13 °C Budapest
Egészen a járványig megérte külföldre ingázni: mi jöhet ezután

Egészen a járványig megérte külföldre ingázni: mi jöhet ezután

2020. április 21. 09:30

Tavaly a külföldre ingázó magyarok újabb rekordot beállítva 3,5 milliárd eurónyi jövedelemre tettek szert, amit jelentős részben hazahoztak, illetve utaltak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. A 3,5 milliárd euró a tavalyi éves átlagos 325 forintos árfolyammal számolva 1140 milliárd forint, azaz a tavalyi GDP 2,4 százaléka. Ez nemzetközi összehasonlításban nem kirívó, ugyanakkor nemzetgazdasági szempontból már jelentősnek mondható hozzájárulás a nemzeti jövedelemhez. Ez az összeg azon külföldön dolgozók jövedelme, aki egy évnél rövidebb ideig tartózkodnak a határ túloldalán, azaz őket tekinthetjük a napi, heti rendszerességgel ingázóknak. 

Az átmenetileg külföldön munkát vállalók először 2010-ben lépték át az ötvenezer főt, és a jövedelmük ez idő tájt érte el az egymilliárd eurót, amely nominálisan akkor még jóval kevesebb volt forintban, hisz nem 325 forint volt az euró, hanem 300 alatt. 2010 után azonban mind a munkát vállaló ingázók száma, mind a jövedelmük meredeken emelkedett, egészen 2016-ig. Akkor 116 ezer ingázót tartott nyilván a KSH, az ő jövedelmüket pedig már 3,4 milliárd euróra becsülte. 2017-2018-ban mind az ingázók száma, mind az általuk megszerzett jövedelem csökken a 2016-os csúcshoz képest, ám a most publikált tavalyi adatok szerint 2019-ben már 120 ezren ingáztak, vagyis vállaltak munkát egy évnél rövidebb kiköltözés mellett, az általuk megszerzett jövedelme pedig elérte a 3,5 milliárd eurót. Mind a két szám új rekord - írja a Népszava.

Az MNB nem csupán a külföldön dolgozó magyarok, hanem az idehaza dolgozó külföldiek jövedelmét is méri, pontosabban inkább becsli. Ugyanis a Magyarországon dolgozó külföldiek jövedelmük egy részét hazautalják - így az csökkenti a folyó fizetési mérleg egyenlegét -, míg az ide érkező magyar jövedelmek növelik. Az itt dolgozó külföldiek számáról nem közölt adatokat az MNB, ám az tudható, hogy tavaly már 62 ezer munkavállalási engedélyt adott ki a kormány magyarországi munkára nem uniós polgárok számára. Az MNB adatai szerint ezen külföldiek által megszerzett jövedelem tavaly 900 millió euró volt, ami megegyezik az előző évi adattal, ami akkor új rekord volt. 

A jövőt tekintve nem nehéz megjósolni, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok összjövedelme nagyot fog esni, miként az ide érkező munkásoké is, hiszen a válság miatt elsőként vélhetően a (kölcsönzött) vendégmunkások munkahelyei szűntek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?