23 °C Budapest

2008. január 1-jétől indul a választható portfoliós rendszer az OTP Magánnyugdíjpénztárnál

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 15:18

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNYP) a kötelező törvényi előíráshoz képest egy évvel korábban, 2008. január 1-jével elindítja a választható portfoliós rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett tagdíjakat a pénztártagok az általuk kiválasztott kockázatú befektetési csomagnak megfelelő várható hozam mellett fektessék be. Ezzel lehetővé válik, hogy az eltérő életkorú, különböző kockázatvállalási hajlandósággal és szemlélettel rendelkező pénztártagok a számukra legkedvezőbb megtakarítási formát válasszák, a magánnyugdíjpénztár pedig még nagyobb mértékben tudja elősegíteni tagjai számára egy megfelelő mértékű nyugdíj elérését.

A magánnyugdíjról és magánnyugdíjakról szóló törvény 2009. január 1-jei hatállyal valamennyi magánnyugdíjpénztár számára kötelezővé teszi az ún. választható portfoliós rendszer bevezetését, amely a tagok számára az eddigi egységes befektetési stratégia helyett három, egymástól eltérő kockázatú lehetőséget kínál fel. Az OTP Magánnyugdíjpénztár a kötelező törvényi előírást megelőzően egy évvel korábban, 2008. január 1-jével bevezeti a többportfoliós rendszert.

"A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy eredményesebb a vagyonkezelés, ha a pénztár a befektetéseket a pénztártagok életpályájához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazítja. Éppen ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tagok számára kedvező új rendszert minél hamarabb bevezessük. A szükséges előkészítéseket követően végül idén májusban döntöttünk úgy, hogy jövő év elejétől elindítjuk a választható portfoliós rendszert." - tette hozzá Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Elképzelésünk szerint az OTP MNYP indulása megmozgatja a piacot, és hamarosan több magánnyugdíjpénztár is elindítja a több portfoliós rendszert, a korábbinál nagyobb versenyt indukálva ezzel a magánnyugdíjpénztári piacon."

A nyugdíjpénztárak által alkalmazható vagyonkezelési elvek vonatkozásában a jogszabályok meghatározzák az egyes vásárolható értékpapírfajták körét, valamint az egyes értékpapírfajták portfolión belüli összetételi arányaira vonatkozó alsó és felső korlátokat is. Ez a pénztártagok vagyonának védelmét szolgálja, elkerülendő azt, hogy a minél nagyobb hozamok elérése érdekében túlzottan kockázatos portfoliót alakítson ki bármelyik vagyonkezeléssel foglalkozó intézmény.

Az OTP MNYP tagjai a törvényi előírásoknak megfelelően három befektetési csomag közül választhatnak. A legfeljebb tízszázalékos részvényarányt tartalmazó "Klasszikus" portfolió azoknak ajánlható, akik öt éven belül mennek nyugdíjba. Akiknek a nyugdíjazásáig tizenöt évnél kevesebb van hátra, azoknak a 10-40 százalék közötti részvényarányos "Kiegyensúlyozott" csomag javasolt. A fiatalok számára kialakított ún. Növekedési portfolió a legdinamikusabb, ahol negyven százalék feletti a részvények aránya.

Az OTP MNYP a már 2006-ban is hozzájuk tartozó tagjait 2007. június végéig tájékoztatta írásban a portfolióválasztás lehetőségéről, a legfontosabb tudnivalókról, és juttatta el hozzájuk a választáshoz szükséges adatlapot. A 2007-ben belépők 2007 októberében kapnak tájékoztatást. A Pénztár 2007. december 1-jéig várja a tagok visszajelzéseit. Azok, akik eddig a határideig nem választanak portfoliót, a törvényi előírás szerint automatikusan betagozódnak az egyes befektetési csomagokba. Ezt követően a tagok egyénileg, tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta választhatnak portfoliót.

Egy számpélda

Természetesen a múltbeli teljesítmények, hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményekre, hozamokra, az alábbi adatok azt illusztrálják, hogy az OTP Magánnyugdíjpénztár által kínált választható portfoliókban hogyan alakult volna a nyugdíjcélú megtakarítás értéke, ha már 10 évvel ezelőtt lehetőség lett volna a portfolió-választásra.

A 10 éves mérési időtávon látható, hogy a várható hozamrangsornak megfelelően a "Növekedési" portfolió referenciaindexe teljesített a legjobban, de rövidebb távon árfolyama ingadozik, azaz valóban hosszú távon érdemes gondolkodni benne. A bemutatott adatok megerősítik az évtizedes idősorok elemzésén alapuló gyakorlatot, hogy hosszú távon a részvénybefektetések teljesítménye meghaladja a kötvény befektetések hozamát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet portfoliót választani?


A választható portfoliós rendszer 2008. január 1-jei indulását megelőzően egy alkalommal van lehetőség portfolióválasztásra. A kitöltött Portfolióválasztó adatlapok Pénztárba történő beérkezési határideje 2007. december 1. A továbbiakban tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta Portfolióválasztó adatlap kitöltésével, és az adatlap Pénztárhoz postai úton vagy személyesen történő eljuttatásával van mód a portfolióváltásra. A Portfolióválasztó adatlap letölthető az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapjáról: www.otpnyugdij.hu. A Pénztárba történő belépéskor (és más pénztárból történő átlépéskor) szintén lehetőség van Portfolióválasztásra, a belépési nyilatkozat erre vonatkozó részének kitöltésével.

Mi történik, ha nincs portfolióválasztás?


Automatikus besorolás történik, vagyis: a magánnyugdíjpénztári törvény előírásai alapján a Pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő szerint sorolja be a választható portfoliók valamelyikébe.

Honnan lehet értesülni a befektetés teljesítményéről?


A Pénztár internetes honlapján 2008. januárjától naponta közzéteszi az egyes választható portfoliók teljesítményét reprezentáló, piaci alapon számított árfolyamadatokat. Ezen túlmenően a Pénztár évente valamennyi pénztártagnak részletes értesítőt küld az egyéni számláján felhalmozott vagyonról, amely többek között tartalmazza
· a tag által választott befektetési portfolió(k) megnevezését,
· a választható befektetési portfoliók közötti tárgyévi váltások költségeit,
· az egyes portfoliókban elért tárgyévi hozamát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM