15 °C Budapest

Nagy meglepetésre kamatot vágott az MNB! - Mi az indoklás? (2.)

Pénzcentrum
2007. június 25. 14:39

Nagy meglepetésnek számító, de most sem egyhangú döntést hozott mai ülésén a monetáris tanács: a már tavaly október vége óta 8%-on álló rátát 25 bázisponttal csökkentette. A legutóbbi piaci felmérések azt valószínűsítették, hogy csak júliusban kezdődik majd el a monetáris lazítás. A szakértők többsége azért nem várt vágást, mert megítélésük szerint a legutóbbi döntés óta nem érkeztek a korábbihoz képest kedvezőbb fundamentális információk az inflációs helyzetről és kilátásokról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A mai jegybanki döntés leginkább amiatt meglepő, mert a május 21-i kamatdöntés indoklásában a következő mondat szerepel: "az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki". Márpedig az áprilisi béradatok eme felfelé mutató inflációs kockázatokat megítélésünk szerint nem mérsékelték. Egy hónapja úgy látta a monetáris tanács, hogy csak a kamat szinten tartása kommunikálható hitelességcsökkenés nélkül.

A monetáris tanács mai indoklása

"A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónap adatai megerősítették, hogy az infláció túljutott a csúcsponton. Az inflációs alapfolyamatot megragadó rövidbázisú szezonálisan kiigazított maginfláció az árstabilitással összhangban álló 3 százalékos szintre csökkent. Ennek alapján mérséklődni látszik az a kockázat, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek. A belföldi kereslet a Tanács által várt mérsékelt ütemben bővül."

"Az áprilisi bérstatisztikák szerint a versenyszektor nominális béremelkedésének üteme emelkedik, az adatokat azonban torzítja a munkapiaci és adózási szabályok változásának hatása. E hatások - az MNB legutóbbi Inflációs jelentésében ismertetett módszerrel történt - kiszűrése után nem tapasztalható további emelkedés a bérdinamikában. Ezen túlmenően a versenyszféra rendszeres bérfizetésein alapuló szezonálisan kiigazított rövidbázisú bérindex is lassulást mutat. A munkaerő-felmérésen alapuló statisztikák azt jelzik, hogy az eddig bekövetkezett béremelkedéshez a szolgáltató szektor a foglalkoztatottság csökkentésével alkalmazkodott. Ez azt vetítheti előre, hogy a fajlagos bérköltségek a korábban feltételezettnél kevésbé emelkednek, ami ugyancsak mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Mindezeket visszaigazolja a piaci szolgáltatások árindexének eddigi alakulása."

"Az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságok oldódása lehetővé teszi, hogy a jegybank az irányadó kamatot a forintbefektetések kockázati megítélésével összhangban csökkentse. Az inflációs folyamatokat övező bizonytalanság azonban továbbra is óvatosságot indokol. Az irányadó kamat további csökkentése a kedvező befektetői kockázati megítélés fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha az inflációs kockázatok tovább mérséklődnek."

A mai kamatcsökkentést megalapozó tényezőket Simor András jegybankelnök a fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatón is kiemelte. Egyúttal jelezte, hogy most nem volt annyira megosztott a testület, mint egy hónapja:

2007.06.25 14:40
Simor a kamatdöntésről: volt új információ

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan tovább a kamatpályában?

A mai döntéssel eldőlt az a már hónapok óta tartó bizonytalanság, hogy vajon mikor kezdődik meg a kamatcsökkentési sorozat. Az év végére vonatkozó piaci konszenzus összesen 100 bp-os kamatszintet valószínűsített a múlt heti felmérésünkben.

A jövő hónapban már más személyi összetételű monetáris tanács határoz az irányadó rátáról, ami a mai döntés kimenetelének ismerete nélkül önmagában növelte a kamatcsökkentés esélyeit. Auth Henrik és Adamecz Péter (akik héja beállítottságúak, azaz ma bizonyára még a kamat szinten tartására szavaztak) távoznak, míg Király Júlia új MNB-alelnökként debütálva egyelőre kérdéses, hogy melyik tábort gyarapítja.

2007.06.08 14:25
Miért nem csökkentett kamatot a monetáris tanács?

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00