Tragédia, de akár komédia is lehet a társasági adóból

2011. február 3. 09:22

A tavalyi évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény nagy népszerűségre tett szert. A közel 6 milliárd forintos végösszeg eléréséhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem az egyszerű eljárás is hozzájárult, bár a legjelentősebb elhatározások az utolsó hónapokban születtek - összegezte az RSM DTM szakértője.

A színháztámogatás egyrészt kulturális mecenatúra, másrészt adóoptimalizációs eszköz is. A színháztámogatások e módjának gyökere az Európai Bizottság 2009. októberi határozatáig nyúlik vissza, mely lehetővé tette, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson.


Hegedüs Sándor

2010-től a lehetőséggel élő hazai társasági adóalanyok egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70%-os mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni. Ily módon egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió forintot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is növekedhetett.

"Tapasztalataink azt mutatták, hogy az év végén már meglehetősen nehéz volt támogatási szerződést kötni, így idén korábban kell felocsúdnia annak, aki e kedvező és szabályos adóoptimalizálási eszközzel élni kíván. A konstrukció előnye, hogy megtakarítás mértéke pontosan kiszámítható, tervezhető" - összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

Támogatás és szabályos adóoptimalizálás

Amint az alábbi grafikon is mutatja, a tavalyi év során a vállalkozások egy része törekedett arra, hogy üzleti tervei alapján lehetőleg minél előbb szerződést kössön a színházakkal annak érdekében, hogy a kalkulálható nyereségről ne maradjon le. Mindemellett a szerződött összegek kétharmadáról a felek az év második felében állapodtak meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazai vállalatok által színháztámogatásra fordított összegek alakulása 2010-ben (Forrás: Előadóművészeti Intézmények, Film-, és Előadóművészeti Iroda)

A támogatások pénzügyi teljesülése azonban sokkal inkább az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a pénzügyi teljesülés nem érte el a 8%-ot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70%-ához, közel 4 milliárd forinthoz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?