15 °C Budapest
Érik a munkaerőpiaci bumm: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak majd a cégek

Érik a munkaerőpiaci bumm: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak majd a cégek

2021. augusztus 30. 11:06

Magyarországon jelenleg száznál is több iskolaszövetkezet működik, ám eddig nem volt egy olyan egységes platform, ahol az összes diákmunka elérhető lett volna., Mostantól egy fiatalok által készítettet, nonprofit oldal segítségével ha valaki raktárosi munkát keres Debrecenben, informatikai gyakornoki állást Szegeden, vagy árufeltöltő lenne Budapesten, az összes ilyen jellegű munkát megtalálhatja egy helyen, mely egyúttal alkalmat ad, a különböző pozíciók, lehetőségek, bérek összehasonlítására is. Bőhm Zsomborral, a fejlesztőcsapat egyik tagjával beszélgettünk arról, mi vár a diákmunkásokra az előttünk álló szezonban.

Pénzcentrum: Milyen piaci trend körvonalazódik az általatok gyűjtött adatokból?

Bőhm Zsombor: A hirdetett munkák száma csökken, hiszen a főszezonon már túl vagyunk, lassan kezdődik az iskola, a nyári alkalmi munkák a végéhez érnek. Ahogy az várható volt, a munkatípusok megoszlásában is felfedezhető a nyári szezon elmúlása: az irodai, gyakornoki, szellemi munkák aránya megnőtt, ezzel szemben pedig az alkalmi, könnyű fizikai és szaktudás nélküli munkák aránya csökkent. Meglepő módon a vendéglátós pozíciók száma nem változott, de ahogy a fluktuációt megnéztem, az is elég alacsonyan volt. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátós munkákra nem igazán jelentkeztek diákok, vagy nem alkalmasak jelentkeztek, a lényeg, hogy nem lettek betöltve.

Mire lehet számítani a közeljövőben a diákmunka terén?

Az iskolaszövetkezeteken keresztül való diákfoglalkoztatás lehetne akár sokkal nagyobb mértékű is Magyarországon, mint a jelenlegi. Az alacsonyabb hőfoknak a sok közül az egyik oka, hogy rengeteg hazai vállalkozás nincs tisztában a diákmunka adókedvezményeivel. A kormány bejelentése nyomán azonban 2022-től a 25 év alatti fiatalok mentesülnek az szja fizetés alól. Várakozásaink szerint a fiatalok foglalkoztatása robbanásszerű növekedést tudhat majd magáénak, mind munkavállaló, mind pedig munkáltató részéről nagyobb igény lesz irántuk. Ez természetesen magával fogja húzni a diákfoglalkoztatást is, azaz a dolgozó diákok számában és a munkakínálatban is ugrásra számíthatunk.

Milyen céllal hoztatok létre egy diákmunkákat gyűjtő oldalt?

Mi, akik megálmodtuk a Diákmunka Térképet, mind diákok vagyunk, különböző szakterületekről: van köztünk jogász, programozó, közgazdász, jó pár éves személyes tapasztalattal a diákmunkák világából a hátunk mögött, és korábban létrehoztuk a Quantum Iskolaszövetkezetet. Éveken keresztül nap mint nap szembesültünk a keresés nehézségeivel, és a problémák hatékony megoldásaként fejlesztettük le ez az oldat. Nagy problémát jelentenek a szétszórt hirdetések, az átláthatatlan információk, és a személyes elvárások szerinti keresés nehézségei. Az oldal ingyenesen, bárki számára hozzáférhető, az összes Magyarországon hirdetett gyakornoki- és diákmunka elérhető lesz rajt terveink szerint. A projekt mindenféle profitorientáltságtól mentes, ingyenesen jelenítjük meg az összes hirdetést, és ez mindig is így marad.

Magyarországon jelenleg száznál is több iskolaszövetkezet, ám eddig nem volt egy olyan egységes platform, ahol az összes diákmunka elérhető lett volna. Mostantól, ha valaki raktárosi munkát keres Debrecenben, informatikai gyakornoki állást Szegeden, vagy árufeltöltő lenne Budapesten, az összes elérhető ilyen jellegű munkát megtalálhatja egy helyen, mely egyúttal alkalmat ad, a különböző pozíciók, lehetőségek, bérek összehasonlítására is. Ezt a különböző állásportálok és iskolaszövetkezetek oldalairól való automatizált adatgyűjtés és moderálási módszerrel garantáljuk, mely ráadásul naponta frissül, azaz valós időben tényleg csak valós munkákat lát a látogató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogy állnak jelenleg a fejlesztések?

Az oldal fejlesztése lassan végéhez ér, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Elindult a Facebook oldalunk is, és egy viszonylag stabil, állandó látogatószámot tud produkálni. Hosszú távú terveink, a végső célunk az, hogy az egész országot lefedjük, és az összes elérhető diákmunka megjelenjen az oldalon, valamint a találati oldalakon is jó helyen szerepeljünk. Ugyanakkor nyitottak vagyunk azon cégek megkeresésére is, akik közvetlenül rajtunk keresztül hirdetnének álláshelyeket, gyakornoki pozíciókat.

Ezek a céges megjelenések generálják majd az oldal bevételét?

Nem, ezek nem fizetős megjelenések, a projekt mindenféle profitorientáltságtól mentes, ingyenesen jelenítjük meg az összes hirdetést, és ez mindig is így marad. Küldetésünkkel az iskolaszövetkezetek és a cégek munkáját is segítjük, hogy azt a pénzt, amit a hirdetésen megspórolnak, a diákok magasabb fizetésére költhessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem