Az ördög a részletekben rejlik: ezért nem kap kedvezményes hitelt sok magyar fiatal

Az ördög a részletekben rejlik: ezért nem kap kedvezményes hitelt sok magyar fiatal

2022. szeptember 22. 18:34

Hiába rögzíti a Babaváró támogatás legtöbb feltételét jogszabály, bizonyos dolgokban mégis találni különbségeket az egyes bankok között. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy eltérően határozzák meg az igazolt nettó jövedelem összegéhez képest bevállalható havi törlesztő összegét, így könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a fiatal pár az egyik banknál akár 10 millió forintot is kaphat, míg egy másiknál ennél kisebb összegre bólintanak csak rá. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, miről is van szó – számolt be a Bankmonitor.

Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb konstrukció a fiatal párok körében a babahitel: a kölcsön öt évig mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor akár a futamidő végéig is az maradhat. A második és harmadik baba érkezése után pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, vagy akár az egészet, így előfordulhat, hogy egy forintot se kell visszafizetni a kölcsönből. Ráadásul nincs szükség ingatlanfedezetre és a kapott pénz szabadfelhasználású, így akár autót is vehetünk belőle, vagy elmehetünk egy világkörüli útra. A Babaváróval maximálisan 10 millió forinthoz juthatunk hozzá, amit a legtöbben teljes egészében fel is vesznek, hiszen mindössze egyszer lehet igényelni.

Azonban attól még, hogy teljesítjük a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket – mint házasság, a feleség még nem töltötte be a 41-et és legalább az egyik fél rendelkezik 3 év TB jogviszonnyal – még nem biztos, hogy meg is kapjuk a kívánt összeget a banktól. A JTM-korlát szerint ugyanis félmillió forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg félmillió forintos keresettől 60 százaléknál húzták meg a határt.

A Babaváró jogszabályban rögzített induló törlesztőrészlete maximum 50 ezer forint, így egy átlagos jövedelemmel a 10 millió forint igénylése elméletben nem jelenthet problémát. Azonban a bankok nem mindegyike számol ezzel a kedvező, kamatmentes törlesztővel számol, hanem inkább azzal, amit akkor kéne fizetni, ha a pár elveszítené a támogatást és a kölcsön piaci kamatozásúra váltana. Ilyen eset lehet például, ha elválunk a párunktól. Ez pedig azt jelenti, hogy 90 ezer forintra növekszik a törlesztőrészlet, ráadásul vannak bankok, amelyek ehhez még az állami kezességvállalás költségét is hozzácsapják. Ez akkor fordulhat elő, ha a feleség az igényléskor még nem várandós, vagy a magzat még nem töltötte be a 12 hetes kort.

A különbség pedig akkor lesz igazán fontos, ha van már egyéb hitelünk, vagy a Babaváró mellé lakáshitelt is igényelnének, hiszen ilyenkor a jövedelmüknek ezt együttesen kell elbírni. Ebben az esetben mindenképpen célszerű olyan bankot keresni, amelyik a kedvezményes törlesztővel kalkulál, ám persze lényeges az is, hogy ne vállaljuk túl magunkat a jelenlegi kiszámíthatatlan pénzügyi, gazdasági helyzetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?