2019. augusztus 19. hétfő Huba
HR Centrum

Ezt sokan nem merik meglépni a munkahelyükön: pedig mindenkinek jár


A fokozódó munkaerőhiány miatt manapság már nyáron sem húzza be a féket a piac: nincs megállás, pörögnek az állások, a cégek aktívan keresik a munkaerőt. Erős nyárnak ígérkezik az idei is. Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket, a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében ma már flexibilisek ebben a kérdésben is.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma 2019 második negyedévében az elmúlt év ugyanezen időszakához képest: a jelentkezők számában 10 százalékos bővülés tapasztalható, míg a beadott pályázatok száma 15 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Mindebből az is kirajzolódik, hogy a munkát keresők immár jellemzően több állásra adnak le jelentkezést, mint korábban.

Érik a dinnyeszezon?

De mi a helyzet a nyári hónapokban? Aki éppen két munkahely között van, annak érdemes nyáron pályázni, vagy várja meg inkább a szeptembert?  "A turizmus/vendéglátás szektor mindig nagy munkerőigénnyel jelentkezik ebben az időszakban, ezt most sincs máshogyan. Ugyanakkor korábban jellemző volt a visszaesés a hirdető cégek és meghirdetett állások számában a többi kategóriában, mostanra viszont a nyári hónapok is rendkívül erősnek számítanak szinte mindenhol.

Az elmúlt években megfigyelhető az a trend, hogy az álláspiac dinamikája nyáron sem mérséklődik jelentősen, a cégek ilyenkor is aktívan keresik az új munkaerőt. 2018-ban a nyári hónapokban feltöltött hirdetések száma több mint 10 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Az eddigi számokat látva idén is erős nyarunk lesz

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Hasonló tapasztalatokról számol be Lukács Beáta, a SimpleJob alapítója is: "Sokan ilyenkor kerülnek az álláskeresői piacra, most végeztek az iskolával, és egy kis pihenés után érdemes nekiállni állást keresni. Színes és változatos ilyenkor a kínálat, mindenki megtalálja a személyiségéhez valót. Ha mondjuk a nyarat inkább egy szezonális munkával kezdené, és csak utána állna be komolyabb pozíciókba, abból most sokkal nagyobb a kínálat. 

Ami ilyenkor nagy számban megtalálható a turizmusban a recepciós, a londíner, a sofőr állások, a vendéglátásban a fagyipultos, felszolgáló, szakács, pohárszedő az abszolút sláger, és ne felejtsük el a szezonális munkákat, ahol az élmény- és kalandparkok, a strandok, fürdők rengeteg ajánlatot nyújtanak a nyári szezonra. Ha pedig még tanulói jogviszonya van valakinek, akkor a lehetőségek végeláthatatlanok. Ott az abszolút jelentkezési rekord mindig a fesztivál munkákra van."

Új idők, régi félelmek

Az előrelátó cégek már terveznek a szeptemberi hajrára és szeretik idejében kiválasztani az új munkaerőt, így érdemes mindenképp figyelni a hirdetéseket. A jelentkezési és kiválasztási folyamat ilyenkor - a szabadságolások miatt - jellemzően elnyúlik, ezzel érdemes számolni. 

Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket.

Ám a Profession.hu szakembere szerint ma már a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében flexibilisek ebben a kérdésben.

Tehát mindenképpen előny nyáron munkát keresni, még annak is, aki nem a hagyományos keretek között helyezkedne el, hiszen ilyenkor megnövekszik a részmunkaidős állásajánlatok száma is: könnyebb bekerülni, ha több emberre van szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Elárulta Zacher Gábor: ők fogyasztják a legtöbb kokaint Magyarországon
A kokain a tőkeerős fogyasztók és az elit drogja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2019. 08. 16. 09:00
Ne kamuzz, csináld! Avagy mitől lesz egy csapat eredményes?

Mi a közös abban, ahogyan egy átlagember a nulláról képessé válik lefutni akár egy maratont...

hellokarrierista
2019. 08. 15. 06:37
Elmecsapdák - ezeket kerüld el

Te is tudsz gondolatot olvasni? Képzeld, én is! :D Sőt, mindenki is! Csak..néha rosszul. Sose felejtem...

kovacstunde
2019. 08. 14. 09:00
Cégvezetés utódlásának dilemái – Ki lehet a tökéletes utód?

  Jó néhány ügyvezető váltást asszisztáltam végig tanácsadói munkám 30 éve alatt, amelyek...

perfekt
2019. 08. 14. 08:53
A barlangrajzoktól a számítógépekig I.

A nyári kánikulában – vagy két zápor, zivatar között – nem időszerű számviteli kérdésekkel...

hrdoktor
2019. 08. 13. 10:02
Érdemes az alkalmazottak egészségére költeni, elmondjuk, miért

Egy cég számtalan módon fektethet az alkalmazottai egészségébe. Bizosíthat számukra ingyenes...

laskainelli
2019. 08. 12. 10:09
Erre lehet jó, ha eltávolodtatok egymástól

A párkapcsolatban bekövetkező távolodást nem feltétlenül élik meg az emberek pozitív állapotként....

jobangel
2019. 08. 12. 07:20
…és megérkeztek a visszajelzések a HR-esektől! Örülhetünk?

Erre vágyott sok-sok álláskereső, most megérkezett. Jelöltélmény okán küldik szorgalmasan...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos

Tesco

Iskolakezdés
07.31-08.21
Országos

Aldi

Iskolakezdés
07.25-09.07
Országos