14 °C Budapest

Döbbenetes EP- fizetések: jól gondold meg, kit teszel gazdaggá!

2009. június 3. 06:20

"Az Európai Parlament Önért dolgozik" -jól hangzik a szlogen, de nem árt ha tudjuk, hogy az EP képviselőknek anyagilag is megéri Brüsszelben munkálkodni. Ezért választóként a politikai programok mellett érdemes azt is megfontolnunk, kit juttatunk mesés jövedelmekhez.


Havi kétmillió fix

A KSH legutóbbi statisztikái szerint Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos havi bruttó keresete 195 800 Ft volt (2009. első negyedévében).

Az uniós tagállamok képviselői a következő törvényhozási időszaktól kezdődően egységesen havi bruttó 7665 eurót, azaz 2 160 000 Ft-ot keresnek majd.

Könnyű kiszámolni, hogy ha egy képviselő bruttó fizetése havi 7665 euró, az éves szinten több mint 91 ezer euró, öt év alatt pedig 460 ezer eurót, azaz nagyjából 130 millió forintot jelent. Összehasonlításként: öt év alatt a magyar átlagkereső ennek kevesebb mint tizedét, 11,7 millió forintot keresheti.

Változások az újoncoknak

Négy éve, 2005 szeptemberében fogadták az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló szabályzatot, amely lehetővé teszi az egyenlőtlenségek orvoslását és nagyobb átláthatóságot biztosít. Ez a szabályzat a következő parlamenti ciklus elején, azaz idén lép hatályba.

Korábban a képviselők az őket delegáló országtól kapták alapfizetésüket, ez pedig jelentős különbségeket eredményezett: míg például egy olasz képviselő havi 11 ezer eurót vitt haza, balti kollégái kénytelenek beérni 800 euróval. A szabályok megváltoztatása miatt a magyar költségvetés évi ötszázmillió forintos tehertől szabadul meg.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar választók vasárnapi döntésükkel 22 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.


A bejutott képviselők egységesen 7665 eurót (azaz 2,16 millió forintot) keresnek majd havonta (ez az összeg az Európai Bíróságon dolgozó bírók fizetésének a 38,5 százaléka). Igaz, végső soron ezt is a tagállamok állják, hiszen az összeget az EU költségvetéséből fedezik, amelynek alapját a tagok befizetései adják.

Az európai parlamenti képviselők az EU költségvetésébe fogják befizetni jövedelemadójukat, de a tagállamoknak megmarad az a lehetőségük, hogy legfeljebb a nemzeti kulcsok mértékéig ők is megadóztassák a fizetéseket. A jogszabály szerint a tagállamok kérhetnek átmeneti felmentést az új előírások alól.

Juttatások, asszisztensek

Persze a több mint 7 ezer eurón felül számos juttatásban is részesülnek a honanyák és honatyák. Ezek a "mellékesek" például olyan kiadások fedezésére szolgálnak, mint a telefon- és postaköltségek, a képviselői irodák igazgatási költségei, vagy az utazási költségek.

Ugyanakkor jobban ellenőrzik majd a juttatások kifizetését, jelentősen megkurtítják például az asszisztensek fizetését. 2009 júniusától a tagállamokban dolgozó asszisztensek szerződéseit hitelesített kifizető ügynökségek fogják kezelni. A Brüsszelben, illetve Strasbourgban dolgozó munkatársakra pedig az európai köztisztviselőkéhez hasonló szociális és fizetési rendszer lesz érvényes. A képviselők továbbra is teljesen szabadon választhatják meg asszisztenseiket, a rájuk bízott feladatokat és a munkaszerződések időtartamát.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17