Kamat és/vagy osztalék: eltűnik a különbség (kaméleon kötvények)

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:08

Költségek, rugalmasság - ezek a legfontosabb feltételek között vannak, amikor egy társaság finanszírozási forrást keres. A kötvények nagy előnye más formákhoz képest, hogy ezek kamatfizetése eredményt csökkentő, emiatt adót is megtakarító tétel. Amikor azonban nehezebb idők jönnek, az adósságszolgálat a céget likviditás szempontjából nehéz helyzetbe hozhatja. A részvénykibocsátás az utóbbi veszélyekkel nem jár, ugyanakkor az osztalékot adózott eredményből kell fizetni. Egy új konstrukció a két finanszírozási forma előnyeit igyekszik nyújtani a tőkehiánnyal küzdő vállalkozások számára.

A társaságok többsége számára egy olyan értékpapír lenne előnyös, mely az adómegtakarítási lehetőséget ötvözi az osztalékfizetés eltolásának, késleltetésének rugalmasságával. Úgy tűnik, hogy a nagy befektetési bankok megoldást találtak a feladványra. A Lehman Brothers augusztusban 300 m USD értékben bocsátott ki értékpapírokat, melyeket ECAPS mozaiknévvel (Enhanced Capital Advantaged Preferred Security) illettek. A kibocsátás 6 hónapos előkészítés előzte meg, mely során elsősorban az adózási kérdéseket igyekeztek rendezni. A Lehmant November 22-én a Citigroup követte 450 m USD-s ETRUPS (Enhanced Trust Preferred Security) papírral. A közlejövőben várható, hogy a Deutsche Bank is hasonló értékpapír-kibocsátás szervezéssel próbálkozhat.

A Lehman papírjának futamideje 60 év. Ez viszonylag hosszú idő, ebből a szempontból a törlesztés kicsit hasonlít a részvény sajátosságaira (az utóbbinál nincs, az előbbinél jó távol van), ugyanakkor az eladhatóság és a törvényi feltételek miatt szükség van arra, hogy a papír lejárattal rendelkezzen. Osztalék helyett azonban a "kaméleon kötvények"-nél kamatfizetés van, mely a cég aktuális pénzügyi helyzetének függvényében változhat (nincs rendszeres kamatfizetési kötelezettség). A szűk likviditási időszakokban a kamatfizetések szünetelhetnek, későbbre tolódhatnak. Ebből a szempontból nagy a hasonlóság bizonyos osztalékelsőbbségi részvényekhez.

A papírokat a nagy hitelminősítők is értékelik. A Lehman papírjainál a Moody's úgy adott értékelést, mintha az 75%-ban részvény típusú befektetési eszközök lennének. A Lehman papírjainak hozama jelenleg mindössze 0.5%ponttal haladja meg a normál vállalati kötvények hozamát, mely nem tekinthető jelentősnek. Ebből a szempontból a "kaméleon kötvény" nem egy drága finanszírozási forrás az aktuális értékelések szerint.

Az Economist szerint az új eszközök megjelenése egy fontos jelenségre hívja fel a figyelmet. Jelenleg a kamatot és az osztalékot eltérő módon adóztatják. Ennek oka, hogy kamatot mint egy üzleti vállalkozás költségét értékelik, míg az osztalékot a nyereség kiosztásaként. A pénzügyi innovációk világában ugyanakkor már ennek egyre kevesebb a jelentősége, lassan az osztalék is a tőkeköltségek közé sorolható.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 16. 21:12
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikbl elbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a hete...
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 19:28
Friderikusz Sándor egy, az RTL Klubon sugárzott riportban arról beszélt, nemet mondott a csatornának...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?