0 °C Budapest

Utolsókat rúgják a megszokott álláshirdetések: így fogják meg a fiatalokat + videó

2016. október 28. 15:02

A megszokott szöveges álláshirdetéseket és a munkaerő-toborzásban használt hagyományos eszközök már nem működnek, ha fiatal munkavállalókat keresnek a cégek. Új megoldásokra van szükség, amelyek alkalmazkodnak az Y és Z generációs munkavállalók médiafogyasztási és tájékozódási szokásaikhoz. Megtalálták az új toborzási módszert, mutatjuk, milyenek az új álláshirdetések.

A munkaerőhiány egyre nagyobb problémát okoz különböző szektorokban Magyarországon. A betölthetetlen álláshelyek pedig csak nőnek hazánkban, ráadásul 2015-ben a kivándorlás mértéke is korábban nem látott szintre ugrott: közel 33 ezren hagyták el az országot, a külföldön munkát vállalók 44 százaléka 30 év alatti - azaz nagyrészt a pályakezdő, fiatal munkaerő dönt határon túli karrier mellett. A KSH adatai szerint a versenyszférában 35 ezernél több az üres álláshelyek száma, ebből Budapesten közel 19 ezer pozíció nyitott, tehát bőven akad választási lehetősége a munkát keresőknek.

Számunkra az egyik legnagyobb kihívást a fiatal, pályakezdő, azaz Y generációs munkaerő elérése jelenti. Különösképp az agrár iparági szegmensünkben. E területen a klasszikus toborzási megoldásaink nem hozták a remélt eredményeket, így új eszközhöz kellett nyúlnunk" 

- mondta Lajkó Erika, a Bunge Zrt. HR vezetője a tegnapi HR Festen.

A Floriol és a Vénusz forgalmazója, a Bunge Zrt. hazánkban 540 főt foglalkoztat, a vállalat HR vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban több olyan nyitott pályakezdő pozíciójuk volt, amelyre hosszú hónapokon át keresték a megfelelő munkaerőt. 

"Három nyitott junior trader pozíció betöltésére kaptunk megbízást tavaly év elején: gabona, olajosmag illetve fehérjedarák kereskedelmi feladatainak ellátására. A hagyományos toborzási eszközök használatával majdnem egy éven át kutattuk a piacot azért, hogy megtaláljuk az elvárásainknak megfelelő pályakezdő munkatársainkat. Szerettünk volna olyan fiatalokat felvenni, akik magabiztosan beszélnek angolul, képesek gyorsan tanulni, valamint proaktív személyiséggel rendelkeznek. És persze azt se bántuk volna, ha némiképp érdeklődnék az agrár világ iránt. Alapvetően a munkakör célja az, hogy olyan Tradereket neveljünk ki, akik képesek önállóan árazni agrár termékeket és a kereskedelmi feladatok is ellátni"- vette át a szót Lipcsei Kornélia, a Bunge Zrt. HR Business Partnere.

A cég márka, a pozíció termék

Egyetlen ilyen pozíció betöltésével 150 munkaórát töltöttek, a megbízott tanácsadó irodák mindösszesen 17 jelöltet tudtak bemutatni, az álláshirdetésekre egy év alatt 200 önéletrajz érkezett, de nem találták azt az Y generációs pályakezdőket, akit alkalmazásba vettek volna. Idén januárra világossá vált számukra, hogy az összes klasszikus toborzási eszköz használatát kimerítettük, de nem jártak sikerrel.

"Ekkor újragondoltuk a kérdést, és megfogalmazódott bennünk a megoldás: ahhoz, hogy ezt a korosztályt elérjük üzeneteinkkel, nem csak a megfelelő hívószavakkal kell dolgoznunk, hanem figyelembe kell vennünk a generáció megváltozott tartalomfogyasztási szokásait is. Fontos felismerés volt az is, hogy a keresleti piacon a munkáltató márkává válik, a pozíció pedig termékké. Így született meg a toborzó videó ötlete" - egészítette ki a Bunge Zrt. HR vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az ügynökségünknél felhalmozott tapasztalatokból és kutatási adatokból tudtuk, hogy a pályakezdő fiatalok eléréséhez új, személyesebb toborzási eszközt kell keresnünk. Tisztában voltunk vele, hogy őket leghatékonyabban a közösségi térben tudjuk elérni, és a videó erre a legalkalmasabb eszköz. 

A toborzó videónak nem szabad két percnél hosszabbnak lennie, s erős felütéssel kell megragadni a fiatalok figyelmét. A kutatási adatokból világossá vált, hogy mindent meg kell mutatnunk benne, ami az Y generáció számára fontos lehet a céggel és az adott munkakörrel kapcsolatosan, hiszen ez mind-mind döntő fontosságú" 

- vette át a szót Tőzsér Máté, az Isobar Budapest Content Marketing Producere. Hozzátette, a sikerhez szükséges volt egy átfogó média tervre, a megfelelő kommunikációs platformok kiválasztására is: a két fő média csatornájuk a YouTube és a Facebook volt, de együttműködtek tizenhat felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatával is a videó terjesztésében.

Az elkészült toborzó videót 17 ezren tekintették meg Facebookon, 19 ezren YouTube-on, a végeredmény pedig kézzelfogható volt: mind a három junior tradert megtalálta a Bunge HR osztálya, méghozzá rövid időn belül.

"Egyértelműen látható, hogy az Y, majd pedig a Z generáció esetében hatványozottan fontos, hogy kövessük a kommunikáció fejlődését. Ők ugyanis már az okostelefonok digitális világában szocializálódtak, így ezen a felületen kell a megfelelő időben, és megfelelő mondandóval eljuttatnunk az üzenetünket ahhoz, hogy azok célba érjenek. Az adott munkahelyeket pedig az ő ízlésüknek megfelelően kell vonzóvá tennünk, hiszen nem csak a tájékozódási attitűdök változnak, hanem a munkahelyekkel szemben támasztott elvárások is" - zárta gondolatait Lajkó Erika.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?