Szélhámosok akarják a pénzed! - Meggyőz a napi 10% kamat?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 12:00

Az interneten pénzkereseti lehetőségek után kutatóknak nem kell sokáig keresgélniük, sokkal inkább a bőség zavarával kell megküzdeniük. Hangzatos ígéretekben nincs hiány, az áhított összeget valóban bezsebelni azonban már keményebb küldetés. A következőkben áttekintjük, milyen ajánlatokkal találkozhatnak az internetes pénzkeresésben reménykedők és igyekszünk meggyőzni Olvasóinkat arról, hogy az esetek többségében egyáltalán nem egy egészséges méretű kockázat vállalásáról van szó a kimagasló hozam reményében.


Első eset: nincs pénzem, de kellene...

A legkevésbé kockázatos ajánlatok közé tartoznak azok, melyek nem igényelnek kezdeti befizetést, mindössze arról igyekeznek meggyőzni a szörfözőket, hogy kitartó munkával valóban pénzhez juthatnak. Az esetek többségében itt "csak" a befektetett munkát bukhatjuk, amint arra korábbi tesztünk is rávilágít:

Klikkeltem! Meggazdagodtam! Tönkrementem... - Leleplezzük a csalást!

A befektetés nélküli fizetést ígérő oldalak többsége arra buzdítja a regisztrálókat, hogy nézegessenek hirdetéseket, melyekért klikkenként néhány centet kapnak. Amint kitartó munkával összegyűjtöttek rengeteg pénzt, azt a cég átutalja egy virtuális, e-bankszámlára (többnyire e-Goldra), ahonnan meglehetősen magas jutalék fejében le is lehet utalni...

A hiba ott van, hogy a határ, ahonnan le lehet venni a pénzt, olyan magasan van megállapítva, hogy kevesen érik el. Erre persze a cég kínál megoldást: meg kell venni (!) a prémium tagságot, mely egyúttal alacsonyabb utalási küszöböt is jelent. Ez persze már azt jelenti, hogy pénzt fizetünk be egy olyan oldalra, melynek esetében nem lehetünk meggyőződve róla, hogy kapunk is vissza valamit.

Vannak ugyan állítólag megbízható oldalak, de olyan sok a csaló, hogy a többség hamar belefárad a csalódással záródó klikkelgetésbe...

Második eset: Nincs pénzem és dolgozni se akarok...

Nem lenne teljes a világháló ilyen mesés ígéretek nélkül: ebben az esetben arról van szó, hogy fel kell telepíteni egy "surfbar"-t és futtatni kell a képernyő felső részén. Ezen a felületen reklámok jelennek meg, melyekre nem szükséges rákattintani, a pénz enélkül is dől...vagy inkább csak csordogál. A francia Eurobarre nevű oldal esetén az jelenti a legnagyobb problémát, hogy pontokat lehet gyűjteni, melyekből 1,000 db ér fel 6.7 eurocenttel. Mivel 1,000 pontot 1-2 nap alatt lehet összegyűjteni, kifizetést pedig csak 15 euró felett lehet kérni, könnyen kiszámolható, mennyire éri meg.

Harmadik eset: Befektetnék, de nem értek hozzá...

Talán ez a szcenárió hordozza magában a legtöbb veszélyt, itt ugyanis egyértelműen arról van szó, hogy a pénzünk befizetésére kérnek, melyért cserébe kiugróan magas, akár napi (!) 10-12%-os kamatot is ígérnek.

A befizetőket ritkán tájékoztatják arról, hova is kerül a pénzük és milyen befektetés teszi lehetővé a kimagasló kamat kifizetését. Lássunk néhány megkapó ajánlatot, aztán örüljünk, hogy kimaradtunk a játékból!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

 


Bár sokan esküdöztek rá, hogy a fenti site-ok a jobbak közül valók és tényleg fizetnek, a történetnek így is sírás lett a vége: a számlákat befagyasztotta a StormPay nevű e-bank és senki nem jut hozzá a pénzéhez.

Gondoljunk csak bele! Először sokan igyekeznek kipróbálni kis összeggel a játékot és amikor azt látják, hogy tényleg ki lehet venni a pénzt, akkor merészebben fizetnek be és ekkor jöhet az igazi hidegzuhany... Önmagában olyan programot nem nehéz írni, ami napról-napra megszorozza a befizetett összeget 1.12-vel, majd az így kapott értéket kiírja a képernyőre, hogy a hiszékeny befektető megnyugodjon a reggeli kávé mellett, ha azonban mindenki befizeti a minimális 5-6 dollárt és a "cég" végül eltűnik, akkor ez az egyszerű kis program egész jól hozott a konyhára.

Ne dőlj be!

A fenti abszurd százalékokból kiindulva egyesek már hihetőbb kamatokkal kecsegtetik a befektetni vágyókat. Akadnak olyan oldalak, melyek állítólag offline vállalkozásokhoz gyűjtenek forrást (pl.: Zoom Invest) és befizetéseink után napi 1.9%-os kamatot kínálnak. A legtöbb ilyen site azzal csábítja a látogatókat, hogy a világ tőzsdéin, vagy a devizapiacokon fekteti be a pénzt, ahol több éves szakértelemmel gyerekjáték olyan hozamot elérni, hogy az mindkét félnek megérje.

Mivel a legtöbb ember számára ezeket a befektetési területeket misztikus köd borítja, sokan bedőlnek. (Annál is inkább, mivel a tagok részesednek az általuk beszervezettek befizetéséből...)

Összességében nem azt akarjuk mondani, hogy egyetlen ilyen site sem fizet (ezt nem is jelenthetnénk ki az összes kipróbálása nélkül, amire viszont "a világ összes pénze" sem lenne elég), csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a fent vázolt esetekben extrém kockázattal kell számolni és nem kell elhinni mindenki "tuti tippjét", mert a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy az illető megpróbál maga alá tagokat toborozni, ettől is pénzt remélve.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?