Panaszáradat: baj van a kötelezővel...

Pénzcentrum
2006. november 8. 08:30

2006. III. negyedévében összesen 1043 db. - engedély- vagy bejelentés köteles tevékenységet végző pénzügyi intézményre vonatkozó - írásos fogyasztói panasz érkezett a Felügyeletre, amelyeket a Panaszkezelési Főosztály az érintett pénzügyi szervezeteknek kivizsgálásra és észrevételezésre megküldött.

Az előző negyedévhez képest a panaszok száma kismértékben, 2,9 %-kal csökkent (31 db panasszal kevesebb érkezett), ugyanakkor 2005. harmadik negyedévéhez viszonyítva a tárgynegyedévi panaszok száma 31,9 %-kal magasabb.

A panaszok szektorális arányaiban lényeges változás sem az előző időszakhoz, sem pedig az előző év azonos negyedévéhez képest nem volt.

A harmadik negyedévben összesen 1115 ügy került lezárásra (ezek közül 429 db a harmadik negyedévben, 686 db pedig az év korábbi időszakaiban érkezett panasz volt ). Az összes lezárt ügyből a harmadik negyedévben 407 db minősült részben vagy egészében megalapozottnak. A harmadik negyedév végén 768 bejelentés volt folyamatban.

Pénz- és tőkepiaci szektor

Az előző negyedévvel összevetve az állapítható meg, hogy a szolgáltatásfajtánkénti panaszsorrendben érdemi módosulás nem következett be. Ugyanakkor a hitelezéssel kapcsolatos panaszok részaránya az előző negyedévi csökkenés után ismét hatvan százalék.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az általános hitelezéssel kapcsolatos panaszok 152 darabról 189 darabra növekedtek. A hitelezés után a sorrendben következő folyószámla vezetésre 12 db-bal kevesebb panasz érkezett.

Biztosítási és pénztári szektor

A biztosítási és pénztári szektor szolgáltatóira 2006. III. negyedévében érkezett 459 db panasz az előző negyedévhez képest 3,6 %-os csökkenést jelentenek ( a csökkenés a biztosítási szolgáltatókkal szembeni panaszok mérséklődéséből következik, mert a pénztári panaszok 45,2 %-kal nőttek ). A 2005. III. negyedévéhez viszonyítva a szektorral szembeni panaszoknál a növekedés 44,3 %-os ( ennek döntő többsége viszont a biztosítókkal szembeni panaszokból adódik ).

A panaszok szolgáltatásonkénti megoszlásában több korábbi negyedévvel azonosan a KGFB-vel kapcsolatos problémák dominálnak, részarányuk csekély mértékben csökkent a 2006. II. negyedévi 62,0 %-os mértékhez képest. Lényegében a többi szolgáltatásfajtánál sem jelentkezett a 2006. II. negyedévhez viszonyítva szignifikáns változás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?