31 °C Budapest
Nagyot ugrottak a bérek, de így is óriási a hiány

Nagyot ugrottak a bérek, de így is óriási a hiány

2016. augusztus 31. 12:02

Egy év alatt 10 százalékkal nőtt az eladók bére, ami több pénzt jelent, mintha 50-ről 100 százalékra emelték volna a vasárnapi pótlékot. Közben a munkaerőhiány nem enyhül: nincs olyan nagyáruház, amely ne keresne eladót.

Idén áprilisában újranyitottak a boltok vasárnap. Lett is vita, hogy mennyi legyen a vasárnapi pótlék a boltban, a szabad vasárnapok számáról nem is beszélve. A legnagyobb gond azonban messze nem a vasárnapi pótlék mértéke, hanem a munkaerő, a bolti eladók észveszejtő hiánya. Kúszik is felfelé szépen a boltosok bére a munkaerőhiány nyomán - írja a Blokkk.com.

Egy kis összevisszaság

A boltzár időszakában öt vasárnap bármely bolt nyitva lehetett alkalmazottal a pult mögött, ekkor valóban 100 százalék volt a vasárnapi pótlék. Az összes többi kivétel (például a benzinkút, a vásáron, piacon, pályaudvarokon található bolt, továbbá vasárnap délig a pékáru, a tejes, az újságos és a virágbolt) esetében viszont csak a korábban is szokásos 50 százalék pótlékot kellett fizetni. Tehát nem igaz az az állítás - volt ilyen -, hogy a vasárnapi boltzár időszakában egységesen 100 százalék volt a vasárnapi pótlék mértéke, amit most vissza kellene állítani. 

Az áprilisi boltnyitást követően - a boltzár előtti időszakkal azonos módon - 50 százalék lett egységesen a boltokban a vasárnapi pótlék.

A Kúria egy korábbi állásfoglalása alapján azonban a bevásárlóközpontokban nem is kötelező az 50 százalék vasárnapi pótlék kifizetése egy boltban, ugyanúgy nem, mint például egy vendéglátóhelyen, a jelenlegi munkaügyi szabályozás keretei között.

A bérnövekedés többe került, és még messze a vége

A munkaerőhiány alaposan feltornázta a béreket a kereskedelemben is. A fizikai alkalmazottak vannak a legtöbben, de ők keresik a legkevesebbet, így az ő bérhelyzetüket célszerű mérlegre tenni, mégpedig a bolti, áruházi kiskereskedelemben, hiszen ott volt a vásárlóknak oly keserű boltzár. Júniusban 192 ezren dolgoztak alkalmazottként a bolti, áruházi kiskereskedelemben a 4 főnél nagyobb vállalkozásoknál, közülük 139 ezer volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma. 

Több nagy áruházlánc jelentett be két számjegyű béremelést az elmúlt időszakban, de olyan is van, amelyik nem jelentette be, csak megcsinálta, nem véletlenül, hiszen jó esetben kevés az eladó, pénztáros, árufeltöltő a munkaerő piacon, rossz esetben pedig nincs szabad ember.

Az álláshirdetéseket böngészve úgy tűnik, hogy ez még nem a vége. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nos, ezek után jöhet a bérhelyzet: az elmúlt egy évben a KSH legfrissebb adatai szerint a boltokban dolgozó eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó átlagkeresete 13-14 ezer forint közötti mértékben emelkedett, a nettó keresetek összege is bő 10 ezer forinttal vastagította a hó végi borítékot, ami így 10 százalék körüli megugrás.

A kisboltosoknak annyi lenne

Brutálisak a bérkülönbségek a boltokban, áruházakban, ezt mutatják a KSH, továbbá a cégbeszámolók adatai, amire a blokkk.com már korábban is rámutatott. Mindez ráadásul úgy, hogy az élelmiszerboltosok eleve csak a kiskereskedelmi átlag alatt tudnak fizetni, de az ő satnya átlagukat még fel is húzzák a nagy élelmiszer áruházak a kétszámjegyű emelésekkel: na de hát akkor mi lehet a mélyben. A kisboltosnak nincs pénze 100 százalékos vasárnapi pótlékra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?