2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
HR Centrum

Nyílik az olló: ezeknek a magyaroknak tényleg esélyük sincs visszatérni a munka világába?

  • NapiCsárt
  • 2020. július 9. csütörtök 17:05

Hiába volt viszonylag még alacsony itthon a munkanélküliek aránya 2020 első negyedévében, az átmenetileg nem dolgozó férfiak és nők aránya közti különbség óriási volt, egészen konkrétan a második legnagyobb az Európai Unió országai közül. 

Az Európai Unió tagországaiban a foglalkoztatottak 9,7 százaléka volt ideiglenesen távol a munkájától 2019 utolsó negyedévében, míg 2020 első három hónapjában ez a szám 12 százalékra emelkedett, ami 2,3 százalékpontos növekedésnek felel meg.

Az Eu országai közül 2020 Q1-ben Franciaországban (18,1%), Svédországban (16,2%) és Ausztriában (15,0%) volt a legmagasabb azok aránya akik ideiglenesen munkanélküliek voltak, a legalacsonyabb arányban pedig Romániában (2,5%), Máltán (3,3%) és Bulgáriában (4,4%) voltak ilyen állampolgárok. Jól tudjuk, ez az első olyan negyedév, amikor Unió a munkaerőpiacát már befolyásolták Covid-19 miatt bevezetett intézkedések.

A nemek közti különbségek

Ha azonban nemenként megvizsgáljuk, kiderül, hogy vannak országok, ahol nagyon elcsúsztak az arányok, méghozzá a nők javára. Az EU összes tagállamában, Ciprus kivételével, a nők körében magasabb volt az ideiglenes munkából való távolmaradás, mint a férfiak esetében. A legnagyobb különbség Litvániában volt, ahol közel háromszor annyi munkanélküli nő volt mint férfi( 17,1% vs. 6,5%) - derül ki az Eurostat adataiból.

Magyarország a képzeletbeli dobogó második fokára állhat fel, ugyanis itthon az első negyedévben a nők 13,2 százaléka, a férfiaknak viszont csak 5,5 százaléka maradt távol a munkától. Arányaiban ez a második legnagyobb különbség. A nagy különbségversenyben a harmadik Lettország lett, ahol a nők 12 százaléka, míg a férfiak 5 százaléka volt munka nélkül 2020 első 3 hónapjában.

Van hova fejlődni

A nők munkaerőpiacra történő reintegrációját mind a cégek rugalmatlan vállalati stratégiája, mind pedig a családok részéről jelentkező sajátosságok nehezítik, ezért nem túlzás úgy fogalmazni, hogy a család- és gyerekbarát munkahelyek kultúrájának csupán a hajnalán járunk Magyarországon - számolt be korábban a Pénzcentrum.

"A nők foglalkoztatásának atipikus formában történő módjának alkalmazása igazán fontos lenne, hiszen rendkívüli szervezést és erőfeszítést, túlterheltséget jelent egy háziasszony, feleség, édesanya számára egy tipikusan 8 órában, klasszikus értelemben vett munka elvállalása. Erre vonatkozóan nem tudjuk azt mondani, hogy régióspecifikus jelenség, hiszen a projekt célja is alátámasztja, hogy ma Magyarországon különös figyelmet kell fordítani ezen munkavállalási forma népszerűsítésére, illetve meg kell kezdeni a munkáltatók ilyen irányú érzékenyítését és az atipikus munkavállalási forma bevezetésének lehetőségét. Mindemellett el kell mondani, hogy az ügyfelek saját maguk is nehezebben fogadják el és látják meg a lehetőséget az atipikus munkavállalási formában. Ebben talán az időarányos javadalmazás mértéke lehet a gond" - fogalmazott Kovácsné Czeglédi Mária Tünde, a füzesgyarmati Család és KarrierPONT vezetője a HelloVidéknek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

perfekt
2020. 08. 10. 07:20
A saját tőke emelése, ha nem kötelező

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.