14 °C Budapest

Neked is az agyadra mennek a kollégák? Te melyik típust utálod a legjobban?

2016. március 4. 14:30

A kollégáinkat a legtöbb esetben nem mi választjuk, így kénytelenek vagyunk akkor is együtt dolgozni velük, ha ez sokszor nem egyszerű. A Pénzcentrum most megmutatja, hogyan lehet túlélni a munkanapot még a legidegesítőbb munkatársakkal is, és mit lehet velük kezdeni, hogy hatékonyabb legyen a munka.


A legtöbb esetben alapból sok a stressz a munkahelyen, amit csak tetőzni tud egy bosszantó kolléga. Mivel a munkatársainkat nem mi választjuk, a hatékony munka érdekében kénytelenek vagyunk akkor is együtt dolgozni velük, ha ez sokszor nem egyszerű.

Bármilyen konfliktus is adódik azonban a munkahelyen, helyes kommunikációval, és megfelelő hozzáállással (szinte) mindent meg lehet oldani. Mutatjuk, mit lehet kezdeni az idegesítő kollégákkal, és hogyan lehet túlélni a stresszes munkanapokat idegösszeomlás nélkül.

A beszédkényszeres

Szinte minden munkahelyen lehet találkozni olyanokkal, akik ha kell, ha nem, mindenbe belebeszélnek. Mindenről van véleményük, amit szerintük fontos, hogy a világ is tudjon. Soha nem hagyják a másikat, hogy végigmondja, amit szeretne, a lényeg, hogy ő beszélhessen.

Így kezeljük:

Legközelebb, ha beszélgetésbe elegyedünk egy ilyen kollégával, és megint rájönne a közlési kényszer a mondanivalónk közepén, először ne szóljunk semmit. A második alkalomnál azonban udvariasan, de határozottan mondhatunk neki valami hasonlót:

Kérlek, hadd fejezzem be a mondanivalómat, utána meghallgatom a te véleményedet is.

Remélhetőleg már az első alkalommal veszi a lapot, ha nem, sajnos meg kell még néhányszor ismételni a fenti mondatot. Rosszabb esetben le kell ülni vele, és őszintén el kell mondani neki, hogy ez bennünket mennyire zavar, és igyekezzen leszokni erről.

A mindig kíváncsi

Attól, hogy heti legalább 40 órát együtt dolgozunk valakivel, nem muszáj átlépni a munka-magánélet közötti határvonalat. Persze kialakulhatnak barátságok, ahol több magánjellegű információt osztunk meg a kollégákkal, de alapvetően senki nem kötelezhet erre bennünket. Mégis vannak olyan munkatársak, akik mindig mindenről tudni akarnak, és nem tartják be ezt a határt. Számukra fontos, ki a párunk, mit csinálunk szabadidőnkben, mennyi a testsúlyunk, és mit ettünk vacsorára. Csak rosszabb a helyzet, ha azért érdeklődik ezekről, hogy utána tovább tudja adni a friss infót a munkahelyi folyosón.

Így kezeljük:

Jó ötlet lehet, ha a legközelebbi kérdésroham során megpróbáljuk elviccelni a dolgot, valahogy így:

Ha elmondanám, meg kellene, hogy öljelek...

vagy esetleg

Ezt elég ha én tudom csak, na meg persze a pszichiáterem.

Ha nem akarjuk elviccelődni, mondjuk meg őszintén, hogy erről nem szeretnénk beszélni, mert ez magánügy, aztán váltsunk témát.

A "poéngyáros"

A humor a munkahelyen is nagyon fontos, hiszen segít oldani a feszült pillanatokat. Ugyanakkor nem szabad, hogy a munka rovására menjen. Szinte az összes munkahelyen vannak olyanok, akik képesek minden helyzetet elpoénkodni, és semmit sem tudnak megfelelő komolysággal kezelni. Ehhez még csak ráadás, ha az illetőnek fahumora van, és cseppet sem szórakoztató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így kezeljük:

A legjobb taktika, ha igyekszünk a poéngyárost figyelmen kívül hagyni, és egyszerűen nem reagálunk a vicceire. A beszélgetések során csak az aktuális tennivalókra koncentráljunk, és tereljük vissza a témát a munkára.

A kisfőnök

Régen rossz, ha van a csapatban egy olyan kolléga, aki mindig mindent jobban tud, próbál "segítő" tanácsokat adni, beleszól a munkánkba, és (az ő véleménye szerint) építő jellegű kritikákkal bombáz, hogy még jobban végezhessük a munkánkat. Még reménytelenebb a helyzet, ha ezt nem csak négyszemközt, hanem az egész csapat előtt teszi.

Így kezeljük:

Mivel ez akár kínos beszélgetés is lehet, jobb, ha inkább négyszemközt, a többi kolléga távollétében beszélünk erről a másikkal. Érdemes lehet egy bókkal felvezetni a mondanivalónkat, hogy mennyire elismerjük azt az elkötelezettséget, és szorgalmat, ahogy a másik dolgozik. Így ő is fogékonyabb lesz a beszélgetésre. Ezek után elmondhatjuk, mi zavar bennünket a munka során, és bár kíváncsiak vagyunk véleményére, szeretnénk, ha nem szólna bele a munkánkba.

A kötekedő

Ők azok, akik folyton rosszindulatú megjegyzéseket tesznek, kritizálnak, kétségbe vonják a véleményünket, és szinte minden helyzetben agresszívan viselkednek.

Így kezeljük:

Egy ilyen helyzet kezelése attól függ, hogy mennyire viselkedik agresszívan a másik. Ha még bizonyos határokon belül mozog, elég lehet, ha mellőzzük a személyt, és igyekszünk csak akkor kommunikálni vele, ha nagyon muszáj. Ha viszont komolyabbra fordulna a dolog, akkor mindenképpen érdemes erről a főnökünkkel, vagy akár a HR-essel beszélni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm