18 °C Budapest

Zombiknak nincs helye a társadalombiztosításban

2009. június 2. 11:32

Perre ment az Egyesült Államok kormányzata ellen egy haiti bevándorló. A társadalombiztosítás ugyanis megtagadta tőle a megtakarításainak felhasználását, mivel a papírok szerint ő - halott.

Jacques Orneuve 15 évvel ezelőtt érkezett Port au Prince-ből az Egyesült Államokba, és véleménye szerint a társadalombiztosítási befizetései ugyanúgy járnának neki, mint mindenki másnak az országban. Csakhogy a hivatalos szervek szerint ő halott - annak ellenére, hogy többször személyesen járt az irodákban bizonyítani az állítás ellenkezőjét.

Az amerikai szervek ugyanis bekérték Haitiről Orneuve adatait, amiből kiderült, hogy ő bizony 1993 óta halott. Erre hivatkozva azt állították, hogy nekik nem kötelességük egy fillért sem fizetni, még akkor sem, ha a férfi 15 évig tett eleget a befizetési előírásoknak. Illetve fogalmuk sincs, mint csináljanak, mivel eddig még "egyetlen zombi sem próbált meg társadalombiztosítási számlán megtakarításokat felhalmozni."

A haiti iratok szerint Orneuve egész életében Port au Prince-ben élt és ott is halt meg 1993-ban, 51 éves korában. Ezzel szemben a következő évben Orneuve a fiával együtt vitorláshajón Floridába menekült a Haitin uralkodó zűrzavar elől, ahol hamis néven munkát vállalt. Mára mindketten amerikai állampolgárok lettek.

Tavaly azonban a 65 éves férfi egy balesetben megsérült és képtelen volt tovább ellátni a munkáját. Ekkor fordult a társadalombiztosítási hivatalhoz, ahol legnagyobb meglepetésére közölték, hogy ő valójában nincs az élők sorában, tehát nem is folyamodhat segélyért. A férfi természetesen a bírósághoz fordult diszkrimináció miatt, az ügy Sonia Sotomayor, újonnan kinevezett legfelsőbb bíró egyik első procedúrája lesz.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?