre.". A változtatás célja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy hagyományos életpálya-görbe mentén mozogjanak, azaz minél hosszabb idő van a pénztártag nyugdíjkorhatárának eléréséig, annál több magasabb kockázatú, de hosszabb távon magasabb hozamot eredményező befektetési típus jelenjen meg az eszközök között. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer bevezetése révén a hosszú távú, nyugdíj célú megtakarítások reálértékének megőrzését, illetve növekedését kívánja elősegíteni, az öngondoskodás elvének szem előtt tartásával. Ezért döntött a 2008. januári bevezetés mellett, összhangban a magánnyugdíjpénztári törvénnyel, mely e rendszer bevezetését valamennyi magánnyugdíjpénztár számára 2009. január 1-jei hatállyal teszi kötelezővé.

A pénztártagok tájékoztatását segítendő, a pénztár a választható portfóliós rendszert ismertető tájékoztatót 2007. november 20-ig közvetlenül is eljuttatja a tagok számára. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer szabályzatát, a tájékoztató anyagot, valamint a portfólió választáshoz szükséges nyomtatványt is elhelyezi honlapján a www.evgyuruk.hu címen. A pénztár a beérkezett portfólióválasztásokat 2007. december 20-ig postai úton visszaigazolja a pénztártagok felé. A tagokat a 2008. január 1-jei portfólió választással kapcsolatosan költség nem terheli.

A pénztártagok egyéni portfólió választásának fő szabályai

A pénztártagok a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő alapján meghatározott besorolástól évente két alkalommal eltérhetnek, azonban a nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évben a növekedési portfóliót nem választhatják. A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg az egyes választható portfóliók között nem osztható meg, a tag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. A pénztártagnak portfólió váltási igényéről bármely év május 30-ai vagy december 1.-ei fordulónapig a Pénztár felé írásban kell nyilatkoznia. A pénztártagok 2007. december 1.-ig egy alkalommal jogosultak kérni a Pénztártól, az előírttól eltérő portfólióba történő sorolásukat. Amennyiben erre vonatkozó kérelmüket a pénztárhoz a választható portfóliós rendszer bevezetését megelőző 30. napig, azaz 2007. december 1.-ig postai úton vagy faxon feladják, a Pénztár a pénztártagokat fenti kérelmük alapján az általuk választott portfólióba sorolja át. A pénztártagok javára érkező befizetések a pénztártagi beazonosítást követően a pénztártag automatikus besorolása vagy egyéni választása szerinti választható portfólióba kerülnek.

Az egyes választható portfóliókban elért hozameredményeket - a befektetési tevékenység adott portfólióhoz tartozó költségeivel csökkentve - az Évgyűrűk negyedévente, az adott portfólióhoz tartozó tagok között tőke- és időarányosan osztja fel. Negyedévet követően internetes honlapján nyilvánosságra hozza a pénztár egészének, és az egyes választható portfólióknak az elmúlt negyedévi hozamrátáját és referenciaindexét, valamint a befektetési politika teljesülésének rövid értékelését. A pénztári szintű hozamok és 5 éves átlagos hozamadatok közzétételekor a hasonló tartalmú adatokat választható portfóliónként is bemutatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?