2008. január 1-jétől indul a választható portfoliós rendszer az OTP Magánnyugdíjpénztárnál

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 15:18

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNYP) a kötelező törvényi előíráshoz képest egy évvel korábban, 2008. január 1-jével elindítja a választható portfoliós rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett tagdíjakat a pénztártagok az általuk kiválasztott kockázatú befektetési csomagnak megfelelő várható hozam mellett fektessék be. Ezzel lehetővé válik, hogy az eltérő életkorú, különböző kockázatvállalási hajlandósággal és szemlélettel rendelkező pénztártagok a számukra legkedvezőbb megtakarítási formát válasszák, a magánnyugdíjpénztár pedig még nagyobb mértékben tudja elősegíteni tagjai számára egy megfelelő mértékű nyugdíj elérését.

A magánnyugdíjról és magánnyugdíjakról szóló törvény 2009. január 1-jei hatállyal valamennyi magánnyugdíjpénztár számára kötelezővé teszi az ún. választható portfoliós rendszer bevezetését, amely a tagok számára az eddigi egységes befektetési stratégia helyett három, egymástól eltérő kockázatú lehetőséget kínál fel. Az OTP Magánnyugdíjpénztár a kötelező törvényi előírást megelőzően egy évvel korábban, 2008. január 1-jével bevezeti a többportfoliós rendszert.

"A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy eredményesebb a vagyonkezelés, ha a pénztár a befektetéseket a pénztártagok életpályájához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazítja. Éppen ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tagok számára kedvező új rendszert minél hamarabb bevezessük. A szükséges előkészítéseket követően végül idén májusban döntöttünk úgy, hogy jövő év elejétől elindítjuk a választható portfoliós rendszert." - tette hozzá Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Elképzelésünk szerint az OTP MNYP indulása megmozgatja a piacot, és hamarosan több magánnyugdíjpénztár is elindítja a több portfoliós rendszert, a korábbinál nagyobb versenyt indukálva ezzel a magánnyugdíjpénztári piacon."

A nyugdíjpénztárak által alkalmazható vagyonkezelési elvek vonatkozásában a jogszabályok meghatározzák az egyes vásárolható értékpapírfajták körét, valamint az egyes értékpapírfajták portfolión belüli összetételi arányaira vonatkozó alsó és felső korlátokat is. Ez a pénztártagok vagyonának védelmét szolgálja, elkerülendő azt, hogy a minél nagyobb hozamok elérése érdekében túlzottan kockázatos portfoliót alakítson ki bármelyik vagyonkezeléssel foglalkozó intézmény.

Az OTP MNYP tagjai a törvényi előírásoknak megfelelően három befektetési csomag közül választhatnak. A legfeljebb tízszázalékos részvényarányt tartalmazó "Klasszikus" portfolió azoknak ajánlható, akik öt éven belül mennek nyugdíjba. Akiknek a nyugdíjazásáig tizenöt évnél kevesebb van hátra, azoknak a 10-40 százalék közötti részvényarányos "Kiegyensúlyozott" csomag javasolt. A fiatalok számára kialakított ún. Növekedési portfolió a legdinamikusabb, ahol negyven százalék feletti a részvények aránya.

Az OTP MNYP a már 2006-ban is hozzájuk tartozó tagjait 2007. június végéig tájékoztatta írásban a portfolióválasztás lehetőségéről, a legfontosabb tudnivalókról, és juttatta el hozzájuk a választáshoz szükséges adatlapot. A 2007-ben belépők 2007 októberében kapnak tájékoztatást. A Pénztár 2007. december 1-jéig várja a tagok visszajelzéseit. Azok, akik eddig a határideig nem választanak portfoliót, a törvényi előírás szerint automatikusan betagozódnak az egyes befektetési csomagokba. Ezt követően a tagok egyénileg, tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta választhatnak portfoliót.

Egy számpélda

Természetesen a múltbeli teljesítmények, hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményekre, hozamokra, az alábbi adatok azt illusztrálják, hogy az OTP Magánnyugdíjpénztár által kínált választható portfoliókban hogyan alakult volna a nyugdíjcélú megtakarítás értéke, ha már 10 évvel ezelőtt lehetőség lett volna a portfolió-választásra.

A 10 éves mérési időtávon látható, hogy a várható hozamrangsornak megfelelően a "Növekedési" portfolió referenciaindexe teljesített a legjobban, de rövidebb távon árfolyama ingadozik, azaz valóban hosszú távon érdemes gondolkodni benne. A bemutatott adatok megerősítik az évtizedes idősorok elemzésén alapuló gyakorlatot, hogy hosszú távon a részvénybefektetések teljesítménye meghaladja a kötvény befektetések hozamát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet portfoliót választani?


A választható portfoliós rendszer 2008. január 1-jei indulását megelőzően egy alkalommal van lehetőség portfolióválasztásra. A kitöltött Portfolióválasztó adatlapok Pénztárba történő beérkezési határideje 2007. december 1. A továbbiakban tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta Portfolióválasztó adatlap kitöltésével, és az adatlap Pénztárhoz postai úton vagy személyesen történő eljuttatásával van mód a portfolióváltásra. A Portfolióválasztó adatlap letölthető az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapjáról: www.otpnyugdij.hu. A Pénztárba történő belépéskor (és más pénztárból történő átlépéskor) szintén lehetőség van Portfolióválasztásra, a belépési nyilatkozat erre vonatkozó részének kitöltésével.

Mi történik, ha nincs portfolióválasztás?


Automatikus besorolás történik, vagyis: a magánnyugdíjpénztári törvény előírásai alapján a Pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő szerint sorolja be a választható portfoliók valamelyikébe.

Honnan lehet értesülni a befektetés teljesítményéről?


A Pénztár internetes honlapján 2008. januárjától naponta közzéteszi az egyes választható portfoliók teljesítményét reprezentáló, piaci alapon számított árfolyamadatokat. Ezen túlmenően a Pénztár évente valamennyi pénztártagnak részletes értesítőt küld az egyéni számláján felhalmozott vagyonról, amely többek között tartalmazza
· a tag által választott befektetési portfolió(k) megnevezését,
· a választható befektetési portfoliók közötti tárgyévi váltások költségeit,
· az egyes portfoliókban elért tárgyévi hozamát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?