Hotel room in Thailand.

Tényleg ennyit fizet a munkásszállón a Fekete Vonat sztárja? Itt valami nagyon nem stimmel

2023. január 18. 11:36

A Fekete Vonat zenésze, Fehér Tibor, azaz Beat egy friss nyilatkozatában arról beszélt, hogy munkásszálláson lakik, amiért naponta 15 ezer forintot fizet. Utánajártunk, léteznek-e ennél olcsóbb lehetőségek Budapesten azok számára, akiknek hirtelen olcsó szállás kell hosszabb távra. De utánajártunk annak is, mennyit kereshetne eredeti szakmájában a rapper.

Mint ahogy arról beszámoltunk, rájár a rúd a Fekete Vonat énekesére: kiderült, egy munkásszálláson lakik 3 hónapja, miután októberben elköltözött otthonról, összeveszett ugyanis a feleségével.

„Napi 15 ezer forintba kerül a munkásszállás, erre 800 ezer forint ment el eddig” – nyilatkozta a Borsnak, majd hozzátette: „Én eddig szobafestőként dolgoztam, havi 150 ezer forintot kerestem. Jól jött az előleg. Abból azonban ma már nincs semmi. Most azt sem tudom, hogyan fogom a következő napokat kifizetni, és mit fogok enni. Nyilván, ha hazamennék ehetnék, de én ennél büszkébb ember vagyok. Büszke és éhes! Ez lettem én.”

A napi 15 ezres szállás kicsit soknak tűnik, főleg mivel mint említette, saját fürdő nem is jár a szobához. A Pénzcentrum utánanézett, menyiben kerül egy munkásszállás egyetlen éjszakára. Ekkora napidíjjal számolva Beatnek egy hónapban kb 450 ezer forintot kell fizetnie – ezért már egy nagyon fullos albérletet is lehet találni. Persze ott feltehetően 2-3 havi kauciót is elkérnek a tulajdonosok, plusz olyannak adják ki jellemzően, akinek van bejelentett, biztos állása és közjegyző előtt szerződésben vállalja, hogy meghatározott ideig ott lakik, fizetni fogja a bérleti díjat és a lakhatás egyéb költségeit.

De a napi 15 ezer forintnál azért léteznek olcsóbb opciók is, nem mintha azt feltételeznénk, hogy Fehér Tibor nem járta körbe a lehetőségeit, csak elméleti szinten körülnéztünk a fővárosi szálláspiacon.

A Munkásszálláskereső oldalon azt látjuk, hogy már napi 4 ezer forintért is lehet bérelni ágyat, igaz a külön lakrész nem garantált, 3-4 ágyas szobákat hirdetnek, és feltehetően nem lehet csak úgy becsatlakozni mondjuk egy építkezésen dolgozó brigádhoz.

Ha a legnagyobb szálláskereső oldalakon körülnézünk, akkor az látszik, hogy Budapesten a legolcsóbb szállás 3 ezer forintba kerül éjszakánként egy belvárosi hostelben – igaz itt 6-8 emberrel kell osztozni egy szobán és a fürdőszobán. Ezekben rendszerint fiatal külföldi turisták laknak pár napot, akik szeretnek utazni, minél több országba eljutni, de anyagi lehetőségeik még korlátozottak. Hogy ezeket hosszú távra kiadják-e az üzemeltetők, nagy kérdés, inkább nem jellemző.

Ha kizárjuk a hosteleket a keresésből, és csak a fővárosi panziókra szűrünk, még akkor is találni sokkal-sokkal olcsóbb lehetőségeket, mint a 15 ezres munkásszállás: akár már 7800 forintért is bérelhető külön szoba éjszakánként egy személynek – ezeket már jellemzően ki szokták adni hosszú távra, és hosszabb tartózkodás esetén még akár árengedményt is adhat a tulajdonos. Kifejezetten egyszerű, de a képek alapján tiszta kisszobákról van szó.

kép: szallas.hu
kép: szallas.hu

De ami a legmeglepőbb, hogy még hotelszobát is lehet találni 10 ezer forintért, méghozzá a Sas-hegy lábánál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyilván, csak elméleti fejtegetésekről van szó, a zenész konkrét helyzetét, a kialkudott feltételeket nem ismerjük, ám az is érdekes, amit a nyilatkozat második felében mondott: eddig szobafestőként dolgozott, amivel havi 150 ezer forintot keresett. Ez minden bizonnyal így van, ugyanakkor ez rendkívül kevés pénz egy ilyen keresett szakmával rendelkezőnek.

Magyarországon törvényben rögzítik a kifizethető legkisebb béreket, mégpedig minimálbér és a garantált bérminimum – köznyelven szakmunkás minimálbér, diplomás minimálbér – formájában.

A minimálbér és a szakmunkás minimálbér összege évente emelkedik: a legfrissebb minimálbér kormányrendelet a minimálbér 2023 összege tekintetében +16%-os, a szakmunkás minimálbér 2023 összege esetében pedig +14%-os emelést állapít meg. A 2023 szakmunkás minimálbér összege ennek tekintetében bruttó 296.400 Ft-ra, a minimálbér pedig bruttó 232.000 Ft-ra emelkedett 2023 januárjától. (Figyelem: akkor jár Magyarországon valakinek a szakmunkás minimálbér, amikor egy olyan pozíciót tölt be, ami valamilyen végzettséget (pl. szakképzettség, érettségi) ír elő – a tévhitekkel ellentétben nem a dolgozó végzettsége számít, hanem a pozíció előírása, így előfordulhat, hogy valaki a diplomája ellenére is csak minimálbért kap, ha a munka nem igényel semmilyen szaktudást.)

A szakmunkás minimálbér 2023 nettó összege alapesetben, a járulékok levonását követően nettó 197.106 Ft marad.

Azonban egy olyan keresett szakmában, mint amilyen a szobafestő-mázoló, akár a minimálbér többszörösét is meg lehet keresni. Egy jó burkoló vagy szobafestő akár 500-600 ezer forintot is megkeres havontamondta el még 2022. elején a vg.hu-nak egy hidegburkolásban jártas, budapesti székhelyű építőipari vállalkozó. Hozzátette, hogy mindenhol szakmunkáshiány van, szinte már nincs olyan szakma, amely ne küzdene ezzel a problémával. Persze nem tudjuk, hogy Beat mikor dolgozott a szakmájában, lehet az már régebben volt, amikor még nem volt ilyen égető a hiány, és nem kerestek félmilliót a szobafestők. Mindenesetre ma ez egy jó szakmának, amiben vannak lehetőségek, igaz, nem könnyű, a fizikai megterhelés jelentős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem