2008. január 1-jétől indul a választható portfoliós rendszer az OTP Magánnyugdíjpénztárnál

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 15:18

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNYP) a kötelező törvényi előíráshoz képest egy évvel korábban, 2008. január 1-jével elindítja a választható portfoliós rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a magánnyugdíjpénztárba befizetett tagdíjakat a pénztártagok az általuk kiválasztott kockázatú befektetési csomagnak megfelelő várható hozam mellett fektessék be. Ezzel lehetővé válik, hogy az eltérő életkorú, különböző kockázatvállalási hajlandósággal és szemlélettel rendelkező pénztártagok a számukra legkedvezőbb megtakarítási formát válasszák, a magánnyugdíjpénztár pedig még nagyobb mértékben tudja elősegíteni tagjai számára egy megfelelő mértékű nyugdíj elérését.

A magánnyugdíjról és magánnyugdíjakról szóló törvény 2009. január 1-jei hatállyal valamennyi magánnyugdíjpénztár számára kötelezővé teszi az ún. választható portfoliós rendszer bevezetését, amely a tagok számára az eddigi egységes befektetési stratégia helyett három, egymástól eltérő kockázatú lehetőséget kínál fel. Az OTP Magánnyugdíjpénztár a kötelező törvényi előírást megelőzően egy évvel korábban, 2008. január 1-jével bevezeti a többportfoliós rendszert.

"A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy eredményesebb a vagyonkezelés, ha a pénztár a befektetéseket a pénztártagok életpályájához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazítja. Éppen ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tagok számára kedvező új rendszert minél hamarabb bevezessük. A szükséges előkészítéseket követően végül idén májusban döntöttünk úgy, hogy jövő év elejétől elindítjuk a választható portfoliós rendszert." - tette hozzá Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Elképzelésünk szerint az OTP MNYP indulása megmozgatja a piacot, és hamarosan több magánnyugdíjpénztár is elindítja a több portfoliós rendszert, a korábbinál nagyobb versenyt indukálva ezzel a magánnyugdíjpénztári piacon."

A nyugdíjpénztárak által alkalmazható vagyonkezelési elvek vonatkozásában a jogszabályok meghatározzák az egyes vásárolható értékpapírfajták körét, valamint az egyes értékpapírfajták portfolión belüli összetételi arányaira vonatkozó alsó és felső korlátokat is. Ez a pénztártagok vagyonának védelmét szolgálja, elkerülendő azt, hogy a minél nagyobb hozamok elérése érdekében túlzottan kockázatos portfoliót alakítson ki bármelyik vagyonkezeléssel foglalkozó intézmény.

Az OTP MNYP tagjai a törvényi előírásoknak megfelelően három befektetési csomag közül választhatnak. A legfeljebb tízszázalékos részvényarányt tartalmazó "Klasszikus" portfolió azoknak ajánlható, akik öt éven belül mennek nyugdíjba. Akiknek a nyugdíjazásáig tizenöt évnél kevesebb van hátra, azoknak a 10-40 százalék közötti részvényarányos "Kiegyensúlyozott" csomag javasolt. A fiatalok számára kialakított ún. Növekedési portfolió a legdinamikusabb, ahol negyven százalék feletti a részvények aránya.

Az OTP MNYP a már 2006-ban is hozzájuk tartozó tagjait 2007. június végéig tájékoztatta írásban a portfolióválasztás lehetőségéről, a legfontosabb tudnivalókról, és juttatta el hozzájuk a választáshoz szükséges adatlapot. A 2007-ben belépők 2007 októberében kapnak tájékoztatást. A Pénztár 2007. december 1-jéig várja a tagok visszajelzéseit. Azok, akik eddig a határideig nem választanak portfoliót, a törvényi előírás szerint automatikusan betagozódnak az egyes befektetési csomagokba. Ezt követően a tagok egyénileg, tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta választhatnak portfoliót.

Egy számpélda

Természetesen a múltbeli teljesítmények, hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményekre, hozamokra, az alábbi adatok azt illusztrálják, hogy az OTP Magánnyugdíjpénztár által kínált választható portfoliókban hogyan alakult volna a nyugdíjcélú megtakarítás értéke, ha már 10 évvel ezelőtt lehetőség lett volna a portfolió-választásra.

A 10 éves mérési időtávon látható, hogy a várható hozamrangsornak megfelelően a "Növekedési" portfolió referenciaindexe teljesített a legjobban, de rövidebb távon árfolyama ingadozik, azaz valóban hosszú távon érdemes gondolkodni benne. A bemutatott adatok megerősítik az évtizedes idősorok elemzésén alapuló gyakorlatot, hogy hosszú távon a részvénybefektetések teljesítménye meghaladja a kötvény befektetések hozamát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet portfoliót választani?


A választható portfoliós rendszer 2008. január 1-jei indulását megelőzően egy alkalommal van lehetőség portfolióválasztásra. A kitöltött Portfolióválasztó adatlapok Pénztárba történő beérkezési határideje 2007. december 1. A továbbiakban tetszőleges időpontban, de legfeljebb hat havonta Portfolióválasztó adatlap kitöltésével, és az adatlap Pénztárhoz postai úton vagy személyesen történő eljuttatásával van mód a portfolióváltásra. A Portfolióválasztó adatlap letölthető az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapjáról: www.otpnyugdij.hu. A Pénztárba történő belépéskor (és más pénztárból történő átlépéskor) szintén lehetőség van Portfolióválasztásra, a belépési nyilatkozat erre vonatkozó részének kitöltésével.

Mi történik, ha nincs portfolióválasztás?


Automatikus besorolás történik, vagyis: a magánnyugdíjpénztári törvény előírásai alapján a Pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő szerint sorolja be a választható portfoliók valamelyikébe.

Honnan lehet értesülni a befektetés teljesítményéről?


A Pénztár internetes honlapján 2008. januárjától naponta közzéteszi az egyes választható portfoliók teljesítményét reprezentáló, piaci alapon számított árfolyamadatokat. Ezen túlmenően a Pénztár évente valamennyi pénztártagnak részletes értesítőt küld az egyéni számláján felhalmozott vagyonról, amely többek között tartalmazza
· a tag által választott befektetési portfolió(k) megnevezését,
· a választható befektetési portfoliók közötti tárgyévi váltások költségeit,
· az egyes portfoliókban elért tárgyévi hozamát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20