16 °C Budapest
A businessman is buying online using his mobile phone and credit card

Indul a visszaszámlálás: cafeteria-csapdába sétálhat év végén egymillió magyar dolgozó

2021. október 1. 14:01

Múlt évben a SZÉP-kártya részesedése a cafeteria összértékén belül kutatások szerint több mint 60 százalék volt, de akár a 80 százalékot elérhette. Ez azt jelenti, hogy rengeteg magyar dolgozó kapott múlt évben is béren kívüli juttatás SZÉP-kártyára. A járvány miatt a különböző alszámlákon beragadt összegek elköltését megkönnyítette ugyan egy áprilisi rendelet, azonban ez csak év végéig marad érvényben. A 2020-ban el nem költött összegek után pedig 2022-től még kamatot is vonhat a bank, ha év végéig nem költik el azokat.

2021. április 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a SZÉP kártyákon bármely alszámláról lehet költeni az elfogadóhelyeken, átjárhatóvá váltak a zsebek - és a kihirdetést követő 10. naptól, április 25-től lépett hatályba. Ez nagyban megkönnyítette a kártyákon ragadt összegek felhasználását, amit addig a koronavírus-járvány így vagy úgy meggátolt. A korlátozások feloldása, és a lazuló utazási szabályozás is azt eredményezhette, hogy a beragadt pénzeket könnyebb volt felhasználni. Csakhogy az átjárhatóság nem tart örökké: a könnyítés 2021. december 31-ig van érvényben. Tehát akinek nagyobb összegei maradtak a különböző zsebekben, amit más célra szeretne használni, az még év végéig, szűk három hónapig teheti meg.

A vonatkozó rendelet pontosan úgy fogalmazott: a 2021. december 31-ig béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja.

Az intézkedés nagyjából egymillió munkavállalónak jelent(ett) könnyebbséget.

Meg is lett a hatása: idén nyolc hónap alatt többet költöttünk SZÉP-kártyáról, mint tavaly egész évben az egyik hazai szolgáltató friss adatai alapján. Továbbra is a vendéglátás alszámla használata a legintenzívebb, de a tavalyi évhez képest hatalmasat ugrott a szabadidő és a szállás alszámlák népszerűsége is. Az igazi kiugrást a nyári hónapok hozták, amelyben a szolgáltató szerint is nem kis szerepet játszott az alszámlák átjárhatósága.

A KSH szálláshelyeken felhasznált SZÉP-kártya összegeket listázó adatsorából kiderül az is, hogy 2021-ben 9,6 százalékos visszaesés történt az év első hét hónapjában 2020 azonos időszakához képest. (2019. január-július időszakához képest még nagyobb a visszaesés.) Ez alapján feltételezhető, hogy a szálláshely zsebbe kért összegekből sokat költöttek más célokra, illetve, hogy még mindig vannak nagy összegek a kártyákon ezen az alszámlán.

Viszont aki biztosan tudja, hogy a szálláshely, szabadidő, vagy vendéglátás alszámlán lévő pénzét másra költeni, az jól teszi, ha siet: év végéig szűk három hónap áll rendelkezésre, amíg még átjárhatóak a zsebek. Ezt azért is érdemes átgondolnia azoknak, akik nagyobb összeget tartanak a SZÉP-kártyájukon, mert a fel nem használt összegekre az utalást követő második naptári évtől 3% kamatot számíthat fel a bank.

2020 januárjától lépett életbe az a szabály a Szép-kártyán tartogatott, fel nem használt összegekkel kapcsolatban, hogy a juttatás évét követő második naptári év május 31. után a fel nem használt összegek után kamatot kell fizetnie a munkavállalónak, legfeljebb 3%-ot. Ami azt jelenti, hogy a 2019-ben utalt összegek egy része után, amelyek 2020-ban nem lettek felhasználva, 2021-től kamatot számítanak fel a bankok. Ugyanígy a 2020-ban utalt összegek, amelyek 2021-ben, vagyis idén nem kerülnek felhasználásra, 2022-től kamatoznak (a banknak).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2020-ban először meghirdetett veszélyhelyzet alatt ugyan született egy rendelet, amely szerint ezt a kamatot nem kellett volna megfizetni, viszont ennek megszűnésével ez az intézkedés is hatályát vesztette 60 nap elteltével, és azóta sem rendelték el ismét. A lapunk által korábban megkérdezett szakértő szerint mivel ez a rendelet nem lett meghosszabbítva/pontosítva,

a 2021-es évben a 3%-os kamatfizetési kötelezettség érvényes a 2019. május 31. előtt utalt összegeknél. 

Vagyis idén kamatoznak a 2019. május 31. előtt utalt összegek, és 2022-ben a 2020-as évben utaltak kerülnek sorra. Ezért érdemes azoknak a munkavállalóknak, akiknek a SZÉP-kártyáin régóta halmozódnak az összegek, jól megtervezniük, hogyan és mire költik az összegeket ebben még az idén. Ha van még a kártyán 2020-ban utalt összeg, érdemes év végéig elkölteni, ha nem akarják, hogy a bank kamatot terheljen rájuk.

A kamatok vonása természetesen nem fű alatt történik, hanem a bank köteles erről értesíteni az ügyfeleket. Azonban jobb megelőzni, hogy elkezdődjön a kamatok levonása, és inkább utánajárni, mekkora összeg is csücsül még a kártyán, amit el kellene költeni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem