Hiába a luxusfizetés: erre vágynak a pályakezdő fiatalok

2018. január 30. 11:00

"A HR stratégiának ma már egyre több helyen része, hogy a munkahely, az iroda minél kellemesebb, inspirálóbb teret nyújtson a képzett munkaerőnek" - vallja Csuhay Borbála. A Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója szerint így az utóbbi években hazánkban is erősödő tendencia, hogy egyes ágazatokban a cégek plusz szolgáltatásokkal, well-being csomagokkal próbálják meg a legjobbakat magukhoz vonzani. Interjú

Pénzcentrum: Befolyásolja-e a cégről kialakított kép megítélését az irodája, vagy sem?

Csuhay Borbála: Akár presztízs értékű tényező is lehet egy-egy cég irodája, székhelye. Azzal, hogy hol található, mennyire felszerelt, mennyire illeszkedik a modern trendekhez, mennyire szolgálja ki a munkavállalói igényeket mind-mind kommunikál a versenytársak, az üzleti partnerek, a leendő alkalmazottak felé.

Egy cég irodája tükrözi a vállalat hitvallását, alapfilozófiáját.

Rendkívül népszerű az úgynevezett built-to-suit konstrukció, amikor a jövőbeli bérlők igényeire szabva építi fel a fejlesztő az új irodaházat. Az ingatlanfejlesztők pedig azon igyekeznek, hogy az elrendezést, a műszaki felszereltséget, az ergonómiát és belsőépítészetet tekintve is minél jobban megfeleljenek a trendeknek.

Mennyiben befolyásolja a munkaerő megtartását egy modern, jól megközelíthető iroda?

A mai fiatalabb munkavállalókra jellemző, hogy nem szeretik pazarolni idejüket, legfőképp nem utazásra, ezért például döntő szempont a munkahelyválasztásuknál, hogy az iroda hol helyezkedik el. A BudaPart fejlesztés ebből a szempontból is egyedi, hisz multifunkcionalitása révén számos lehetőséget kínál a lakó- és munkahelyen át a rekreációs és szórakozási lehetőségekig egyetlen városnegyedben.

Manapság tehát az irodaház központi elhelyezkedése kiemelt jelentőséggel bír, hogy az minél könnyebben megközelíthető legyen. Az Y generáció képviselőinek különösen fontos, hogy elérhető távolságban legyenek a közösségi terek, éttermek és kávézók, ahová akár ügyféltalálkozókat is szervezhetnek.

Ezzel ellentétben az X generációnak sokkal inkább az óvodák, az iskolák és a vásárlási lehetőségek közelsége számít. A zöldövezet minden generáció számára meghatározó: ha kikapcsolódásra vágynak, legyen lehetőségük sétálni a szabadban, feltöltődni egy edzőteremben vagy közeli sportpályán.

Hatással van-e a munkavégzés minőségére, főként a versenyképesség oldaláról nézve, egy modern munkahely? Mennyiben befolyásolja a munkavállalók lelki- és testi egészségét egy modern munkahely?

A HR stratégiának ma már egyre több helyen része, hogy a munkahely, az iroda minél kellemesebb, inspirálóbb teret nyújtson a képzett munkaerőnek. Ezáltal az utóbbi években hazánkban is erősödő tendencia, hogy egyes ágazatokban a cégek plusz szolgáltatásokkal, well-being csomagokkal próbálják meg a legjobbakat magukhoz vonzani, melynek egyik alapköve a megfelelő és 21. századi munkakörnyezet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kutatások bizonyítják, hogy a komfortérzet növelésével a dolgozók teljesítőképessége is nő. Az élhető környezet ugyanakkor összefügg az egészséggel is, amely kiteljesedik a munkahelyi jól-lét, az ergonomikus irodák és a környezettudatosság elterjedésével.

A budapesti munkavállalók nagyrésze fontosnak tartja, hogy munkahelye tömegközlekedési eszközzel vagy biciklivel könnyen megközelíthető legyen, és ha lehetséges, legyen a környéken zöldövezet. A BudaPart projekt célja is egy olyan Budapesten egyedülálló városnegyed létrehozása, amely az épített környezet kialakításával, zöldövezeti rekreációs lehetőségeivel minőségi munkakörnyezetet és biztosítson majd az itt lakók és dolgozók számára egyaránt.

Általánosan elmondható, hogy a jó megközelíthetőség, a környezettudatos és minőségi épület, a praktikus és rugalmasan alakítható terek, a megbízható, gazdaságos üzemeltetés és az ár-érték arányban megfelelő bérleti díj a legfontosabb alapelvárásai az irodapiaci bérlőknek.

A munkavállalók részéről pedig kiemelt szempont, hogy a helyszín a napi igényekhez igazodó szolgáltatáspalettát - például kávézó, kantin, közeli bolt, posta stb. - sorakoztasson fel. Emellett rövidebb-hosszabb pihenésre kialakított helyiségeket, de akár találkozókra, kötetlenebb megbeszélésekre közösségi tereket, vagy akár üzleti ebédekre is lehetőséget nyújtson.

Milyen többletköltséget jelent egy cég számára, ha modern, jól megközelíthető irodát választ? Van felár, vagy mindez ma már alapvetés?

Egy jó helyen lévő, magas színvonalú iroda hamarabb bérlőkre talál. A kiemelkedő lokáció és a környék infrastruktúrájának fejlettsége bele van kalkulálva a bérleti díjba, de ez a vállalati költség elenyésző pl. a munkabértömeg és annak járulékainak nagysága mellett. Az új irodaépületek fenntarthatóbban és alacsonyabb rezsivel üzemeltethetőek, ezáltal hosszú távon ár-érték arányban kiszámíthatóbbak és kedvezőbbek is. A mai bérlők alapvető elvárása, hogy kiemelkedő lokációban, fejlett infrastruktúrájú környéken béreljen irodát, ami a tehetséges munkaerő bevonzásának és megtartásának záloga.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm