Hogyan gazdagodhatsz meg más pénzén? - ők már tudják...

Pénzcentrum
2007. június 5. 12:00

Szeretnéd kipróbálni a tőzsde világát, de nincs elég tapasztalatod vagy tőkéd ahhoz, hogy egyedül vágj neki a nagy kalandnak? Szeretnél aktívan részt venni a jövőd alakításában, és olyan befektetési ismereteket szerezni, melyek lehetőséget biztosítanak Neked arra, hogy később, ha úgy döntesz egyedül is boldogulhass a részvények és devizaügyletek világában? A tengerentúlon már megtalálták a megoldást, lássuk, hogyan működik, és van-e lehetőséged itthon hasonlóra.

A következőkben az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő magánbefektetői klubokról, illetve azok alakításának szabályairól szólunk bővebben, majd ismertetjük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) álláspontját a magánbefektetői klubok hazai piacon való megjelenésének feltételeivel kapcsolatban.

Összeálltak és nyertek: ennyi lenne a titok nyitja?

A magánbefektetői klub a gyakorlatban egy olyan csoportosulást jelent, melyben magánszemélyek önkéntes alapon vesznek részt, s amely a csoport tagjai által befizetett havi díjakat, mint közös vagyont fekteti be. A tagok által befizetett havi díjak összege általában 25 és 100 dollár, vagyis körülbelül 5 és 20 ezer forint között változik, melynek nagyságrendjéről a tagok együttesen hoznak döntést.

A csoporttagok a havi gyűlésen közösen döntenek arról is, hogy milyen eszközbe fektessék a közös pénzüket, és ők választják ki a tőzsdei ügyletek kötéséhez elengedhetetlen brókercéget is.

A döntéseket az általuk készített megfigyelések, elemzések alapján hozzák meg: egy-egy tag magára vállalja a piac bizonyos részének mélyreható vizsgálatát, az ott zajló folyamatok figyelemmel kísérését, amely egyrészt jó lehetőséget teremt számára további ismeretek elsajátítására, másrészt megkönnyíti a teljes csoport számára a piaci információ összegyűjtését és kezelését.

A "több szem többet lát" elve mellett az együtt befektetés esetében további előnyt jelent, hogy a közös forrásból olyan diverzifikált portfoliót lehet létrehozni, illetve olyan befektetési lehetőségek is elérhetővé válnak, melyekhez az egyes befektetőknek külön-külön nem rendelkeznek kellő háttérrel.

Ugyanilyen céllal jöttek létre a befektetési alapok is, melyek a kisbefektetők forrásainak összegyűjtésével biztosítják a diverzifikálás lehetőségét, a befektetési alapok hátrányát jelenti azonban, hogy esetükben nincs szó aktív portfoliókezelésről, azt az alapkezelők valósítják, így a kisbefektetőknek nincs beleszólása a befektetési döntések meghozatalába. A portfolió diverzifikálásával természetesen csökken a befektetés kockázata, a tagoknak azonban a veszteséget is egyetemlegesen kell viselniük.

Hogyan lesz a semmiből klub: vannak, akik hasznot húznak...

Egy átlagos kezdeményezés esetében a tagok ismerik egymást, barátok, családtagok, hiszen a bizalom elengedhetetlen velejáró, alapja az együtt munkálkodásnak a közös cél, vagyis a nyereségszerzés elérése érdekében. Annál is inkább fontos tényező, mert a csoport tagjai együttesen, minden felelősséget megosztva nagy kockázatot magukban rejtő döntéseket hoznak meg.

Az amerikai magánbefektetői klubok érdekessége, hogy az önkéntes kezdeményezések kapcsán létrejöttek olyan gazdasági társaságok, melyek a befektetői klubok szervezésére és befektetési ismeretek átadására (pl. tőzsdei gyorstalpaló tanfolyamok indítására) szakosodtak.

Természetesen ezek a cégek profitalapon működnek, vagyis értékes szolgáltatásaikért cserébe a kluboktól egy előre meghatározott összeget kérnek. Ennek szellemében azonban szívesen végigvezetik a vállalkozó kedvű kisbefektetőket a klubalapítás rejtelmein.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magánbefektetői klubok szabályozása viszonylag rendezettnek mondható a tengerentúlon, ahol a klubtagok közötti jogviszonyt partnerségi megállapodásokban rögzítik. Emellett a klubokat egyes államokban be kell regisztráltatni, illetve azok saját elképzelésük szerint létrehozhatnak alapszabályt, amelyben rendelkeznek a tagok kötelezettségeiről és jogairól.

Szabályok és felügyelet nélkül - ez a helyzet itthon

A PSZÁF szóvivőjét Binder Istvánt kérdeztük a magánbefektetői klubok státuszával kapcsolatban, aki kérdésünkre elmondta, hogy az ilyen szervezetek a tőkepiaci törvény szabályozása alá esnének.

De mivel a befektetői klubok esetében nem valósul meg az üzletszerűség és a nyereségszerzés feltétele, tehát ezek a klubok nem üzleti alapon működnek és nem is nyújtanak szolgáltatást a tagok felé, melyért cserébe ellentételezést várnának el, így nem minősülnek felügyeleti szervnek.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg hazánkban nincs akadálya ilyen klubok alakításának, de se felügyeleti szerv, se jogszabály nem rendelkezik ezek működéséről, ezért Binder István a befektetési forma kockázatos mivoltára figyelmeztet.

Egy befektetői klub a tengerentúlon átlagosan 11 tagból áll, amely nem meglepő, hiszen a bizalmi viszony miatt a tagok száma mindenképpen korlátozott. Azonban ilyen alacsony taglétszám mellett is előfordulhat, hogy a személyes megérzésünkkel, megítélésünkkel ellentétes döntés születik a szavazáskor.

Az ekkora taglétszám pedig már könnyen teret adhat a csalásra, melyet a legkönnyebben egy közös tulajdonban lévő bankszámlával lehet elkerülni, melyhez az egyes tagok önálló hozzáférését korlátozzuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem