9 °C Budapest

Nagy meglepetésre kamatot vágott az MNB! - Mi az indoklás? (2.)

Pénzcentrum
2007. június 25. 14:39

Nagy meglepetésnek számító, de most sem egyhangú döntést hozott mai ülésén a monetáris tanács: a már tavaly október vége óta 8%-on álló rátát 25 bázisponttal csökkentette. A legutóbbi piaci felmérések azt valószínűsítették, hogy csak júliusban kezdődik majd el a monetáris lazítás. A szakértők többsége azért nem várt vágást, mert megítélésük szerint a legutóbbi döntés óta nem érkeztek a korábbihoz képest kedvezőbb fundamentális információk az inflációs helyzetről és kilátásokról.

A mai jegybanki döntés leginkább amiatt meglepő, mert a május 21-i kamatdöntés indoklásában a következő mondat szerepel: "az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki". Márpedig az áprilisi béradatok eme felfelé mutató inflációs kockázatokat megítélésünk szerint nem mérsékelték. Egy hónapja úgy látta a monetáris tanács, hogy csak a kamat szinten tartása kommunikálható hitelességcsökkenés nélkül.

A monetáris tanács mai indoklása

"A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónap adatai megerősítették, hogy az infláció túljutott a csúcsponton. Az inflációs alapfolyamatot megragadó rövidbázisú szezonálisan kiigazított maginfláció az árstabilitással összhangban álló 3 százalékos szintre csökkent. Ennek alapján mérséklődni látszik az a kockázat, hogy az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek. A belföldi kereslet a Tanács által várt mérsékelt ütemben bővül."

"Az áprilisi bérstatisztikák szerint a versenyszektor nominális béremelkedésének üteme emelkedik, az adatokat azonban torzítja a munkapiaci és adózási szabályok változásának hatása. E hatások - az MNB legutóbbi Inflációs jelentésében ismertetett módszerrel történt - kiszűrése után nem tapasztalható további emelkedés a bérdinamikában. Ezen túlmenően a versenyszféra rendszeres bérfizetésein alapuló szezonálisan kiigazított rövidbázisú bérindex is lassulást mutat. A munkaerő-felmérésen alapuló statisztikák azt jelzik, hogy az eddig bekövetkezett béremelkedéshez a szolgáltató szektor a foglalkoztatottság csökkentésével alkalmazkodott. Ez azt vetítheti előre, hogy a fajlagos bérköltségek a korábban feltételezettnél kevésbé emelkednek, ami ugyancsak mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Mindezeket visszaigazolja a piaci szolgáltatások árindexének eddigi alakulása."

"Az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságok oldódása lehetővé teszi, hogy a jegybank az irányadó kamatot a forintbefektetések kockázati megítélésével összhangban csökkentse. Az inflációs folyamatokat övező bizonytalanság azonban továbbra is óvatosságot indokol. Az irányadó kamat további csökkentése a kedvező befektetői kockázati megítélés fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha az inflációs kockázatok tovább mérséklődnek."

A mai kamatcsökkentést megalapozó tényezőket Simor András jegybankelnök a fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatón is kiemelte. Egyúttal jelezte, hogy most nem volt annyira megosztott a testület, mint egy hónapja:

2007.06.25 14:40
Simor a kamatdöntésről: volt új információ

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan tovább a kamatpályában?

A mai döntéssel eldőlt az a már hónapok óta tartó bizonytalanság, hogy vajon mikor kezdődik meg a kamatcsökkentési sorozat. Az év végére vonatkozó piaci konszenzus összesen 100 bp-os kamatszintet valószínűsített a múlt heti felmérésünkben.

A jövő hónapban már más személyi összetételű monetáris tanács határoz az irányadó rátáról, ami a mai döntés kimenetelének ismerete nélkül önmagában növelte a kamatcsökkentés esélyeit. Auth Henrik és Adamecz Péter (akik héja beállítottságúak, azaz ma bizonyára még a kamat szinten tartására szavaztak) távoznak, míg Király Júlia új MNB-alelnökként debütálva egyelőre kérdéses, hogy melyik tábort gyarapítja.

2007.06.08 14:25
Miért nem csökkentett kamatot a monetáris tanács?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm