21 °C Budapest

Kamat és/vagy osztalék: eltűnik a különbség (kaméleon kötvények)

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:08

Költségek, rugalmasság - ezek a legfontosabb feltételek között vannak, amikor egy társaság finanszírozási forrást keres. A kötvények nagy előnye más formákhoz képest, hogy ezek kamatfizetése eredményt csökkentő, emiatt adót is megtakarító tétel. Amikor azonban nehezebb idők jönnek, az adósságszolgálat a céget likviditás szempontjából nehéz helyzetbe hozhatja. A részvénykibocsátás az utóbbi veszélyekkel nem jár, ugyanakkor az osztalékot adózott eredményből kell fizetni. Egy új konstrukció a két finanszírozási forma előnyeit igyekszik nyújtani a tőkehiánnyal küzdő vállalkozások számára.

A társaságok többsége számára egy olyan értékpapír lenne előnyös, mely az adómegtakarítási lehetőséget ötvözi az osztalékfizetés eltolásának, késleltetésének rugalmasságával. Úgy tűnik, hogy a nagy befektetési bankok megoldást találtak a feladványra. A Lehman Brothers augusztusban 300 m USD értékben bocsátott ki értékpapírokat, melyeket ECAPS mozaiknévvel (Enhanced Capital Advantaged Preferred Security) illettek. A kibocsátás 6 hónapos előkészítés előzte meg, mely során elsősorban az adózási kérdéseket igyekeztek rendezni. A Lehmant November 22-én a Citigroup követte 450 m USD-s ETRUPS (Enhanced Trust Preferred Security) papírral. A közlejövőben várható, hogy a Deutsche Bank is hasonló értékpapír-kibocsátás szervezéssel próbálkozhat.

A Lehman papírjának futamideje 60 év. Ez viszonylag hosszú idő, ebből a szempontból a törlesztés kicsit hasonlít a részvény sajátosságaira (az utóbbinál nincs, az előbbinél jó távol van), ugyanakkor az eladhatóság és a törvényi feltételek miatt szükség van arra, hogy a papír lejárattal rendelkezzen. Osztalék helyett azonban a "kaméleon kötvények"-nél kamatfizetés van, mely a cég aktuális pénzügyi helyzetének függvényében változhat (nincs rendszeres kamatfizetési kötelezettség). A szűk likviditási időszakokban a kamatfizetések szünetelhetnek, későbbre tolódhatnak. Ebből a szempontból nagy a hasonlóság bizonyos osztalékelsőbbségi részvényekhez.

A papírokat a nagy hitelminősítők is értékelik. A Lehman papírjainál a Moody's úgy adott értékelést, mintha az 75%-ban részvény típusú befektetési eszközök lennének. A Lehman papírjainak hozama jelenleg mindössze 0.5%ponttal haladja meg a normál vállalati kötvények hozamát, mely nem tekinthető jelentősnek. Ebből a szempontból a "kaméleon kötvény" nem egy drága finanszírozási forrás az aktuális értékelések szerint.

Az Economist szerint az új eszközök megjelenése egy fontos jelenségre hívja fel a figyelmet. Jelenleg a kamatot és az osztalékot eltérő módon adóztatják. Ennek oka, hogy kamatot mint egy üzleti vállalkozás költségét értékelik, míg az osztalékot a nyereség kiosztásaként. A pénzügyi innovációk világában ugyanakkor már ennek egyre kevesebb a jelentősége, lassan az osztalék is a tőkeköltségek közé sorolható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem