18 °C Budapest
Óriási a tömeg a postákon! Mit intéznek ennyien?

Óriási a tömeg a postákon! Mit intéznek ennyien?

2017. május 18. 11:31

Minden dolgozó magyarnak nagyon fontos határidő május 22., eddig kell ugyanis benyújtani az adóbevallást. Mutatjuk, mik a teendőid, ha elektronikusan, vagy hagyományos, postai úton juttatod el a NAV-nak a bevallást.

Idén két nagy újdonságot vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóbevallásokat illetően, az egyik az e-szja, vagyis elektronikus adóbevallás, a másik pedig, hogy a NAV 3,8 millió magánszemélynek a rendelkezésére álló adatok alapján elkészítette a bevallási tervezetet. De függetlenül attól, hogy valaki online, vagy papíralapon nyújtja be az szja-bevallását, a határidő május 22. éjfél.

Sokan még idegenkednek az online megoldástól, ezt mutatja az is, hogy korábban igényelni lehetett a NAV-nál, hogy papíralapon juttassa el a tervezetet az adózóhoz. A Hivatal adatai szerint 820 ezren kapták meg postai úton a tervezetet. Az ő esetükben a bevallás benyújtása ugyanúgy zajlik, mint a korábbi években. Azzal a különbséggel, hogy most

elég a tervezetet átnézni, és ha rendben találják, akkor nem kell tenniük semmit, minden további lépés nélkül május 22 után hivatalos bevallássá válik.

A legtöbb embernek viszont egyáltalán semmi teendője nincs az adóbevallásával az után, hogy ellenőrizték a benne szereplő adatokat és információkat. A tervezet május 22. éjfél után automatikusan tényleges adóbevallásnak minősül.

Ha viszont valami hibát találnak benne, akkor az egész papírköteget újra ki kell tölteniük, a tervezet azonban ehhez is segítséget nyújt. Az ehhez szükséges nyomtatvány a NAV ügyfélszolgálatain kérhető. Akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott mellékletét kell kitölteni és visszaküldeni. Akinek hátralékot, vagy túlfizetést állapított meg a NAV, azokat minden esetben, levélben is tájékoztatták az egyenlegről. Korábbi információk szerint 222 ezer magyarnak jár vissza adó.

KATTINTS! Fontos határidő közeleg: akár 100 ezer forint állami ingyenpénzt is kaphatunk

Szombaton akár bevásárlás előtt is benyújtható a bevallás az Eurocenterben, ahol félnapon keresztül segítenek a NAV munkatársai azoknak, akik még nincsenek túl bevallási tervezetük véglegesítésén. Szintén szombaton fél 9-től 13 óráig mindenki megtalálja az adóhivatal pultját a Bécsi út 154-ben, ahol leadható a papíralapú személyijövedelemadó-bevallás, sőt, a szakemberek a bevallás kitöltésében is segítenek.

Akik netán elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy a felajánlásban, azok hívják a NAV Általános Tájékoztató Rendszerét. A hivatal munkatársai munkanapokon 8:30-tól 18 óráig, hétvégén 8:30-tól 13:30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Tovább lesznek nyitva a posták

Idén is hosszított nyitvatartással készülnek a posták. Budapesten a Keleti pályaudvarnál az éjjel-nappal nyitva tartó (Budapest 72) postán kívül még a Nyugati pályaudvarnál található (Budapest 62) hivatal is nyitva lesz éjfélig, valamint a Mamutban 21 óráig fel lehet adni a bevallásokat. Vidéken is több posta este 8-ig nyitva tart hétfőn.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 • Békéscsaba 1 posta (Munkácsy u. 6-8.)
  Debrecen 1 posta (Múzeum u. 3.)
  Eger 1 posta (Széchenyi út 22.)
  Győr 15 - Interspar posta (Fehérvári út 3.)
  Kaposvár 1 posta (Bajcsy-Zsilinszky u. 15.)
  Kecskemét 1 posta (Kálvin tér 10-12.)
  Miskolc 3 posta (Bajcsy-Zsilinszky Endre út 2-4.)
  Nyíregyháza 1 posta (Bethlen Gábor u. 4.)
  Pécs Pláza posta (Megyeri út 76.)
  Salgótarján 1 posta (Fő tér 3.)
  Szeged Tesco Posta (Rókusi körút 42-64.)
  Szekszárd 1 posta (Széchenyi u. 11-13.)
  Székesfehérvár 7 posta (Palotai út 6.)
  Szolnok 1 posta (Baross utca 14.)
  Szombathely TESCO kirendeltség (Zanati út 70.)
  Tatabánya 1 posta (Fő tér 30.)
  Veszprém 1 posta (Kossuth Lajos u. 19.)
  Zalaegerszeg 1 posta (Ispotály köz 1.)

Azt viszont nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a küldeményen a feladás tényleges dátuma lesz. Tehát hiába ér oda az ember éjfél előtt a postára, ha csak éjfél után kerül sorra, a küldeményén már május 23. fog szerepelni.

A bevallás benyújtásának elmulasztásáért gyakorlatilag mulasztási bírságot nem szabhat ki az adóhivatal, de az továbbra is a magánszemély felelőssége, hogy jövedelméről precíz bevallás készüljön, és abból ne hiányozzon semmi.

Így kell online

Idén először már online, ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani az adóbevallást. Ez azért nagyon egyszerű, mert csak egy ügyfélkapu-regisztráció szükséges hozzá, és ha minden adat helyesen szerepet a NAV által készített tervezetben, akkor nincs már dolga az adózónak, mint néhány kattintással elfogadni a tervezetet, és ezzel be is nyújtotta az adóbevallását. Nem kell se papírozni, se sorba állni.

KATTINTS: Néhány perc alatt benyújthatod az adóbevallásodat: ezt kell tenned + videó

A NAV egyébként videókat is készített arról, hogy pontosan, lépésről lépésre mit kell tenni azoknak, akik elektronikusan nyújtják be az szja-bevallásukat. Az öt részes sorozat a hivatal honlapján látható.

Ne feledkezz meg az adód 1+1 százalékáról rendelkezni, ennek szintén május 22. éjfél a határideje.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?