6 °C Budapest

Választható portfóliók - Januártól indul az Évgyűrűknél

Pénzcentrum
2007. november 7. 09:11

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár a kötelező bevezetési időpontnál előbb, 2008. január 1-jétől lehetővé teszi tagjai számára a portfólióválasztást. A választható portfóliós rendszer bevezetésével lehetővé válik a felhalmozási időszakban lévő tagok számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre. Így a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy életpálya görbe mentén mozoghatnak.

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár közgyűlési határozata értelmében, a kötelező időpontot megelőzően, 2008. január 1-jétől a választható portfóliós rendszer bevezetésével, lehetővé teszi tagjai számára, hogy az egyéni számlákon lévő megtakarítások a meghatározott összetételű befektetési portfóliók egyikében kerülhessenek elhelyezésre.

A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg a tag döntése alapján kiválasztott portfólióban kerül elhelyezésre. Az eltérő kockázatú és hozamú befektetési portfóliók kialakítása a szabályozásnak megfelelően a következő módon alakul.

Amennyiben a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő:

- a 15 évet meghaladja, akkor a tag egyéni számláját a - 40 százalék feletti részvényarányú - "Növekedési" portfólióba,

- 5-15 év év között van, akkor a tag egyéni számláját a - a 10-40 százalék közötti részvényarányú - "Kiegyensúlyozott" portfólióba,

- 5 évnél kevesebb, akkor a tag egyéni számláját a - legfeljebb 10 százalékos részvényarányt tartalmazó - "Klasszikus" portfólióba

sorolja be a pénztár. Az egyenleg az egyes portfóliók között nem osztható meg, a pénztártag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. Amennyiben a pénztártag nem él a választás lehetőségével - vagyis nem jelzi személyes választását december 1.-ig -, megtakarítását a pénztár a törvényben meghatározott módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő évek száma alapján automatikusan besorolja a megfelelő portfólióba. Az Évgyűrűk a besorolást a nyilvántartásban rendelkezésére álló adatok alapján végzi el. A pénztárba újonnan belépők - amennyiben belépéskor nem nyilatkoznak az egyéni portfólió választás tekintetében - a fent leírt módon, a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik száma alapján kerülnek besorolásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az Évgyűrűk pénztártagjainak korösszetétele alapján a tagság mintegy 92 százaléka a Növekedési portfólióba tartozik.' - emelte ki Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánynyugdíjpénztár elnöke - "Az elmúlt években alkalmazott befektetési politikánk eredményeképpen részvényhányadunk messze meghaladta a piaci átlagot, lehetővé téve a mostani zökkenőmentes átállást a válaszható portfóliós rendszerre.". A változtatás célja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások befektetései egy hagyományos életpálya-görbe mentén mozogjanak, azaz minél hosszabb idő van a pénztártag nyugdíjkorhatárának eléréséig, annál több magasabb kockázatú, de hosszabb távon magasabb hozamot eredményező befektetési típus jelenjen meg az eszközök között. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer bevezetése révén a hosszú távú, nyugdíj célú megtakarítások reálértékének megőrzését, illetve növekedését kívánja elősegíteni, az öngondoskodás elvének szem előtt tartásával. Ezért döntött a 2008. januári bevezetés mellett, összhangban a magánnyugdíjpénztári törvénnyel, mely e rendszer bevezetését valamennyi magánnyugdíjpénztár számára 2009. január 1-jei hatállyal teszi kötelezővé.

A pénztártagok tájékoztatását segítendő, a pénztár a választható portfóliós rendszert ismertető tájékoztatót 2007. november 20-ig közvetlenül is eljuttatja a tagok számára. Az Évgyűrűk a választható portfóliós rendszer szabályzatát, a tájékoztató anyagot, valamint a portfólió választáshoz szükséges nyomtatványt is elhelyezi honlapján a www.evgyuruk.hu címen. A pénztár a beérkezett portfólióválasztásokat 2007. december 20-ig postai úton visszaigazolja a pénztártagok felé. A tagokat a 2008. január 1-jei portfólió választással kapcsolatosan költség nem terheli.

A pénztártagok egyéni portfólió választásának fő szabályai

A pénztártagok a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő alapján meghatározott besorolástól évente két alkalommal eltérhetnek, azonban a nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évben a növekedési portfóliót nem választhatják. A pénztártag egyéni számláján lévő egyenleg az egyes választható portfóliók között nem osztható meg, a tag egy adott időpontban csak egy portfóliót választhat. A pénztártagnak portfólió váltási igényéről bármely év május 30-ai vagy december 1.-ei fordulónapig a Pénztár felé írásban kell nyilatkoznia. A pénztártagok 2007. december 1.-ig egy alkalommal jogosultak kérni a Pénztártól, az előírttól eltérő portfólióba történő sorolásukat. Amennyiben erre vonatkozó kérelmüket a pénztárhoz a választható portfóliós rendszer bevezetését megelőző 30. napig, azaz 2007. december 1.-ig postai úton vagy faxon feladják, a Pénztár a pénztártagokat fenti kérelmük alapján az általuk választott portfólióba sorolja át. A pénztártagok javára érkező befizetések a pénztártagi beazonosítást követően a pénztártag automatikus besorolása vagy egyéni választása szerinti választható portfólióba kerülnek.

Az egyes választható portfóliókban elért hozameredményeket - a befektetési tevékenység adott portfólióhoz tartozó költségeivel csökkentve - az Évgyűrűk negyedévente, az adott portfólióhoz tartozó tagok között tőke- és időarányosan osztja fel. Negyedévet követően internetes honlapján nyilvánosságra hozza a pénztár egészének, és az egyes választható portfólióknak az elmúlt negyedévi hozamrátáját és referenciaindexét, valamint a befektetési politika teljesülésének rövid értékelését. A pénztári szintű hozamok és 5 éves átlagos hozamadatok közzétételekor a hasonló tartalmú adatokat választható portfóliónként is bemutatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem