6 °C Budapest

Spórolás bankváltással: tízezreket nyernek, akik váltanak!

Pénzcentrum
2007. november 5. 05:40

Bankváltás mesterfokon: Te is nyerhetsz rajta! Többségünk biztosan megütközve nézne arra az ügynökre, aki évi 14 ezer forint megtakarítást ígér két űrlap kitöltésért. Bizonyosan sokan rögtön nemet is mondanánk a kérdésre, azt gondolván, az illető a személyi adataikra, vagy a bérünkre pályázik. Bár a banki folyószámlákat nem ügynökök árusítják, így sajnos vagy szerencsére, ki-ki döntse el maga, nem kell ilyen kérdésekre számítanunk. Egy azonban bizonyos egy szokványos ügyfél ezreket spórolhat évente.

Szokásunkhoz híven, 3 hónap után ismét nekiveselkedtünk a számlakeresés rejtelmeinek és egy körkérdés formájában érdeklődtünk a hazai piacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól arról, hogy 2007. októberében milyen ajánlattal szolgálnak egy teljesen átlagos és egy kissé különc, irracionális döntéseket hozó ügyfél számára.

Kérésünkre október 29. és 31. között az Allianz Bank, a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az ELLA, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, az UniCredit Bank és a Volksbank ajánlott számlacsomagot az általunk felvázolt A- és B-ügyfél számára.

Mivel cikkünk célja, hogy megmutassa milyen feltételek mellett tud ma Magyarországon egy átlagos munkavállaló számlát nyitni, az ajánlatok között nem vettük figyelembe a diák- és a takarékszámlákat.

Közeleg az évvége - kivárnak a bankok

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. 3 közüzemi szolgáltató ügyfele, aki a postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, ezen kívül bankon belülre (15 ezer forint) és bankon kívülre (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül teszi. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegenből (5 ezer forintot).

Október hónapban, július után ismét az MKB Bank adta a legjobb ajánlatot, melyet a CIB és az UniCredit Bank követett. Az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy az MKB Bank kifejezetten pályakezdőknek ajánlott számlája keretében nyújt akkora kedvezményt a számlavezetési költségekre vonatkozóan, amely közel 300 forintos előnyt nyújt számára. A Karrier számlát azonban csak 27. életévük betöltéséig használhatják a bankot választó ügyfelek.

A bankok az év második felében már nem sokat változtattak díjaikon, csupán egy-egy pénzintézet esetében fordult elő, hogy az elmúlt három hónap módosulást hozott. Így a legjobb és a legrosszabb ajánlat közötti különbség növekedése annak köszönhető, hogy az MKB tovább csökkentette a teljes havi költséget a közüzemi megbízások díjának mérséklésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átutalásokra és a közüzemi megbízásokra vonatkozó költségek alig változtak az elmúlt időszakban, az egyetlen változást az MKB csökkentése és a Volksbank emelése jelenti, mely a közüzemi megbízások mellett a bankok kívüli online átutalások esetében felszámolt díjakat emelte meg.

A készpénzfelvételi tranzakciókra vonatkozó táblázat már sokkal színesebb képet mutat, a növekedést jelentő piros mezők azonban csak három bank az ELLA, a CIB és a Volksbank által ajánlottakban lelhetők fel. A CIB érdekes módon ismét emelte kártyadíjait, míg a Volksbank és az ELLA a készpénzfelvételi tranzakciót előnyben részesítőket büntette díjemeléssel.

Irracionális döntések: drasztikusan csökken a megtakarítás

B úr nem sokban rendelkezik más adottságokkal, mint az előbbiekben felvázolt A-ügyfél, eltekintve attól, hogy 30 ezer forinttal magasabb fizetést vihet haza minden hónapban, a bankban is ad fel pénzt az Internetes utalás helyett, rendelkezik állandó átutalással, az ATM meghibásodása miatt felvesz 10 ezer forintot a bankfiókban és csupán 1 szolgáltató felé ad közüzemi beszedési megbízást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm