14 °C Budapest

Nincs munkád, pedig régóta keresel? Ez lehet az oka

Pénzcentrum
2013. január 15. 11:07

Bár sok esetben fontos lenne, a legfrissebb adatok szerint a magyar álláskeresőknek mindössze egyharmada beszél valamilyen idegen nyelven, miközben az hirdetések közel felében szerepel elvárásként nyelvtudás.

A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen az angol: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők tizede beszéli valamilyen szinten. Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz, már csak az álláskeresők kevesebb, mint 1 százaléka jelölte meg. A határon túli magyarok nyelvtudása is számít, hiszen például a román az önéletrajzok 1,2 százalékban szerepel - derül ki a Workania internetes állásportál adatbázisába feltöltött adatokból.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9%), miközben haladó szinten 6%, aktívan 1,2% beszéli. Az álláskeresők 0,2%-a jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1% vállalja. A legjobban az angolt a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak 0,1 százaléka az álláskeresőknek ismeri a nyelvet.

Az elmúlt egy évben azonban - igaz csak kis számban - megjelentek a munkaerőpiacon olyan álláskeresők is, akik latin, finn, észt, héber, japán vagy portugál nyelven is beszélnek.


Ami pedig a feltöltött állásajánlatokat illeti: 56 százalékban semmilyen idegen nyelvtudás sem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban - a hirdetések 21 százalékban - középfokon kérik, felsőfokú angol százból öt állásnál szerepel. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, hiszen csupán 0,6 százalékban jelölték meg, még ennél is gyakrabban (0,8 százalékban) tolmácsolási szinten kérik.

De milyen nyelviskolát válasszunk?

Mielőtt belevágunk azonban a nyelvtanulásba, nem árt alaposan átgondolni, melyik módszert választjuk, és milyen feltételekkel ismerkedünk az adott idegen nyelvvel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Országszerte rengeteg nyelviskola kínálja szolgáltatásait a legkülönbözőbb idegen nyelveket illetően, természetesen mindezt különböző árakon, minőségben és feltételekkel. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztjuk iskolánkat, alaposan nézzünk körbe, melyik a nekünk leginkább megfelelő. Figyelemmel kell lennünk az ár mellett a minőségre, az egyes speciális szolgáltatásokra, és nem utolsó sorban az általános szerződési feltételekre is.

Ez esetben ugyanis fogyasztói szerződés jön létre, mely olyan pontokat is tartalmazhat, melyek számunkra adott esetben nem várt következményekkel is járhatnak. Így nagyon fontos ismernünk a nyelviskolának fizetendő díjra vonatkozó részleteket. Egyszerre kell-e befizetnünk az összeget, vagy részletekben? Van-e valamilyen kedvezmény számunkra? Ha igen, az milyen feltételekkel vehető igénybe? Milyen esetben járhat vissza a díj, vagy annak arányos része?

Azt is alaposan meg kell néznünk, hogy van-e lehetőségünk elállni a szerződéstől, azaz például próbaóra után mondhatjuk-e anyagi következmények nélkül, hogy inkább más iskolát választunk, vagy ebben az esetben elveszítjük a befizetett összeget. Szintén fontos szabályokat tartalmazhatnak a szerződések arra az esetre, ha bizonyos óraszámon felül nem veszünk részt az oktatáson. Egy határt túllépve elveszíthetjük ugyanis azt a lehetőségünket, hogy vizsgát tegyünk az adott nyelvből.

Ugyancsak tudnunk kell, az oktatás mellett mit kapunk az adott iskolától: azaz a tankönyv, a segédanyag, a fénymásolat része-e a szolgáltatási díjnak, vagy azon felül fizetendő.

Ami pedig a legfontosabb: nagyon alaposan gondoljuk át döntésünk előtt, melyik iskolát választjuk. Kérdezzük meg barátainkat, ismerőseinket, ők milyen pozitív és negatív tapasztalatokkal rendelkeznek az adott sulit illetően, kutakodjunk az Interneten, majd ha döntöttünk, bátran - és tudatosan! - vágjunk bele a nyelvtanulásba.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem