Az IQ-d és az EQ-d ma már senkit nem érdekel: ennél sokkal fontosabb mérőszámok is léteznek

2020. november 15. 17:03

A jól ismert - és már-már elcsépelt - IQ és EQ mutatók mellett létezik még néhány "Q". Ilyen például az AQ (Adaptability Quotient), azaz az Alkalmazkodási Intelligencia, a CQ (Curiosity Quotient), azaz a Kíváncsiság-Intelligencia és az SQ (Spiritual Quotient), azaz a Szellemi Intelligencia. Ezek a hányadosok határozzák meg azt, hogy mennyire lehet valaki jó vezető egy cégen belül.

Az orosz származású írónő és üzleti mentor, Carla Galli szerint az igazi vezéregyéniség hatékonysága és rátermettsége az öt "Q" egyensúlyában és összhangjában rejlik. Carla Galli elmondása szerint a legfelületesebb intelligencia az IQ, ami a racionális gondolkodásért felel és a materiális világot érzékeljük vele. Az IQ után következő szinten található az EQ, ami az érzelmeinkért, azok irányításáért és megértéséért felelős. Az AQ és a CQ is szoros összefüggésben van az EQ-val, hiszen az alkalmazkodási képességünket és kíváncsiságunkat is az érzéseink irányítják. A legmélyebben pedig az SQ található, amivel azt fogja fel egy személy, hogy ő pontosan kicsoda. A szellemi intelligencia fejlesztésével elérhetővé és megérthetővé válnak az egyén céljai, értékei és cselekedeteinek mögöttes, tudatalatti okai, valamint képes lesz ezeket beágyazni az életébe, hogy kreatívabb problémamegoldó és jobb vezető legyen. A fejlett SQ-val rendelkező vezető képes elhagyni az egoját és megtalálni egy olyan célt, ami nagyobb önmagánál és pozitív hatással van másokra is. 

Carla Galli szerint tehát azért fontos az SQ, mert megalapozza az összes többi intelligencia mértékét és fejlődési potenciálját. "Ahol az értelem és az érzelem már tehetetlen, ott kezdődik a szellemi intelligencia, melynek segítségével a cselekedeteinket és az életünket egy nagyobb és gazdagabb összefüggésbe tudjuk helyezni. Ez a képesség mindenkinek a rendelkezésére áll, a kérdés csupán az, mennyire tudjuk, és mennyire merjük használni" - fogalmaz. 

A szellemi intelligenciának Danah Zohar kvantumfizikus kilenc összetevőjét határozta meg: (1) öntudat és belső erő, (2) víziók és értékek, (3) képesség a nehézségekkel való szembenézésre, (4) holisztikus szemlétet: a dolgok közötti összefüggések megtalálása, (5) bátorság, (6) a sokféle, diverz világ elfogadása és szeretete, (7) a kérdezés képessége, (8) az újrafogalmazás és kontextusba helyezés képessége és (9) a felelősségtudatos spontaneitás.

Carla Galli szerint az SQ építőkövei mind valós és fejleszthető képességek, amelyek fontosak ahhoz, hogy hatékony és jó vezetőkké váljunk.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem