2020. július 3. péntek Kornél, Soma
HR Centrum

Brutál béremelkedés ebben a szakmában: ennek ellenére hiány van munkaerőből


A boltos dolgozók bére is benne van a nyugtán feltüntetett árban. 2016-2020 között összesen 60 százalék körüli béremelés várható a végére, az eladók körében 65 százalék. Ez együtt számolva közel 400 milliárd forint. A munkaerőhiány maradt, de előreláthatóan már nem nő tovább.

A minimálbérek emelése alulról tolja, a munkaerő hiánya felülről húzza a béreket a boltos világban is. A boltosnak annyi pénze van a saját költségeire, amennyit a vásárló a pénztárban hagy. Ebből persze mást is ki kell fizetni, például a beszállítókat (legnagyobb költség), az áfát, a villanyszámlát, a bérek mellett. Az boltos fizikai dolgozók hiánya pedig olyan bérpolitikára kényszerítette a boltosokat, amikor az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok bérét nagyobb ütemben kellett emelni az átlagnál. Az elmúlt időszak adatai és a várható számok ezt is jelzik - írja a Blokkk.com szakportál.

2016-2020 között összesen közel 60 százalékkal emelkednek a boltos világban a havi bruttó átlagkeresetek, ezzel egy béralkuk sorával bélelt időszak le is zárul majd, a portál továbbá megjegyzi, ne feledjük, volt hatéves és ezen belül egy kétéves bérmegállapodás is.

Végül is a béremelések sora oda vezetett, hogy ugyan a sorok a pénztárak előtt nem fogytak el, nem lettek rövidebbek, de hosszabbak sem. Ezt támasztja alá az üres álláshelyek statisztikája is, mely szerint 2019 első három negyedévében már nem nőtt a betöltetlen álláshelyek száma 2018 végéhez képest. Így az eladókeresés még nem ért végett, de előreláthatóan lefékeződik az eladóhiány növekedése. Ebben döntő szerepe volt annak, hogy a bérek, keresetek több mint százezer forinttal emelkedtek öt esztendő alatt, bő másfélszeresre, az eladók körében kétharmadával.

A munkaerő hiánya miatt tág tere nincs a béralkunak a boltban sem, a bevételhez igazodhat mindenki. Ezt jelzik a bérköltség változásának adatai is, melyek szerint a bérek emelkedésének üteme némileg ugyan túllépi a boltos világ bevételét, de nagyságrendjét tekintve a kettő együtt mozog. Amennyivel több pénzt hagy a vásárló a boltban, annyival több lehet a béremelés - állapította meg a Blokkk.

Számítanak persze más okok is a munkaerő piac változásaiban. Terjednek a digitális megoldások, például az önkiszolgáló pénztár, vagy az elektronikus polccímke. Az igazsághoz ráadásul hozzátartozik a boltok  számának csökkenése és az is, hogy összességében kisebb lett a foglalkoztatottak száma is a boltos kiskereskedelemben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk