Ezért nem mennek gyesre a magyar apák: hajlandóság pedig lenne bennük

Ezért nem mennek gyesre a magyar apák: hajlandóság pedig lenne bennük

2018. május 20. 09:00

Minden harmadik apa elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége, úgy látszik azonban, hogy erre a férfiak jelentős részének nincs lehetősége. Egy friss kutatás szerint kiderült továbbá az is, hogy az apák fele nem tud a munka miatt annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne, harmaduk pedig emiatt frusztrált.

Az Apu-kalipszis blog kiváncsi volt, hogyan látják az apák magukat a mai munkakerőpiacon: vajon támogatják-e őket a munkaadók, illetve össze tudják-e a hangolni a karrierjüket a szülői szereppel. A több mint 1 000 megkérdezett apa válaszaiból kiderült, hogy bizony nehézséget okoz számukra egyszerre két fronton teljesíteni. A válaszadók nagyrésze szerint gyakran (37%) illetve rendszeresen (18%) előfordul, hogy a munka miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne. Nagyon sok apa emiatt feszült, és ha a munkaadója sem rugalmas, akkor úgy érzi, csapdahelyzetben van, hiszen apaként és egyedüli pénzkeresőként nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a munkáját.

A felmérésből kiderült, hogy az apák harmada frusztrált, mert úgy érzi, nem tudja összehangolni a karrierjét az apasággal, 12% egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez és ezért úgy érzi, nagy rajta a nyomás. További 11 százalék úgy nyilatkozott, hogy hasonló helyzetben van, de a családja megérti.

A családdal töltöt tidő

Az apák 37 százaléka hétköznapokon csupán 1-2 órát látja a gyerekét. Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy ha egy férfi a munkája miatt kevés időt tölt a gyerekével, az azért van, mert egyszerűen nincs más választása. Mindezek ellenére minden második apa szerint az egyik legfontosabb feladata, hogy eltartsa a családját, bár kétharmaduk az apai szeretetet és odaadást, 62 százalékuk pedig a megfelelő férfiminta és apakép biztosítását is fontosnak tartja.

Optimizmusra ad viszont okot, hogy az apák 40 százaléka hétköznap 3-4 órát tud a gyerekével tölteni, 46 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy egész hétvégén együtt vannak. Ugyanennyien érzik úgy, hogy a munkaadójuk támogatja őket “apaügyben", illetve a munkájuk rugalmas, 38 százalékuk szerint pedig csupán hozzáállás kérdése, hogy egy férfi össze tudja-e egyeztetni az apaságot a karrierrel.

Apák gyesen

A felmérése külön kitért az apás gyes kérdésére is. Az apák 42 százaléka támogatja, 35 százalékuk viszont úgy érzi, hogy hazánkban nincs hozzá biztosítva a megfelelő rendszer. Csupán 12 százalékuk tartja furcsának, ha egy férfi megy gyesre, 5 százaléknyian pedig egyenesen ellenzik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külön érdekesség, hogy az apák harmada kipróbálná a gyest, ha lenne rá lehetősége, további 44 százalékuk pedig fontolóra venné, miközben a valóságban a válaszadó apák csupán 6 százaléka volt maga is gyesen. Minden második gyesen lévő apa azért maradt otthon a babával, mert a párja többet keresett

- elemezte a felmérés eredményeit Ficza János, a blog írója, aki azt is hozzátette, mindez azt mutatja, hogy az apaságra pozitív hatással van a nemek közti egyenlő bérezés.

A másik csoport esetében arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem ők mentek gyesre, 38 százalék pénzügyi okokat adott meg, 22 százalék esetében az anya akart mindenképpen otthon maradni a babával, 18 százalék szerint pedig náluk más lehetőség fel sem merült. Vagyis a legtöbb apa azért nem megy gyesre, mert nem szokás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?