15 °C Budapest

Új alap a tőkevédelem jegyében: Budapest Hozamtár Alap

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 14:16

Az elmúlt hetekben a befektetők akarva vagy akaratlanul, de kénytelenek voltak egyre többször találkozni egy kifejezéssel, melynek korábban jóval kisebb figyelmet szenteltek: subprime. A tőzsdei befektetőkön eluralkodott a bizonytalanság. A fentiek hatására a Budapest Alapkezelő a biztonságos növekedést szem előtt tartva, új nyíltvégű, a befektetők igényeihez rugalmasan alkalmazkodó alapot indított el. A Budapest Hozamtár Alap a kockázatkerülő befektetéseknél szokásos kamatokhoz képest lényegesen kedvezőbb hozamlehetőséget kínál, mindezt a biztonság maximális figyelembevételével, tőkevédelemmel. Minden évben, egy kiemelt úgynevezett Tőkevédett napon az alap "eltárolja" az addig elért teljesítményét, amely alá a következő tőkevédett napokon és egyben az alap lejáratakor már nem süllyedhet az alap befektetési jegyeinek árfolyama. A magyar piacon több szempontból is unikumnak számító, futamidőben egyénre szabható tőkevédett befektetési alap 10 ezer forint névértékű befektetési jegyei diszkont árfolyamon jegyezhetők 2007. október 12-ig a Budapest Bank (GE Money Bank) teljes fiókhálózatában.

Az elmúlt hetekben a tőke- és pénzpiacokat meglehetősen negatívan érintő eseménysorozat kezdődött el. Az amerikai jelzálogpiac tizedik legnagyobb jelzáloghitelezője az American Home Mortgage Investment Corp. bejelentette, hogy kihátráltak mögüle hitelezői, így nincs megfelelő fedezete. A hitelintézet tanácsadókat kért fel, hogy dolgozzanak ki többféle stratégiát a kialakult helyzetre, mely az eszközeinek likvidációját is magába foglalja. Nem meglepő, hogy a bejelentés hatására a társaság részvényei szinte azonnal, közel 90%-kal zuhantak. A hírek magukkal rántották a jelzáloghitelezéssel foglalkozó szektor többi szereplőjét is, és a megjelent hírek hatására az addig pozitív tartományban álló főbb amerikai indexek gyorsan fejest ugrottak a mélybe. A pánik gyorsan terjedt, és világszerte, így a Magyarországon tevékenykedő értékpapír-piaci befektetőkön is eluralkodott a bizonytalanság. Folytatódik az ideges, válságközeli hangulat? A vélemények megoszlanak: a nemzetközi és a magyar elemzők, kereskedők körében mindkét forgatókönyvnek vannak hívei.

A mostani, subprime jelzáloghitelek által előidézett hasonló válságok időről időre, ciklikusan előfordulnak a fejlett piacgazdaságokban, hiszen a piacgazdaság nem is az igazi kisebb-nagyobb válságok nélkül. A jelenleg kialakult likviditási válság, ugyanakkor könnyen átcsaphat egy jóval nehezebben orvosolható pszichológiai indíttatású bizalmi válságba is, így kiemelt fontossággal bírt a jegybankok időben eszközölt beavatkozása. Szintén érdemes felhívnunk a figyelmet, hogy ugyan nem a fejlődő világból indult ki a mostani krízishullám, ennek ellenére azt is komoly mértékben sújtja, hiszen az intézményi befektetők a portfoliójukban ilyen esetekben mindig csökkentik a kockázatosabbnak számító pozícióik (pl. a feltörekvő piaci high yield kötvények, részvények), és növelik a biztonságosabb eszközök arányát. A befektetők főleg ezekben a "vérzivataros" időkben szeretik biztonságban tudni a befektetéseiket, és keresik az olyan lehetőségeket, amelyek egyfelől nyugalmat, másfelől magas hozamlehetőséget kínálnak. A válság elmúlásával az emelkedés tovább folytatódhat, mivel a cégek (tanulva a korábbiakból) az elmúlt időszakban igen erőteljesen tartózkodtak a túlzott kockázatvállalástól, a vállalati mérlegek rendben vannak.

A Budapest Alapkezelő válasza: biztonságos, tőkevédett növekedés a Budapest Hozamtár Alappal

A fenti események hatására a Budapest Alapkezelő új, biztonságos növekedést lehetővé tevő, nyíltvégű, a befektetők igényeihez rugalmasan alkalmazkodó tőkevédett befektetési alapot indított el. A Budapest Hozamtár Alap a kockázatkerülő befektetéseknél szokásos kamatokhoz képest lényegesen kedvezőbb hozamlehetőséget kínál, mindezt a biztonság maximális figyelembevételével. Az alap hozama egy, a részvénypiacokat jól reprezentáló 20 nemzetközi blue chip részvényből álló kosár teljesítményétől függ. A kosárban szereplő minden egyes részvény nagy forgalommal, attraktív historikus teljesítménnyel és magas likviditással bír, valamint kulcsszerepük van a világ három legfejlettebb gazdasági régiójának (USA, Nyugat-Európa, Japán) életében.

A Budapest Hozamtár Alap a magyar piacon több szempontból is unikumnak számít. Egyedi befektetési politikájának köszönhetően a részvénypiac eszközeiben rejlő befektetési lehetőséget olyan, a befektetők számára újszerű és kedvező módon kívánja kiaknázni, hogy a részvénypiaci teljesítményhez kötött kifizetés mellett a szokásosnál lényegesen gyakrabban - évente a futamidő meghatározott napjain és az Alap lejáratakor (Tőkevédett napok1) - tőkevédelmet nyújt! Szintén újdonság, hogy az Alap indulásának minden évfordulóján (Tőkevédett napokon) az addig elért részvénypiaci teljesítményhez kötött hozamot bebiztosítja, eltárolja. Így bármely Tőkevédett napra közzétett árfolyam - a részvénypiac későbbi teljesítményétől függetlenül - nem lehet alacsonyabb, mint a megelőző Tőkevédett napra közzétett árfolyam. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen kiemelt napon elért hozam már mindenképpen a befektetőt gazdagítja,- ha Tőkevédett napon lép ki az Alapból - még akkor is, ha az év további napjain esetleg esne a piac teljesítménye.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A különleges befektetési politikának köszönhetően a befektetők az alap 4 éves futamidejét is lerövidíthetik, és személyre szabhatják, hiszen ők dönthetik el, hogy 1, 2, 3, vagy 4 évig fialtatják tőkéjüket az alapban. Mivel az alap nyíltvégű, így szükség esetén a befektetési jegyeket bármikor visszaválthatják az alap futamideje alatt is. A Tőkevédett napokon pedig kiemelten kedvezményesen válthatják vissza, vagy vásárolhatják meg az Alap befektetési jegyeit.

A Budapest Hozamtár Alap 2007. szeptember 3-tól október 12-ig, hat héten át jegyezhető a Budapest Bank országos fiókhálózatában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04