Döbbenetes EP- fizetések: jól gondold meg, kit teszel gazdaggá!

2009. június 3. 06:20

"Az Európai Parlament Önért dolgozik" -jól hangzik a szlogen, de nem árt ha tudjuk, hogy az EP képviselőknek anyagilag is megéri Brüsszelben munkálkodni. Ezért választóként a politikai programok mellett érdemes azt is megfontolnunk, kit juttatunk mesés jövedelmekhez.


Havi kétmillió fix

A KSH legutóbbi statisztikái szerint Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos havi bruttó keresete 195 800 Ft volt (2009. első negyedévében).

Az uniós tagállamok képviselői a következő törvényhozási időszaktól kezdődően egységesen havi bruttó 7665 eurót, azaz 2 160 000 Ft-ot keresnek majd.

Könnyű kiszámolni, hogy ha egy képviselő bruttó fizetése havi 7665 euró, az éves szinten több mint 91 ezer euró, öt év alatt pedig 460 ezer eurót, azaz nagyjából 130 millió forintot jelent. Összehasonlításként: öt év alatt a magyar átlagkereső ennek kevesebb mint tizedét, 11,7 millió forintot keresheti.

Változások az újoncoknak

Négy éve, 2005 szeptemberében fogadták az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló szabályzatot, amely lehetővé teszi az egyenlőtlenségek orvoslását és nagyobb átláthatóságot biztosít. Ez a szabályzat a következő parlamenti ciklus elején, azaz idén lép hatályba.

Korábban a képviselők az őket delegáló országtól kapták alapfizetésüket, ez pedig jelentős különbségeket eredményezett: míg például egy olasz képviselő havi 11 ezer eurót vitt haza, balti kollégái kénytelenek beérni 800 euróval. A szabályok megváltoztatása miatt a magyar költségvetés évi ötszázmillió forintos tehertől szabadul meg.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar választók vasárnapi döntésükkel 22 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.


A bejutott képviselők egységesen 7665 eurót (azaz 2,16 millió forintot) keresnek majd havonta (ez az összeg az Európai Bíróságon dolgozó bírók fizetésének a 38,5 százaléka). Igaz, végső soron ezt is a tagállamok állják, hiszen az összeget az EU költségvetéséből fedezik, amelynek alapját a tagok befizetései adják.

Az európai parlamenti képviselők az EU költségvetésébe fogják befizetni jövedelemadójukat, de a tagállamoknak megmarad az a lehetőségük, hogy legfeljebb a nemzeti kulcsok mértékéig ők is megadóztassák a fizetéseket. A jogszabály szerint a tagállamok kérhetnek átmeneti felmentést az új előírások alól.

Juttatások, asszisztensek

Persze a több mint 7 ezer eurón felül számos juttatásban is részesülnek a honanyák és honatyák. Ezek a "mellékesek" például olyan kiadások fedezésére szolgálnak, mint a telefon- és postaköltségek, a képviselői irodák igazgatási költségei, vagy az utazási költségek.

Ugyanakkor jobban ellenőrzik majd a juttatások kifizetését, jelentősen megkurtítják például az asszisztensek fizetését. 2009 júniusától a tagállamokban dolgozó asszisztensek szerződéseit hitelesített kifizető ügynökségek fogják kezelni. A Brüsszelben, illetve Strasbourgban dolgozó munkatársakra pedig az európai köztisztviselőkéhez hasonló szociális és fizetési rendszer lesz érvényes. A képviselők továbbra is teljesen szabadon választhatják meg asszisztenseiket, a rájuk bízott feladatokat és a munkaszerződések időtartamát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem