18 °C Budapest
job interview jobless work meeting business

Magyarok tömegei keresnek most állást: ha ezt betartod, szinte biztos tiéd az álomfizus meló

2022. március 29. 17:02

Sok változás történt a magyar munkaerő-piacon a koronavírus kitörése óta: rengeteg elbocsátás és felmondás történt a pandémia két éve alatt. Közben a munkaerő-hiány is új szintet ért el – aki váltani szeretne, most érdemes lépnie. Van is pár tippünk az álláskeresőknek, hogy legyenek igazán sikeresek az interjún.

Nagy átalakulás söpör végig a magyar munkaerő-piacon a koronavírus világjárvány következtében: sokan jöttek rá az utóbbi két évben, hogy nem elégedettek a munkájukkal és váltani szeretnének, míg másokat a pandémia gazdasági következményei kényszerítettek arra, hogy új munkahelyet keressenek. Eközben folyamatos munkaerő-hiánnyal küzdenek a cégek,  úgyhogy aki váltana, annak most érdemes új munkahely után nézni.

2022. januárjában a KSH adatai szerint 4 millió 644 ezer főt foglalkoztattak Magyarországon, 75 ezerrel többet, mint az előző év hasonló időszakában.  Míg a foglalkoztatási ráta 73,6%, addig a tavalyi év harmadik negyedében 80 843 szabad álláshely volt Magyarországon, ebből 55 ezer a versenyszférában, tehát bőven vannak nyitott pozíciók még a piacon. Természetesen területtől függ, hogy hová keresnek embert – jellemzően az egészségyügyi dolgozókból, valamint IT-szakemberekből van hiány, nekik például már a belépési bónuszt is ajánlanak a munkaadók. Ezen kívül az otthoni munkavégzés biztosítása már szinte természetesnek számít a járvány kezdete óta azokon a területeken, ahol ez lehetséges. Sok munkakeresőnek már alapvető szempont a válogatásban, hogy legyen home office.

Akik pedig most szeretnének váltani, különösen jó helyzetben vannak: a munkaadók igyekeznek minél csábítóbb ajánlatot tenni a jelentkezőknek, az év elején történt széleskörű béremelések pedig szintén a munkaváltásnak kedveznek, hiszen most könnyebben találni rugalmasabb és jobban megfizetett állást. Aki pedig fontolgatja a váltást, vagy esetleg már bele is vágott, annak hoztunk pár tanácsot a Huffposttól, hogyan legyünk igazán sikeresek az állásinterjún.

Egy interjú kemény stresszhelyzet: akármennyi tapasztalattal is rendelkezünk, bármikor érhet minket váratlanul egy kérdés. Ebből nehéz lehet jól kijönni, különösen ha a potenciális főnökünk is figyeli minden reakciónkat. Mutatjuk, hogy lehet mégis nagy eséllyel elnyerni a kieszemelt állást.

1. Bármit is csinálunk, ne hazudjunk

Ha nem tudunk a személyes tapasztalatink alapján megválaszolni egy kérdést, akkor jó ötlet lehet felvázolni, mit tennénk hasonló helyzetben. Daniel Space HR-tanácsadó szerint a legnagyobb hiba, amit a jelöltek elkövetnek, hogy nem őszinték, és inkább hazudnak ahelyett, hogy bevallják, ha nem tudnak valamit. Ilyenkor az ember könnyen belezavarodik a kitalált történetbe, és ahogy kiderül turpisság, úgy lesz egyre kevesebb esély a sikerre. Ne dolgozzunk magunk ellen, inkább mondjuk el, hogy még nem volt alkalmunk megtapasztalni az adott szituációt gyakorlatban. Cserébe ajánljuk fel, hogy elmondjuk, mit csináltunk egy másik, de hasonló helyzetet.

2. Ne beszéljünk feleslegesen

Az össze-vissza fecsegés az egyik legrosszabb hiba, amit állásinterjún elkövethetünk pályázóként. Attól még, hogy hosszan beszélünk, nem feltétlenül válaszoljuk meg a kérdést. Ez inkább csak azt mutatja, hogy rosszul kommunikálunk – ezzel csak azt mutatjuk, hogy igyekszünk szavakkal elárasztani az kérdezőt, miközben nem tudjuk, miről beszélünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. Álljunk ki magunkért ahelyett, hogy feladnánk egy nem tudommal

Az alapvető képzettségen túl az előrelátó cégek tisztában vannak vele, hogy senki sem fogja tudni a választ minden egyes kérdésükre. Nem szégyen megmondani, hogy az adott készséget nem volt lehetőségünk elsajátítani, vagy az említett problémával még nem szembesültünk – magyarázza az egyik HR-szakember.  „Létezik egy furcsa meggyőződés, hogy a cégek kivétel nélkül mindig a tökéletes pályázót keresik, aki rendelkezik az összes képzettséggel.”

Ne álljunk meg egy nem tudomnál, ha elakadnánk. Jelezzük, hogy továbbra is motiváltak vagyunk és szeretnénk újat tanulni. Valamit még nem tudunk, de nagyon szívesen elsajátítanánk azt.

Nagyon sok múlik azon, hogyan fogalmazunk: sose álljunk meg ott, hogy valamiben nincs tapasztalatunk – álljunk ki magunkért, és próbáljuk meg az adott kérdést összekapcsolni a saját munkatapasztalatainkkal. Nyugodtan adhatunk új irányt a beszélgetésnek, ha elmondjuk, milyen más szempontból lehetünk megfelelőek az említett probléma megoldására. Például előfordulhat, hogy korábban még nem dolgoztunk HR-es beosztásban, de a munkakörünkben elláttunk a humán erőforrásokhoz kapcsolódó feladatokat –ezt említsük meg bátran.

4. A döntés ugyanúgy múlik rajtunk is

Ne felejtsük el, hogy nem csak a cég interjúztat minket, hanem mi is őket. Sokat elmondhat a potenciális munkaadó értékeiről az, hogy reagálnak a segítségkérésünkre, vagy ha részletesebb felvilágosítást szeretnénk valamiről. Érdemes figyelnünk az interjúztatók viselkedésére, hogy a légkörre – ki akarna olyan helyen dolgozni, ahol nem tolerálják, ha valaki nem tökéletes?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem