21 °C Budapest
Új idők jönnek a hazai munkahelyeken: vesztükbe rohannak a dolgozók, ha nem tarják a lépést?

Új idők jönnek a hazai munkahelyeken: vesztükbe rohannak a dolgozók, ha nem tarják a lépést?

2024. január 27. 13:01

Bőven van még tér a fejlődésre a 16-74 éves lakosság alap szintű digitális tudása terén az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint. Ez ráadásul nagyon fontos is lenne, hiszen azzal komoly gazdasági versenyelőnyhöz juthatnánk.

Az Európai Unió 16-74 éves lakosságának az 56 százaléka, Magyarország 58,6 százaléka rendelkezett minimum alap digitális készségekkel tavaly az Eurostat adatai szerint. Összességében tehát lenne hova fejlődni, főleg mert a digitálisan felkészült nemzetek gazdasági szinten jelentős előnyhöz juthatnak.

Erős közepest ért az alap digitális tudásunk

Az Európai Unió 16-74 év közötti lakosságának az 56 százaléka rendelkezett legalább az alapvető digitális készségekkel tavaly – derült ki az Eurostat elemzéséből. Eszerint az uniós országok közül a legjobb eredményt Hollandia érte el, ahol az érintett korosztály 83 százaléka bír a digitális készségekkel. Őket, alig lemaradva Finnország követi (82 százalék), míg a harmadik helyet Dánia foglalja el (70 százalék).

S ha már Lengyelország, akkor érdemes egy pillantást vetni Magyarország régiójának eredményeire. A visegrádi országok közötti versenyt Csehország nyerte, ahol az Eurostat által vizsgált korosztály 69,1 százaléka rendelkezik az alapvető digitális tudással. A második helyre – jókora hátránnyal – Magyarország futott be (58,8 százalék), míg a dobogó harmadik fokára Szlovákia állhatott fel (51,3 százalék), a negyedik helyre pedig a már említett lengyelek kerültek.

Ami a régiós rangsor kapcsán összességében elmondható, hogy

  • három nemzet – cseh, magyar, szlovák – esetében haladta meg az 50 százalékot az alap digitális tudással rendelkezők aránya;
  • két nemzetnek – cseh, magyar – sikerült felülmúlnia az Európai Unió 55,5 százalékos átlagát;
  • két régiós ország – cseh, magyar – az euróövezeti átlagot (57,5 százalék) is túlszárnyalta.

Az Eurostat a felmérés kapcsán egyébként megjegyezte, hogy a digitális készségek mutatója az egyik kulcsfontosságú fokmérőt jelenti, amely jelentős mértékben meghatározza az EU digitális átalakulásával kapcsolatos jövőképet. Az adatok pedig annak fényében is különlegesek, hogy az Unió 2030-ra azt a célt tűzte ki, hogy addigra a 16–74 éves uniós polgárok 80 százaléka rendelkezni fog a legalább alapvető digitális készségekkel.

Ezért fontos a megfelelő szintű digitális tudás

S hogy alapvetően miért fontos, hogy az Eurostat rendre megmutatja azt, hogy hogyan állunk a digitális világhoz?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mert látva a legfrissebb technológiákat egyértelmű, hogy arra egészen egyszerűen nincsen 15 éve az országnak, hogy megvárjuk, amíg a jelenlegi, digitális bennszülött fiatal generáció felnő és belép a munkaerőpiacra

nyilatkozta korábban Hortobágyi Ágoston, digitális stratéga. Hozzátette, a jelenlegi munkaképes korú lakosság jelentős része még egy kevésbé digitális világban nőtt fel, vagyis ők híján vannak a versenyképes technológiai tudásnak. Őket most kell felvértezni a szükséges digitális készségekkel. Digitálisan felkészült országot, társadalmat digitálisan felkészült vállalkozásokra lehet építeni, ennek első lépése pedig a munkavállalók széleskörű képzése az alapvető digitális készségekre – fűzte hozzá.

A másik ok, amiért fontos volna a digitális tudás terén kevésbé fejlett országok – köztük Magyarország – kompetenciáit fejleszteni, hogy a digitálisan felkészültebb munkavállalók és vállalkozások a nemzetgazdasági szintű versenyképesség motorjává válhassanak.

Magyarországon pedig az új technológiák gyors bevezetésével 3-5 éven belül éves szinten csaknem 4 ezer milliárd forint GDP-többletet lehetne elérni.

Az ilyen rekordléptékű növekedéshez azonban rendszerszintű változtatások szükségesek: egyaránt növelni kell a lakosság és a munkavállalók digitális felkészültségét (a digitális írástudatlanok számát pedig csökkenteni a jelenlegi másfél-kétmillióról), illetve biztosítani kell a magasan képzett IT- és digitális munkaerő rendelkezésre állását.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm