Jövőre több marad a zsebünkben: így változik a cafeteria

2010. november 22. 11:02

Bár vannak még bizonytalan pontok a béren kívüli juttatások jövő évi szabályozásával kapcsolatban, az már most látszik, hogy a cafeteria még kedvezőbb lesz a vállalatok számára - derül ki egy friss elemzésből.

A NEXON humánügyviteli tanácsadó cég számításai szerint jövőre a 2010-esnél kedvezőbb lesz a vállalatok számára a béren kívüli juttatások alkalmazása. Amennyiben például egy vállalat 100 000 forintos cafeteriát kíván adni a munkavállalóinak, az - kedvezményes elem esetén - idén a cég számára 125 000 forintos ráfordítást jelentett, míg jövőre csak 119 040 forintba kerül. "Mivel az adóteher nagy részét a vállalatok idén is a munkavállalókra hárították, ez azt jelenti, hogy jövőre a rendelkezésre álló keretből több jut a dolgozók zsebébe" - magyarázta Novák Éva, a NEXON cafeteria-szakértője.

A jövő évi cafeteria nem csak az idei évhez képest, hanem a bér jellegű juttatásokhoz viszonyítva is kedvezőbb lesz. Az előbbi példánál maradva jövőre a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett a bruttó 100 000 forintos bér jellegű fizetésből 62 180 forint kerül a munkavállalóhoz, míg a vállalatnak összesen 128 500 forintot kell kifizetnie a különböző járulékokkal együtt. "A különbség főleg akkor feltűnő, ha az arányokat nézzük: a bér jellegű juttatásnál a vállalati ráfordítás 48 százaléka jut a munkavállalókhoz, míg a kedvezményes cafeteria esetén 84 százalék" - magyarázza Novák Éva.

Mi változott pontosan?

A 2010. november 16-án elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek megmaradnak, és egységesen 16 százalékos adóterhet viselnek majd a szuperbruttóra vetítve. (Idén a kedvezményes adóval terhelt juttatások után 25 százalékos adót kellett fizetni, míg például a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány és a kultúrautalvány adóterhe 54 százalékos volt.) Továbbra is lesznek azonban különbségek az egyes elemek adózása között: a törvényben nevesített juttatások, például a bérlet, az üdülési csekk és az étkezési utalvány után csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni. A többi elemnél, ahol a kedvezményes adókulcsú elszámolás nem érvényesíthető, a munkavállalót terhelő plusz költségeket is át kell majd utalni a hatóságoknak.

 

Cafeteria-változások kalkulációja (Forrás: NEXON)


Továbbra is adómentes lesz a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, vagy évi 50 000 forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet. A NEXON szakértője szerint várhatóan kedvezően érinti majd a dolgozókat, hogy az étkezési utalványt ezentúl meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet majd használni. Emellett lesz egy új szereplője a rendszernek, az úgynevezett megújulási kártya, ennek felhasználási feltételeit egy későbbi rendelet szabályozza majd. Több elemnél a maximálisan felhasználható összeget a minimálbér függvényében kell megállapítani, így még ez is változhat a későbbiekben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?