6 °C Budapest

Együttműködési megállapodás a két legjelentősebb magyar nyugdíjpénztári szövetség között

Pénzcentrum
2006. június 1. 14:23

A Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége és a Stabilitás Pénztárszövetség 2006. június 1-jén együttműködési megállapodást kötött. A két szakmai szervezet elsődleges célja, hogy a kooperáció révén elősegítsék a magyar nyugdíjrendszer két kiemelten fontos pillérének, a magánnyugdíjpénztárak és önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak fejlődését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az együttműködés meghatározó eleme a nyugdíjpénztári rendszer általános népszerűsítése a lakosság körében. A két szövetség vezetői a kedvezőtlen demográfia trend és a felosztó-kiróvó rendszerben keletkező hiány növekedése miatt az egyének saját megtakarítása szerepének fokozódó jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet. Az együttműködésben résztvevő szövetségek a nyugdíjpénztári rendszerek jobb átláthatóságára, az ágazat eredményeinek mélyebb bemutatására törekszenek.

A megállapodás aláírói folyamatosan vizsgálják a magyar nyugdíjrendszeren belül a pénztárak szerepét, s ezáltal szakmai oldalról aktívan hozzá kívánnak járulni a rendszerben meglévő nyitott kérdések megválaszolásához.

Az együttműködésre lépő két szövetség tagjai révén a magyar magánnyugdíjpénztári rendszer 76 %-át tömöríti, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjaiból 60,5 %-ot képvisel.

"Szilárd meggyőződésem, hogy szövetségeink szakmai együttműködése új mérföldkő elérését jelenti a magyar nyugdíjrendszer történetében. Egyrészt a nyíltabb kommunikáción keresztül a lakosság bizalma növelhető, másrészt a szakmai kooperáció a pénztári rendszer szabályozási és működési környezetére gyakorolhat pozitív hatást." - nyilatkozta Fórizs Sándor, a Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetségének elnöke a megállapodás aláírását követően.

"Csak közösen, egységesen lehet megalapozott szakmai javaslatokkal élni a törvényhozók és a felügyeleti szervek felé. Célunk, hogy a jelenlegi rendszert átláthatóbbá, olcsóbbá tegyük mind a pénztártagok, mind munkáltatóik számára. Közös feladatunk, hogy a felhalmozási időszakot követően egy hatékony, igazságos járulékfizetésre felkészített magánpénztári rendszer kereteit alakítsuk ki."- nyilatkozta Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a megállapodás aláírását követően.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?