7 °C Budapest

Nagy meglepetésre kamatot vágott az MNB! - Mi az indoklás? (2.)

Pénzcentrum
2007. június 25. 14:39

Nagy meglepetésnek számító, de most sem egyhangú döntést hozott mai ülésén a monetáris tanács: a már tavaly október vége óta 8%-on álló rátát 25 bázisponttal csökkentette. A legutóbbi piaci felmérések azt valószínűsítették, hogy csak júliusban kezdődik majd el a monetáris lazítás. A szakértők többsége azért nem várt vágást, mert megítélésük szerint a legutóbbi döntés óta nem érkeztek a korábbihoz képest kedvezőbb fundamentális információk az inflációs helyzetről és kilátásokról.

A mai jegybanki döntés leginkább amiatt meglepő, mert a május 21-i kamatdöntés indoklásában a következő mondat szerepel: "az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki". Márpedig az áprilisi béradatok eme felfelé mutató inflációs kockázatokat megítélésünk szerint nem mérsékelték. Egy hónapja úgy látta a monetáris tanács, hogy csak a kamat szinten tartása kommunikálható hitelességcsökkenés nélkül.

A monetáris tanács mai indoklása

"A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónap adatai megerősítették, hogy az infláció túljutott a csúcsponton. Az inflációs alapfolyamatot megragadó rövidbázisú szezonálisan kiigazított maginfláció az árstabilitással összhangban álló 3 százalékos szintre csökkent. Ennek alapján mérséklődni látszik az a kockázat, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek. A belföldi kereslet a Tanács által várt mérsékelt ütemben bővül."

"Az áprilisi bérstatisztikák szerint a versenyszektor nominális béremelkedésének üteme emelkedik, az adatokat azonban torzítja a munkapiaci és adózási szabályok változásának hatása. E hatások - az MNB legutóbbi Inflációs jelentésében ismertetett módszerrel történt - kiszűrése után nem tapasztalható további emelkedés a bérdinamikában. Ezen túlmenően a versenyszféra rendszeres bérfizetésein alapuló szezonálisan kiigazított rövidbázisú bérindex is lassulást mutat. A munkaerő-felmérésen alapuló statisztikák azt jelzik, hogy az eddig bekövetkezett béremelkedéshez a szolgáltató szektor a foglalkoztatottság csökkentésével alkalmazkodott. Ez azt vetítheti előre, hogy a fajlagos bérköltségek a korábban feltételezettnél kevésbé emelkednek, ami ugyancsak mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Mindezeket visszaigazolja a piaci szolgáltatások árindexének eddigi alakulása."

"Az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságok oldódása lehetővé teszi, hogy a jegybank az irányadó kamatot a forintbefektetések kockázati megítélésével összhangban csökkentse. Az inflációs folyamatokat övező bizonytalanság azonban továbbra is óvatosságot indokol. Az irányadó kamat további csökkentése a kedvező befektetői kockázati megítélés fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha az inflációs kockázatok tovább mérséklődnek."

A mai kamatcsökkentést megalapozó tényezőket Simor András jegybankelnök a fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatón is kiemelte. Egyúttal jelezte, hogy most nem volt annyira megosztott a testület, mint egy hónapja:

2007.06.25 14:40
Simor a kamatdöntésről: volt új információ

Hogyan tovább a kamatpályában?

A mai döntéssel eldőlt az a már hónapok óta tartó bizonytalanság, hogy vajon mikor kezdődik meg a kamatcsökkentési sorozat. Az év végére vonatkozó piaci konszenzus összesen 100 bp-os kamatszintet valószínűsített a múlt heti felmérésünkben.

A jövő hónapban már más személyi összetételű monetáris tanács határoz az irányadó rátáról, ami a mai döntés kimenetelének ismerete nélkül önmagában növelte a kamatcsökkentés esélyeit. Auth Henrik és Adamecz Péter (akik héja beállítottságúak, azaz ma bizonyára még a kamat szinten tartására szavaztak) távoznak, míg Király Júlia új MNB-alelnökként debütálva egyelőre kérdéses, hogy melyik tábort gyarapítja.

2007.06.08 14:25
Miért nem csökkentett kamatot a monetáris tanács?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 10:33
Újraindul a Frizbi, Hajdú Péter másfél évtizedes múlttal rendelkező műsora.
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?