24 °C Budapest

APEH: változó áfa-visszaigénylési szabályok

Pénzcentrum
2010. február 2. 16:02

2010. január 1-jétől kizárólag elektronikusan nyújtható be a Magyarországon letelepedett áfa-alany más tagállamban eszközölt termékbeszerzését, szolgáltatás igénybevételét terhelő hozzáadottérték-adó visszatérítési kérelem.

Magyarországon letelepedett áfa-alany amennyiben más tagállamban úgy szerez be terméket, vagy vesz igénybe szolgáltatást, hogy a termék/szolgáltatás árában a másik tagállambeli értékesítő/nyújtó a saját tagállamában alkalmazandó hozzáadottérték-adót jogszerűen hárított át, akkor ezt az adót az érintett tagállam hozzáadottérték-adó szabályainak megfelelően jogosult visszakérni az érintett tagállam adóhatóságától.

2010. január 1-jétől azonban a Magyarországon letelepedett áfa-alany ezt az adó-visszatéríttetési kérelmet már nem közvetlenül az érintett tagállam adóhatóságához nyújtja be, hanem az adó visszatéríttetését a következőképpen kezdeményezheti:

A belföldön letelepedett adóalanyok a 10ELEKAFA elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhetik az áfa-visszatéríttetést az Európai Közösség bármelyik tagállamából.

A nyomtatvány, a kitöltést segítő ellenőrző programmal, angol és magyar nyelvű kitöltési útmutatóval együtt letölthető az APEH honlapjáról. A nyomtatvány kizárólag elektronikusan nyújtható be a www.magyarorszag.hu portálon keresztül.

A nyomtatványt a kérelmezőn kívül képviselője is benyújthatja. A képviselő az adózás rendjéről szóló törvény 7. § -ban meghatározott személy lehet. A képviselő abban az esetben jogosult a kérelmező nevében a 10ELEKAFA nevű nyomtatvány elektronikus benyújtására, ha a kérelmező meghatalmazást ad a T180-asBejelentés és adóhatósági regisztrációs adatlap az adóügyek elektronikus intézéséhez nevű nyomtatványon. A T180-as adatlap megfelelő oldalain a Bejelentések/Beadványok rovatban kell jelölni az "ELEKAFA" kódkockát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az APEH felhívja a figyelmet, hogy áfa-visszatéríttetési kérelem 2010. január 1-jétől kizárólag elektronikusan nyújtható be a 2009. tárgyévi számlák vonatkozásában is. Az áfa-visszatéríttetést a letelepedés tagállamának adóhatóságánál, tehát a magyar állami adóhatóságnál kell elektronikusan kezdeményezniük a belföldön letelepedett adóalanyoknak.

A belföldön letelepedett adóalanyok 2010. január 1-jét követően benyújtott papírlapú kérelmeit az Európai Közösség tagállamainak adóhatóságai automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?