26 °C Budapest
Az ukrán menekültek oldhatják meg a magyar munkaerőhiányt? 40 ezer állást kellene betölteniük

Az ukrán menekültek oldhatják meg a magyar munkaerőhiányt? 40 ezer állást kellene betölteniük

2022. március 11. 10:10

Már több mint 200 ezer ukrán menekült érkezett hazánkba, róluk Magyarország gondoskodik, sőt, több szervezet már munkát is ajánlottak nekik. Nagy kérdés, hogy megoldást jelenthetnek-e az évek óta munkaerőhiánnyal küszködő magyar gazdaságnak. Feltehetően nem. De hogy rövid és hosszú távon milyen hatással lehetnek a piacra, azt a Magyar Munkaerő Kölcsönzők Országos Szövetségének kommunikációs alelnöke vázolta fel.

Az orosz-ukrán háború elől eddig 200 ezer menekült érkezett hazánkba, és feltehetően ez a szám még tovább fog növekedni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés ülésén napirend előtti felszólalásában arról számolt be, hogy a magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munka, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátás lesz biztosítva.

A súlyosan munkaerőhiányos magyar gazdaság tehát tárt karokkal várja az Ukrajnából érkezőket, nagy kérdés azonban, hogy megoldhatják-e a most már évek óta tartó problémát. Arra a kérdésre, hogy Magyarországot is kiemelten súlyosan érintő migrációs menekülthullám milyen hatással lehet a munkaerő piacra rövid és középtávon, Dénes Rajmund Roland, Magyar Munkaerő Kölcsönzők Országos Szövetségének kommunikációs alelnöke válaszolt:

A menedékes státuszt megigénylők foglalkoztatását a kormány gyorsan reagálva egy kormányrendelettel segíti. Ennek értelmében, ha valaki megkapja a menedékes státuszt, akkor onnantól kezdődően akár normál munkaviszonyban, akár kölcsönzöttként, engedély nélkül lehet őt foglalkoztatni az ún. hiányszakmákban, de van a munkáltatónak bejelentési kötelezettsége az idegenrendészeti hatóság felé.

Hazánkban az utóbbi években dinamikusan növekedett az Ukrán szakképzett és szakképzetlen munkavállalók száma, de legalább ezzel azonos arányban vannak olyan ukrán vagy 3. országból jött külföldi állampolgárok akik vagy csak átutazóban vannak, ,,dobbantónak használják”  Magyarországot és amint lehetőségük van mennek nyugatabbra, Ausztriába, Hollandiába, Németországba a magasabb bérek és magasabb, szélesebb körű szociális támogatás, ellátás reményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon 2021 év végére több mint 40 ezer betöltetlen állás volt, ez azt is jelenti, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy a jelenleg Magyarországon dolgozó Ukrán állampolgárokhoz érkező családtagoknak, rokonoknak maximális segítséget adjon, itt biztonságban érezzék magukat és megtalálják az egzisztenciális biztonságukat is, mielőbb el tudjanak helyezkedni, részesei legyenek a magyar gazdaság ,,vérkeringésének” - szögezi le a szakember, majd hozzáteszi:

A háború okozta migrációs válság alatt sokan lesznek akik az EU által nyújtott menedék státus miatt inkább mennek tovább nyugatra, vagy azért mert a férjük, családjuk is ott dolgozik vagy azért mert most könnyebben el fognak tudni helyezkedni, új egzisztenciát felépíteni. Természetesen lesznek olyan ideiglenesen hazánkban vagy más nyugati országban is tartózkodó menedék státust kérő állampolgárok akik megvárják, hogy a háború befejeződjön és bár hazájukat, egzisztenciájukat hátra hagyva el kellett az otthonukból menekülniük de haza húz a szívük, mielőbb hazautaznak, hogy az otthonaik, városuk, élőhelyük újjáépítésben is részt tudjanak venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?