20 °C Budapest

Szélhámosok akarják a pénzed! - Meggyőz a napi 10% kamat?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 12:00

Az interneten pénzkereseti lehetőségek után kutatóknak nem kell sokáig keresgélniük, sokkal inkább a bőség zavarával kell megküzdeniük. Hangzatos ígéretekben nincs hiány, az áhított összeget valóban bezsebelni azonban már keményebb küldetés. A következőkben áttekintjük, milyen ajánlatokkal találkozhatnak az internetes pénzkeresésben reménykedők és igyekszünk meggyőzni Olvasóinkat arról, hogy az esetek többségében egyáltalán nem egy egészséges méretű kockázat vállalásáról van szó a kimagasló hozam reményében.


Első eset: nincs pénzem, de kellene...

A legkevésbé kockázatos ajánlatok közé tartoznak azok, melyek nem igényelnek kezdeti befizetést, mindössze arról igyekeznek meggyőzni a szörfözőket, hogy kitartó munkával valóban pénzhez juthatnak. Az esetek többségében itt "csak" a befektetett munkát bukhatjuk, amint arra korábbi tesztünk is rávilágít:

Klikkeltem! Meggazdagodtam! Tönkrementem... - Leleplezzük a csalást!

A befektetés nélküli fizetést ígérő oldalak többsége arra buzdítja a regisztrálókat, hogy nézegessenek hirdetéseket, melyekért klikkenként néhány centet kapnak. Amint kitartó munkával összegyűjtöttek rengeteg pénzt, azt a cég átutalja egy virtuális, e-bankszámlára (többnyire e-Goldra), ahonnan meglehetősen magas jutalék fejében le is lehet utalni...

A hiba ott van, hogy a határ, ahonnan le lehet venni a pénzt, olyan magasan van megállapítva, hogy kevesen érik el. Erre persze a cég kínál megoldást: meg kell venni (!) a prémium tagságot, mely egyúttal alacsonyabb utalási küszöböt is jelent. Ez persze már azt jelenti, hogy pénzt fizetünk be egy olyan oldalra, melynek esetében nem lehetünk meggyőződve róla, hogy kapunk is vissza valamit.

Vannak ugyan állítólag megbízható oldalak, de olyan sok a csaló, hogy a többség hamar belefárad a csalódással záródó klikkelgetésbe...

Második eset: Nincs pénzem és dolgozni se akarok...

Nem lenne teljes a világháló ilyen mesés ígéretek nélkül: ebben az esetben arról van szó, hogy fel kell telepíteni egy "surfbar"-t és futtatni kell a képernyő felső részén. Ezen a felületen reklámok jelennek meg, melyekre nem szükséges rákattintani, a pénz enélkül is dől...vagy inkább csak csordogál. A francia Eurobarre nevű oldal esetén az jelenti a legnagyobb problémát, hogy pontokat lehet gyűjteni, melyekből 1,000 db ér fel 6.7 eurocenttel. Mivel 1,000 pontot 1-2 nap alatt lehet összegyűjteni, kifizetést pedig csak 15 euró felett lehet kérni, könnyen kiszámolható, mennyire éri meg.

Harmadik eset: Befektetnék, de nem értek hozzá...

Talán ez a szcenárió hordozza magában a legtöbb veszélyt, itt ugyanis egyértelműen arról van szó, hogy a pénzünk befizetésére kérnek, melyért cserébe kiugróan magas, akár napi (!) 10-12%-os kamatot is ígérnek.

A befizetőket ritkán tájékoztatják arról, hova is kerül a pénzük és milyen befektetés teszi lehetővé a kimagasló kamat kifizetését. Lássunk néhány megkapó ajánlatot, aztán örüljünk, hogy kimaradtunk a játékból!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 

 


Bár sokan esküdöztek rá, hogy a fenti site-ok a jobbak közül valók és tényleg fizetnek, a történetnek így is sírás lett a vége: a számlákat befagyasztotta a StormPay nevű e-bank és senki nem jut hozzá a pénzéhez.

Gondoljunk csak bele! Először sokan igyekeznek kipróbálni kis összeggel a játékot és amikor azt látják, hogy tényleg ki lehet venni a pénzt, akkor merészebben fizetnek be és ekkor jöhet az igazi hidegzuhany... Önmagában olyan programot nem nehéz írni, ami napról-napra megszorozza a befizetett összeget 1.12-vel, majd az így kapott értéket kiírja a képernyőre, hogy a hiszékeny befektető megnyugodjon a reggeli kávé mellett, ha azonban mindenki befizeti a minimális 5-6 dollárt és a "cég" végül eltűnik, akkor ez az egyszerű kis program egész jól hozott a konyhára.

Ne dőlj be!

A fenti abszurd százalékokból kiindulva egyesek már hihetőbb kamatokkal kecsegtetik a befektetni vágyókat. Akadnak olyan oldalak, melyek állítólag offline vállalkozásokhoz gyűjtenek forrást (pl.: Zoom Invest) és befizetéseink után napi 1.9%-os kamatot kínálnak. A legtöbb ilyen site azzal csábítja a látogatókat, hogy a világ tőzsdéin, vagy a devizapiacokon fekteti be a pénzt, ahol több éves szakértelemmel gyerekjáték olyan hozamot elérni, hogy az mindkét félnek megérje.

Mivel a legtöbb ember számára ezeket a befektetési területeket misztikus köd borítja, sokan bedőlnek. (Annál is inkább, mivel a tagok részesednek az általuk beszervezettek befizetéséből...)

Összességében nem azt akarjuk mondani, hogy egyetlen ilyen site sem fizet (ezt nem is jelenthetnénk ki az összes kipróbálása nélkül, amire viszont "a világ összes pénze" sem lenne elég), csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a fent vázolt esetekben extrém kockázattal kell számolni és nem kell elhinni mindenki "tuti tippjét", mert a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy az illető megpróbál maga alá tagokat toborozni, ettől is pénzt remélve.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29