6 °C Budapest

Megjött a tervezet a fordított adózásról a gabonakereskedelemben

Pénzcentrum
2012. március 24. 09:32

A gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban kíván fordított adózást bevezetni július 1-től a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők szerint azonban ha csak a gabonakereskedelemre terjedne ki a fordított áfafizetés, akkor az élelmiszergazdaság más területeire, például az egyébként is a feketegazdasággal fertőzött húsiparra, vagy akár az autóalkatrész-kereskedelemre nyergelhetnek át az áfacsalók.

A mezőgazdaságban előforduló áfa-csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, mely már zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált.

A fordított adózás - mely azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, az áfa megfizetésére a vevő kötelezett - olyan adózási mechanizmus, mely eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfa csalási módszerek visszaszorításához - véli az NGM.

Magyarország ezért a gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban július 1-től fordított adózást kíván bevezetni. A tervezet megtekinthető a kormany.hu honlapján.

A Pénzcentrum.hu szeptember 8-án írt arról, hogy az agrártermékek kereskedelméhez kapcsolódó áfacsalás a '90-es évek "olajszőkítési" botrányaihoz hasonló méreteket öltött Magyarországon. Agrárpiaci szakértők szerint csak a gabonakereskedelemben alsó hangon számolva is évente több mint 20 milliárd forintot tesznek zsebre az áfacsalásra szakosodott vállalkozások. Ebben még nincsenek benne az olajos magvakkal, az élőállat-, illetve húskereskedelemben elkövetett áfavisszaélések.

Az általunk megkérdezett mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekképviseletek egybehangzóan állították, hogy a kormánynak, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak és az adóhatóságnak is három éve folyamatosan jelzik, mi történik a gabonapiacon. Gyakran konkrét kereskedő és fuvarozó cégeket is megneveznek, ám ennek ellenére az áfacsalók büntetlenül folytatják üzelmeiket.

Több cikkben is írtunk arról, hogy az adóhatóság a felszívódott kereskedő és fuvarozó cégek képviselői helyett a csalásban vétlen gazdákkal fizettette meg a hiányzó áfát. Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság (új nevén Kúria) egy tavaly novemberi ítéletével lényegében áldását adta arra a gyakorlatra, amelynek révén - piaci szereplők véleménye szerint - sok esetben a csalásban vétlen eladókat marasztalja el az adóhatóság a felszívódott kereskedő, fuvarozó és importáló cégek képviselői helyett.

KATTINTS! Hová csap az adóhatóság? Te is beleszaladhatsz

KATTINTS! Vétlen adózókra is lesújthat a NAV - Te is pórul járhatsz

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Orbán Vitor miniszterelnök tavaly szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország fordított adózást kíván bevezetni a mezőgazdasági termékek esetén. Pótsa Zsófia a Gabonaszövetség főtitkára az ötletre reagálva a Pénzcentrum.hu kérdésre azt nyilatkozta, hogy a fordított adóztatás bevezetése sokat segítene a magyar gabonaágazaton. Véleménye szerint azonban csak akkor lenne igazán hatásos ez a lépés, ha azt minden agrártermékre kiterjesztenék.

A fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja az élelmiszerpiacról azokat a csalókat, akik arra szakosodtak, hogy fiktív számlával Magyarországon belüli értékesítésnek álcázzanak egy uniós ügyletet. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre - hangsúlyozza Angyal József okleveles adószakértő. Véleménye szerint a gabonakereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem tartja majd vissza a csalókat attól, hogy elsíbolják az áfát az államtól. Ha például a malmoknak már áfás árat kell fizetniük a gabonáért, akkor a továbbiakban lisztértékesítésre szakosodnak a csalók. Az is könnyen előfordulhat, hogy egy másik területre, például az autóalkatrész-kereskedelemre költöznek át.

Vegyünk például egy magyarországi autóalkatrész-gyártót, amely Németországba áfamentesen értékesíti a termékét, majd onnan ugyancsak áfamentesen visszahozzák a csalók, fiktív számlával és fuvarlevelekkel, majd egy magyarországi autógyárnak már 25 százalékos áfával értékesítik.

Az adószakértő szerint a fordított áfa bevezetése csak akkor lenne megfelelő eszköz a csalás visszaszorítására, ha minden területre ez a szabály lenne érvényes. Ameddig az Európai Unión belüli értékesítés áfamentes, azaz a fordított adózás szabályai szerint a közösségen belül csak a végső fogyasztó fizeti meg a forgalmi adót, ellenben a Magyarországon belül eladott termékek és szolgáltatások nagy része hagyományos módon adózik, mindig lesz olyan terület, ahol el lehet csalni az áfát.

Az adóhatóság állítja: minden jogszabályi lehetőséggel azon vannak, hogy a folyamatban lévő áfacsalási ügyekben minél hamarabb megtalálják az elkövetőket - szögezte le tavaly őszi sajtótájékoztatóján a Pénzcentrum.hu kérdésére Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese. Az adóhatóság meglátása szerint jogalkotási eszközökkel lehetne jelentős lépéseket tenni az áfacsalások visszaszorításában. Szigorítani kellene például a cégalapítási szabályokat. A hivatal javaslata szerint a cégbejegyzést előzetes kontrollnak kellene megelőznie, amelynek során megvizsgálnák, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a megjelölt tevékenységhez szükséges technikai, pénzügyi, személyi feltételekkel, milyen üzleti tervekkel rendelkezik - részletezte az elnök-helyettes. Egyebek között elő lehetne írni, hogy a nagybani agrárkereskedőknek a tevékenységhez alkalmas telephellyel, valamint meghatározott nagyságú fuvarozói kapacitással kellene rendelkezniük.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm