Businesspeople having conversation, in office with glass walls

Veled is így viselkedik a főnököd? Lehet, nagyobb a baj, mint hinnéd: orvosi segítség kellhet

2021. szeptember 27. 16:52

Ahogy a magánéletben, úgy a munkahelyen is érdemes elkerülni a nárcisztikusokat, főleg ha patologiás esetről van szó. Bár valójában nem mindenki szenved ebben a személyiségzavarban, a valós diagnózishoz pedig szakemberi vélemény kell, mégis jobb kerülni az ilyen főnököt.

Mindenki találkozott már olyan főnökkel, aki egoista, perfekcionista, öntelt és képtelen az együttérzésre. Míg egy rossz vezetővel még meg lehet bírkózni, a nárcisztikus igazi kihívást jelenthet, nem csak a munkavállalónak, de magának a vállalatnak is.

A HuffPostnak  Marie-Line Germain, a Western Carolina Egyetem HR professzora elmondta, hogy
a nárcisztikus ember mindig igényli, hogy ő legyen a figyelem középpontjában, és ez a munkahelyen is így kell hogy legyen.

A nárcisztikus beosztott, főnök nem csak a cégnek, hanem a munkahelyi közösségnek valamint a többi alkalmazott számára is nehézséget okoz.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint a nárcisztikus személyiségzavar tünetei közé tartozhat a nagyképűség, a túlzott önértékelés, a dícséret és figyelem igénye, a jogosultság erős érzése, valamint a másik kizsákmányolására való hajlam, azonban ezek a személyiségzavarok nem csak a nárcizmusra jellemzőek. A perfekcionizmus, és az empátia hiánya szintén tünetei a személyiségzavarnak, de nem mindenki szenved ebben, akire ráillik a leírás. A hivatalos diagnózis felállításához pszichológusra van szükség, azonban jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen tulajdonságok vallnak a nárcisztikusokra, és hogyan tudjuk ezt kezelni.

A nárcisztikus főnök gyakran érzi úgy, hogy a beosztottja vagy vele, vagy ellene van. Ha elárulod őt, akkor azonnal ellenséggé válhatsz, és ha ellenség vagy, úgy mindent megtesz majd azért, hogy eltűnj a közeléből.

- mondta Germain. Az ilyen főnök kezdetben karizmatikus, kedves, nagylelkű, ez azonban gyorsan változhat, főleg ha látja, hogy nem értetek egyet, és ekkor manipulatív, vagy bántalmazó magatartást vehet fel. A nárcisztikus ember nagy jellemzője, hogy nem ismeri be ha téved, így az ilyen főnök mindig tagadja a hibáit, nem képes elfogadni a vereséget, kritikát.

A tévedések hibák beismerése tönkretenné az önbecsülését, így elképzelhetetlen, hogy bevallja a hibáit.

- tette hozzá Germain, aki elmondta, hogy probléma esetén gyakori, hogy a főnök az alkalmazottakat hibáztatja, esetleg eljátsza az áldozatot, átrakja a felelősséget másra.

Jellemző nárcisztikus vonás lehet az is, ha az ilyen vezető ellopja más ötleteit.

Ha ők vezetik a céget,  ez mégjobban kiütközhet, hiszen ráfoghatják a lopást arra, hogy csak azt teszik, ami a cég érdekeit szolgálja. Mindig arra törekednek, hogy ők legyenek a legjobb alkalmazottak.

A nárcisztikus főnök gyakran kér szívességet, amit egyszerűen sosem fog viszonozni. Nina W: Brown, az Old Dominion Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedőknél az empátia teljesen hiányzik, ráadásul verbálisan bántalmazóak is lehetnek munkatársaik felé. Nincs helye sem hibának, sem tévedésnek.

Ha magyarázkodnánk, az empátia teljes hiánya miatt ez nem talál meghallgatásra. 

Amennyiben a főnökünk nárcisztikus személyiségzavarban szenved, ez a munkahelyen napi szinten kimerítő a munkatársaknak is. Azonban van módja annak, hogy ezt kezeljük. Germain elmondta, hogy mindenképp dokumentáljuk a helyzeteket, beszélgetéseket arra az esetre, ha a későbbiekben szükség lenne bizonyítani bármit. Kerüljük, hogy a főnökkel négyszemközt beszéljünk, mindig legyenek más emberek is az értekezleteken, valamint az e-mailbe is csatoljuk be munkatársainkat, legyenek tanúink.

A főnökünk kritikáját ne vegyük magunkra, keressünk megbízható embereket magunk köré, akik meghallgatnak minket. Az izoláltság, depresszió elkerülése végett mindenképp beszéljünk erről a barátainkkal, családunkkal, esetleg menjünk szaktanácsadóhoz. A főnökünk, és a munkahelyi kapcsolataink nem képezik az egész világunkat, még akkor sem, ha a főnökünk szeretne életünk középpontjában lenni. Munka után keressük a társaságot, fektessünk időt és energiát abba, hogy ne egy emberen múljon a sikerünk, és személyes fejlődésünk. Germain végezetül azt javasolta, hogy amennyiben a helyzet elviselhetetlenné válik, úgy fontoljuk meg a felmondást is.

A munkanélküliség lehet kevesebb stresszel jár, mint a mindennapos vívódás a nárcisztikus főnökünkkel.

A magyar munkaerőpiacon kulcsproblémát okoznak a rossz vezetők, az embertelen bánásmód, és a mérgező munkahelyi kapcsolatok. A Portfolio Big Office Day-hez kapcsolódó korábbi felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek több, mint fele mondana le egy jobb főnökért a keresetének egy részéről. Az embertelen bánásmód és környezet miatt sokan váltanak munkahelyet, amelyről korábban a Pénzcentrumon írtunk. Az, hogy milyen lesz a munkahelyi környezet az új munkahelyünkön, nehéz előre megítélni, azonban egy kis figyelemmel, megfelelő kérdésekkel tájékozódhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?