13 °C Budapest

Észbe kaptak a befektetők! - a kötvényalapok vitték a prímet májusban

Pénzcentrum
2007. június 11. 12:30

Ismét érezhető mértékben, mintegy 74 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapok vagyona májusban, és úgy tűnik, folytatódik az elmúlt hónapokban kirajzolódó egészséges ütemű növekedés az alapok piacán. A bővülés főként a friss befektetéseknek köszönhető, amiből a legnagyobb részt a kötvényalapok tették ki: a teljes havi tőkebeáramlás 65 százaléka vette célba a a hirtelen népszerűvé vált kategóriát. A részvényalapok tőkebeáramlására ugyanakkor a globális részvénypiacok bizonytalankodásai rányomták bélyegüket, a befektetők az alapok vonzónak tűnő hozamainál nagyobb mértékben vonták ki tőkéjüket májusban.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona május végén 2.757 milliárd forintot tett ki. A hónapban 7 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai május végén összesen 270 alapot kezeltek. Az elmúlt hónapokban tapasztalt nem túl kiugró, de stabil növekedési trend az alapok piacán tehát folytatódott.


Az alapokba májusban összesen 41 milliárd forint friss tőke érkezett, az alapok havi hozama pedig 33 milliárd forintot tett ki. 2006 második felének hányattatásai után tehát 2007-ben az értékesítések is kiegyensúlyozottabb képet mutatnak, ágazati szinten idén mintegy 116 milliárd forintnyi friss befektetés érkezett az alapokba, ráadásul ez a tőkebeáramlás a korábbi hónapokhoz képest sokkal egyenletesebben oszlik el a hónapok között.


Az ingatlanalapok vagyona május végén 555 milliárd forintot, az összvagyon 20 %-át tette ki. Az elmúlt hónapok értékesítési adatai alapján egyáltalán nem meglepő közel 7,3 milliárd forintos tőkekivonást nem tudta ellensúlyozni az alapok 4 milliárd forintos teljesítménye sem. A hazai ingatlanalapok alapja által okozott duplikációt kiszűrve számolt nettó vagyont tekintve az ingatlanalapok továbbra is a második legnagyobb kategóriát jelentik.

A hónapban 3 új garantált alap indult, a 86 nyilvános garantált alap összvagyona május végén 314 milliárd forint volt. A nettó friss tőkebeáramlás 5,8 milliárd forint volt, míg a piaci teljesítmények 4,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A származtatott alapok vagyona a hónap során megközelítette a 22 milliárd forintot. A hónap során több mint 800 millió forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig 650 millió forinttal növelték a vagyont.

A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 862 milliárd forint volt. A pénzpiaci alapokba közel 17 milliárd forint új befektetés történt, a hozamok pedig májusban 5,7 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 59 %-át jelentő likviditási alapokba 7,5 milliárd forint új tőke érkezett , a hozamok pedig 3,5 milliárd forintot tettek ki. A "klasszikus" pénzpiaci alapok esetében a 9,3 milliárd forint új tőke beáramlás mellett az alapok hozama 2,2 milliárd forint volt. A hónapban összességében csak a dolláralapokból történt tőkekivonás, így ezek nőttek a leglassabban, míg az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona gyorsabban nőtt a hazai alapoknál.

Végre teljesen magukra találtak a kötvényalapok, és az összes kategória közül a legdinamikusabb, közel 10 százalékos bővülést produkáltak május során. Összvagyonuk a hónap végén 317 milliárd forint volt. A hónap során 26,5 milliárd forint érkezett a kötvényalapokba (ez a teljes friss tőke 65 %-a), míg a hozamok összességében 1,8 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A rövid kötvényalapok vagyona 9 milliárd forint friss tőke és 1,1 milliárd forint hozam eredményeként nőtt, a hosszú kötvényalapok vagyona pedig ezt is meghaladó mértékben nőtt, ami 17,4 milliárd forint friss tőke és 650 millió forint hozam eredménye. A hónap során csak az euróövezeti kötvényalapok vagyona csökkent, míg a hazai és az egyéb nemzetközi alapok vagyona jelentősen nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A részvényalapok vagyona a hónap végén 333 milliárd forintot tett ki. A hónapban 4,6 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a teljesítmények közel 11 milliárd forinttal növelték a vagyont. Nem múltak el tehát nyom nélkül az elmúlt hetek részvénypiaci bizonytalanságai a részvényalapok értékesítéseiben, hiszen miközben a BUX index történelmi csúcsra futott, és a nemzetközi részvényalapok is jól teljesítettek, a hazai befektetők az áprilisi nulla közeli nettó tőkemozgást követően egyenesen kivonták tőkéjüket az alapokból.


A vegyes alapok vagyona a hónap végén 234 milliárd forint volt. A hónap során 1,7 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, míg a hozamok 2,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. Májusban a 6 egyéb alap vagyona 5,7 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona 38 milliárd forint volt. Az alapokba 1,4 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 650 millió forint volt köszönhető.

Az alapok vagyonának megoszlásában nem történt drámai változás, az ingatlanalapok részaránya továbbra is csökken, míg a kötvényalapok feltámadása új lendületet hozott a garantált alapok és a kötvényalapok versengésébe, a két kategória részaránya a teljes vagyonon belül gyakorlatilag megegyezik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem