1 °C Budapest
Érik a munkaerőpiaci bumm: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak majd a cégek

Érik a munkaerőpiaci bumm: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak majd a cégek

2021. augusztus 30. 11:06

Magyarországon jelenleg száznál is több iskolaszövetkezet működik, ám eddig nem volt egy olyan egységes platform, ahol az összes diákmunka elérhető lett volna., Mostantól egy fiatalok által készítettet, nonprofit oldal segítségével ha valaki raktárosi munkát keres Debrecenben, informatikai gyakornoki állást Szegeden, vagy árufeltöltő lenne Budapesten, az összes ilyen jellegű munkát megtalálhatja egy helyen, mely egyúttal alkalmat ad, a különböző pozíciók, lehetőségek, bérek összehasonlítására is. Bőhm Zsomborral, a fejlesztőcsapat egyik tagjával beszélgettünk arról, mi vár a diákmunkásokra az előttünk álló szezonban.

Pénzcentrum: Milyen piaci trend körvonalazódik az általatok gyűjtött adatokból?

Bőhm Zsombor: A hirdetett munkák száma csökken, hiszen a főszezonon már túl vagyunk, lassan kezdődik az iskola, a nyári alkalmi munkák a végéhez érnek. Ahogy az várható volt, a munkatípusok megoszlásában is felfedezhető a nyári szezon elmúlása: az irodai, gyakornoki, szellemi munkák aránya megnőtt, ezzel szemben pedig az alkalmi, könnyű fizikai és szaktudás nélküli munkák aránya csökkent. Meglepő módon a vendéglátós pozíciók száma nem változott, de ahogy a fluktuációt megnéztem, az is elég alacsonyan volt. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátós munkákra nem igazán jelentkeztek diákok, vagy nem alkalmasak jelentkeztek, a lényeg, hogy nem lettek betöltve.

Mire lehet számítani a közeljövőben a diákmunka terén?

Az iskolaszövetkezeteken keresztül való diákfoglalkoztatás lehetne akár sokkal nagyobb mértékű is Magyarországon, mint a jelenlegi. Az alacsonyabb hőfoknak a sok közül az egyik oka, hogy rengeteg hazai vállalkozás nincs tisztában a diákmunka adókedvezményeivel. A kormány bejelentése nyomán azonban 2022-től a 25 év alatti fiatalok mentesülnek az szja fizetés alól. Várakozásaink szerint a fiatalok foglalkoztatása robbanásszerű növekedést tudhat majd magáénak, mind munkavállaló, mind pedig munkáltató részéről nagyobb igény lesz irántuk. Ez természetesen magával fogja húzni a diákfoglalkoztatást is, azaz a dolgozó diákok számában és a munkakínálatban is ugrásra számíthatunk.

Milyen céllal hoztatok létre egy diákmunkákat gyűjtő oldalt?

Mi, akik megálmodtuk a Diákmunka Térképet, mind diákok vagyunk, különböző szakterületekről: van köztünk jogász, programozó, közgazdász, jó pár éves személyes tapasztalattal a diákmunkák világából a hátunk mögött, és korábban létrehoztuk a Quantum Iskolaszövetkezetet. Éveken keresztül nap mint nap szembesültünk a keresés nehézségeivel, és a problémák hatékony megoldásaként fejlesztettük le ez az oldat. Nagy problémát jelentenek a szétszórt hirdetések, az átláthatatlan információk, és a személyes elvárások szerinti keresés nehézségei. Az oldal ingyenesen, bárki számára hozzáférhető, az összes Magyarországon hirdetett gyakornoki- és diákmunka elérhető lesz rajt terveink szerint. A projekt mindenféle profitorientáltságtól mentes, ingyenesen jelenítjük meg az összes hirdetést, és ez mindig is így marad.

Magyarországon jelenleg száznál is több iskolaszövetkezet, ám eddig nem volt egy olyan egységes platform, ahol az összes diákmunka elérhető lett volna. Mostantól, ha valaki raktárosi munkát keres Debrecenben, informatikai gyakornoki állást Szegeden, vagy árufeltöltő lenne Budapesten, az összes elérhető ilyen jellegű munkát megtalálhatja egy helyen, mely egyúttal alkalmat ad, a különböző pozíciók, lehetőségek, bérek összehasonlítására is. Ezt a különböző állásportálok és iskolaszövetkezetek oldalairól való automatizált adatgyűjtés és moderálási módszerrel garantáljuk, mely ráadásul naponta frissül, azaz valós időben tényleg csak valós munkákat lát a látogató.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy állnak jelenleg a fejlesztések?

Az oldal fejlesztése lassan végéhez ér, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Elindult a Facebook oldalunk is, és egy viszonylag stabil, állandó látogatószámot tud produkálni. Hosszú távú terveink, a végső célunk az, hogy az egész országot lefedjük, és az összes elérhető diákmunka megjelenjen az oldalon, valamint a találati oldalakon is jó helyen szerepeljünk. Ugyanakkor nyitottak vagyunk azon cégek megkeresésére is, akik közvetlenül rajtunk keresztül hirdetnének álláshelyeket, gyakornoki pozíciókat.

Ezek a céges megjelenések generálják majd az oldal bevételét?

Nem, ezek nem fizetős megjelenések, a projekt mindenféle profitorientáltságtól mentes, ingyenesen jelenítjük meg az összes hirdetést, és ez mindig is így marad. Küldetésünkkel az iskolaszövetkezetek és a cégek munkáját is segítjük, hogy azt a pénzt, amit a hirdetésen megspórolnak, a diákok magasabb fizetésére költhessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?