Spórolás bankváltással: tízezreket nyernek, akik váltanak!

Pénzcentrum
2007. november 5. 05:40

Bankváltás mesterfokon: Te is nyerhetsz rajta! Többségünk biztosan megütközve nézne arra az ügynökre, aki évi 14 ezer forint megtakarítást ígér két űrlap kitöltésért. Bizonyosan sokan rögtön nemet is mondanánk a kérdésre, azt gondolván, az illető a személyi adataikra, vagy a bérünkre pályázik. Bár a banki folyószámlákat nem ügynökök árusítják, így sajnos vagy szerencsére, ki-ki döntse el maga, nem kell ilyen kérdésekre számítanunk. Egy azonban bizonyos egy szokványos ügyfél ezreket spórolhat évente.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szokásunkhoz híven, 3 hónap után ismét nekiveselkedtünk a számlakeresés rejtelmeinek és egy körkérdés formájában érdeklődtünk a hazai piacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól arról, hogy 2007. októberében milyen ajánlattal szolgálnak egy teljesen átlagos és egy kissé különc, irracionális döntéseket hozó ügyfél számára.

Kérésünkre október 29. és 31. között az Allianz Bank, a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az ELLA, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, az UniCredit Bank és a Volksbank ajánlott számlacsomagot az általunk felvázolt A- és B-ügyfél számára.

Mivel cikkünk célja, hogy megmutassa milyen feltételek mellett tud ma Magyarországon egy átlagos munkavállaló számlát nyitni, az ajánlatok között nem vettük figyelembe a diák- és a takarékszámlákat.

Közeleg az évvége - kivárnak a bankok

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. 3 közüzemi szolgáltató ügyfele, aki a postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, ezen kívül bankon belülre (15 ezer forint) és bankon kívülre (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül teszi. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegenből (5 ezer forintot).

Október hónapban, július után ismét az MKB Bank adta a legjobb ajánlatot, melyet a CIB és az UniCredit Bank követett. Az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy az MKB Bank kifejezetten pályakezdőknek ajánlott számlája keretében nyújt akkora kedvezményt a számlavezetési költségekre vonatkozóan, amely közel 300 forintos előnyt nyújt számára. A Karrier számlát azonban csak 27. életévük betöltéséig használhatják a bankot választó ügyfelek.

A bankok az év második felében már nem sokat változtattak díjaikon, csupán egy-egy pénzintézet esetében fordult elő, hogy az elmúlt három hónap módosulást hozott. Így a legjobb és a legrosszabb ajánlat közötti különbség növekedése annak köszönhető, hogy az MKB tovább csökkentette a teljes havi költséget a közüzemi megbízások díjának mérséklésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átutalásokra és a közüzemi megbízásokra vonatkozó költségek alig változtak az elmúlt időszakban, az egyetlen változást az MKB csökkentése és a Volksbank emelése jelenti, mely a közüzemi megbízások mellett a bankok kívüli online átutalások esetében felszámolt díjakat emelte meg.

A készpénzfelvételi tranzakciókra vonatkozó táblázat már sokkal színesebb képet mutat, a növekedést jelentő piros mezők azonban csak három bank az ELLA, a CIB és a Volksbank által ajánlottakban lelhetők fel. A CIB érdekes módon ismét emelte kártyadíjait, míg a Volksbank és az ELLA a készpénzfelvételi tranzakciót előnyben részesítőket büntette díjemeléssel.

Irracionális döntések: drasztikusan csökken a megtakarítás

B úr nem sokban rendelkezik más adottságokkal, mint az előbbiekben felvázolt A-ügyfél, eltekintve attól, hogy 30 ezer forinttal magasabb fizetést vihet haza minden hónapban, a bankban is ad fel pénzt az Internetes utalás helyett, rendelkezik állandó átutalással, az ATM meghibásodása miatt felvesz 10 ezer forintot a bankfiókban és csupán 1 szolgáltató felé ad közüzemi beszedési megbízást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?