16 °C Budapest

A munkavállalók halálából profitálnak a bankok?

2009. május 20. 15:02

Tavaly év végén meglehetősen sokat cikkeztek a különböző bankok, pénzintézetek, biztosítók bónusz-fizetési gyakorlatairól, hogy mégis miből, és milyen alapon fizetnek a vezetőknek óriási prémiumokat. Nos, a miből kérdésre megérkezett a válasz: az alkalmazottak életbiztosításaiból.

A Wall Street Journalban megjelent cikk alapján a bankok több százezer alkalmazottjukra kötöttek életbiztosítást, ami azt jeleni, hogy haláluk esetén a bankok kedvezményezettek. A legtöbb biztosítást a jelzáloghitelezési-boom idején kötötték, hogy ebből tudják finanszírozni a vezetőknek járó juttatásokat.

A legnagyobb összegű életbiztosítással a Bank of America rendelkezik, az első negyedévi adatok szerint 17,3 milliárd dolláros állománnyal, de a J.P.Morgan is 11,1 milliárddal, a Wells Fargo pedig 5,7 milliárddal.

A biztosítások vásárlásával a bankok tulajdonképpen úgy tesznek, minta egy nyugdíjalapba fizetnének, ráadásul a biztosítottak halála esetén befolyt összegek után nem kell adót fizetniük.

Persze a módszert sokan vitatják, főként az adókerülés jellege miatt, a családok pedig azt veszik zokon, hogy hozzátartozóik halálán a bankok profitálnak. Ugyanakkor a gyakorlat megfékezésére tett kísérletek sikertelennek bizonyultak. 2006-ban például a kongresszus egy olyan törvényt hozott, amely a cégek számára limitet szab az ilyen életbiztosítások kötésének, méghozzá csak az alkalmazottak egyharmadánál meghúzva a határt, akiknek ráadásul hozzájárulásukat kell adniuk az ügylethez.

Persze az USA-ban nem csak a bankok, de egyéb vállalkozások is alkalmazzák a fizetések forrásszerzésére ezt a módszert, többek között az American International Group, a Fannie Mae, a Freddie Mac, a Kimberly-Clark is, de tény, hogy a bankok a legnagyobb szereplői ennek a piacnak, akik a 2006-os törvénykezés után is milliárdokat költöttek életbiztosítások kötésére.

Ráadásul a cégek közül nem egy hitelt is felvesz a biztosítások megkötéséhez, akik a hitelkamatokkal még csökkenteni is tudják adóalapjukat - igaz ezen a pénzügyminisztérium szintén változtatni akar.

Az így kötött életbiztosításokból befolyt összeget a bankok és cégek elvileg alkalmazottaik juttatásaira fordítják, azonban felmérések szerint legnagyobb részük a felsővezetői bónuszokra megy el.

Szakértői becslések szerint következő 10 évben a bankok az életbiztosításokból mintegy 400 milliárd dollárnyi bevételhez jutnak a biztosítottak halála miatt. A munkavállalók hozzájárulását általában úgy próbálják meg kiédesgetni a bankok, hogy némi részesedést ajánlanak a befolyt összegből, azonban azt is csak addig, amíg a cégnél alkalmazásban állnak. Sajnos nem egy olyan panasz érkezett azonban a hatóságokhoz, ahol az életbiztosítás megkötése után nem sokkal megváltak az illetőtől.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.09.28 11:06
A szeretői viszonyok többfélék lehetnek. Nevezhetjük egyéjszakás “kalandoknak”, plátói viszonynak, r...
perfekt  |  2021.09.27 16:17
A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában, 2021. szeptember 3-án jelen meg a Kormány 510/2021. (IX.3....
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?