14 °C Budapest

Választható portfóliók - Januártól indul az Évgyűrűknél

Pénzcentrum
2007. november 7. 09:11

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár a kötelező bevezetési időpontnál előbb, 2008. január 1-jétől lehetővé teszi tagjai számára a portfólióválasztást. A választható portfóliós rendszer bevezetésével lehetővé válik a felhalmozási időszakban lévő tagok számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre. Így a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy életpálya görbe mentén mozoghatnak.

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár közgyűlési határozata értelmében, a kötelező időpontot megelőzően, 2008. január 1-jétől a választható portfóliós rendszer bevezetésével, lehetővé teszi tagjai számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre.

A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg a tag döntése alapján kiválasztott portfólióban kerül elhelyezésre. Az eltérő kockázatú és hozamú befektetési portfóliók kialakítása a szabályozásnak megfelelően a következő módon alakul.

Amennyiben a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő:

- a 15 évet meghaladja, akkor a tag egyéni számláját a - 40 százalék feletti részvényarányú - "Növekedési" portfólióba,

- 5-15 év év között van, akkor a tag egyéni számláját a - a 10-40 százalék közötti részvényarányú - "Kiegyensúlyozott" portfólióba,

- 5 évnél kevesebb, akkor a tag egyéni számláját a - legfeljebb 10 százalékos részvényarányt tartalmazó - "Klasszikus" portfólióba

sorolja be a pénztár. Az egyenleg az egyes portfóliók között nem osztható meg, a pénztártag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. Amennyiben a pénztártag nem él a választás lehetőségével - vagyis nem jelzi személyes választását december 1.-ig -, megtakarítását a pénztár a törvényben meghatározott módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő évek száma alapján automatikusan besorolja a megfelelő portfólióba. Az Évgyűrűk a besorolást a nyilvántartásban rendelkezésére álló adatok alapján végzi el. A pénztárba újonnan belépők - amennyiben belépéskor nem nyilatkoznak az egyéni portfólió választás tekintetében - a fent leírt módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik száma alapján kerülnek besorolásra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az Évgyűrűk pénztártagjainak korösszetétele alapján a tagság mintegy 92 százaléka a Növekedési portfólióba tartozik.' - emelte ki Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánynyugdíjpénztár elnöke - "Az elmúlt években alkalmazott befektetési politikánk eredményeképpen részvényhányadunk messze meghaladta a piaci átlagot, lehetővé téve a mostani zökkenőmentes átállást a válaszható portfóliós rendszerre.". A változtatás célja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy hagyományos életpálya-görbe mentén mozogjanak, azaz minél hosszabb idő van a pénztártag nyugdíjkorhatárának eléréséig, annál több magasabb kockázatú, de hosszabb távon magasabb hozamot eredményező befektetési típus jelenjen meg az eszközök között. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer bevezetése révén a hosszú távú, nyugdíj célú megtakarítások reálértékének megőrzését, illetve növekedését kívánja elősegíteni, az öngondoskodás elvének szem előtt tartásával. Ezért döntött a 2008. januári bevezetés mellett, összhangban a magánnyugdíjpénztári törvénnyel, mely e rendszer bevezetését valamennyi magánnyugdíjpénztár számára 2009. január 1-jei hatállyal teszi kötelezővé.

A pénztártagok tájékoztatását segítendő, a pénztár a választható portfóliós rendszert ismertető tájékoztatót 2007. november 20-ig közvetlenül is eljuttatja a tagok számára. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer szabályzatát, a tájékoztató anyagot, valamint a portfólió választáshoz szükséges nyomtatványt is elhelyezi honlapján a www.evgyuruk.hu címen. A pénztár a beérkezett portfólióválasztásokat 2007. december 20-ig postai úton visszaigazolja a pénztártagok felé. A tagokat a 2008. január 1-jei portfólió választással kapcsolatosan költség nem terheli.

A pénztártagok egyéni portfólió választásának fő szabályai

A pénztártagok a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő alapján meghatározott besorolástól évente két alkalommal eltérhetnek, azonban a nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évben a növekedési portfóliót nem választhatják. A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg az egyes választható portfóliók között nem osztható meg, a tag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. A pénztártagnak portfólió váltási igényéről bármely év május 30-ai vagy december 1.-ei fordulónapig a Pénztár felé írásban kell nyilatkoznia. A pénztártagok 2007. december 1.-ig egy alkalommal jogosultak kérni a Pénztártól, az előírttól eltérő portfólióba történő sorolásukat. Amennyiben erre vonatkozó kérelmüket a pénztárhoz a választható portfóliós rendszer bevezetését megelőző 30. napig, azaz 2007. december 1.-ig postai úton vagy faxon feladják, a Pénztár a pénztártagokat fenti kérelmük alapján az általuk választott portfólióba sorolja át. A pénztártagok javára érkező befizetések a pénztártagi beazonosítást követően a pénztártag automatikus besorolása vagy egyéni választása szerinti választható portfólióba kerülnek.

Az egyes választható portfóliókban elért hozameredményeket - a befektetési tevékenység adott portfólióhoz tartozó költségeivel csökkentve - az Évgyűrűk negyedévente, az adott portfólióhoz tartozó tagok között tőke- és időarányosan osztja fel. Negyedévet követően internetes honlapján nyilvánosságra hozza a pénztár egészének, és az egyes választható portfólióknak az elmúlt negyedévi hozamrátáját és referenciaindexét, valamint a befektetési politika teljesülésének rövid értékelését. A pénztári szintű hozamok és 5 éves átlagos hozamadatok közzétételekor a hasonló tartalmú adatokat választható portfóliónként is bemutatja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20