36 °C Budapest

Itt az APEH céges feketelistája! Sokkal hosszabb, mint negyed éve

Pénzcentrum
2010. január 29. 04:15

Külön-külön is nagy összegű adóval tartoznak az államnak a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező nem magányszemélyek, ha azonban összegezzük a listán szereplő adósok tartozásait, drámaian magas summa kerekedik ki belőle. A névsor nyolcvanegy A/4-es oldalra fért csak ki, a lista bővülési üteme pedig elszomorító.

Közzétette az állami adóhivatal azoknak a nem magánszemély adózóknak a névsorát, akik 2009. december 31-én 180 napon keresztül folyamatosan fennálló és 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeztek. A listán összesen 1655 név szerepel címmel és adóazonosítóval együtt. 2009. szeptember 30-án még csupán 1506 szervezet volt az APEH "100 milliós" adatbázisában, vagyis a névsor közel 10%-kal bővült három hónap alatt.

A bővülés üteme hasonló a magánszemélyek 10 milliós feketelistájához, melyről bővebben a következő cikkben olvashatsz: Durva! Celebek tízmilliós adótartozással az APEH feketelistáján!

Az adóhivatal négy csoportba sorolva, a csoportokon belül pedig névsorrendben közölte a nagy mértékű köztartozással rendelkezők neveit. A legnagyobb csoportot (1160 elem) a felszámolás alatt álló szervezetek alkotják, külön vannak szedve a végelszámolás alatt állók és az adószám felfüggesztéssel érintett cégek is, valamint külön csoportba kerültek azok is, amelyek (még) egyik másik egységbe sem illenek bele.

A listán szereplő tartozók elsöprő többsége gazdasági társaság, de például akad közöttük két alapítvány is: a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány, és a Szent Mihály Alapítvány. A gazdasági társaságok túlnyomó többsége kft (több mint 1300 db), de van köztük közel 150 betéti társaság, 58 zártkörűen működő részvénytársaság és egy nyilvánosan működő részvénytársaság is.

A listán tömegével szerepelnek "kereskedelmi és szolgáltató" cégek, de szép számmal találni köztük építőipari vállalkozásokat és ingatlanforgalmazókat is, ami jelzi, hogy mely iparágakat tépázta meg legjobban a válság, illetve hol jelentek meg leginkább a rosszhiszemű vállalkozások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a lista 1655 elemű, és a felkerülési küszöb 100 millió forint, ezért az összes tartozás a top adósok körében biztosan eléri a 165,5 milliárd forintot. A teljes összeg azonban ennél az értéknél vélhetően lényegesen magasabb, figyelembe véve a legnagyobb éves adóhiányok sok esetben milliárdos tételeit: Feketelista.hu: top 50 legnagyobb céges adóhiány az elmúlt évben.

Az összeg nagyságrendjéhez összehasonlításképpen: 2009-ben átlagosan havonta kicsivel több, mint 156 milliárd forint szja bevétel folyt be az államkasszába, 165,5 milliárd forint pedig az idei évre vonatkozó előirányzatok szerint a központi költségvetés egy átlagos heti összes kiadására majdnem fedezet tud nyújtani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?