2 °C Budapest

A munkavállalók halálából profitálnak a bankok?

2009. május 20. 15:02

Tavaly év végén meglehetősen sokat cikkeztek a különböző bankok, pénzintézetek, biztosítók bónusz-fizetési gyakorlatairól, hogy mégis miből, és milyen alapon fizetnek a vezetőknek óriási prémiumokat. Nos, a miből kérdésre megérkezett a válasz: az alkalmazottak életbiztosításaiból.

A Wall Street Journalban megjelent cikk alapján a bankok több százezer alkalmazottjukra kötöttek életbiztosítást, ami azt jeleni, hogy haláluk esetén a bankok kedvezményezettek. A legtöbb biztosítást a jelzáloghitelezési-boom idején kötötték, hogy ebből tudják finanszírozni a vezetőknek járó juttatásokat.

A legnagyobb összegű életbiztosítással a Bank of America rendelkezik, az első negyedévi adatok szerint 17,3 milliárd dolláros állománnyal, de a J.P.Morgan is 11,1 milliárddal, a Wells Fargo pedig 5,7 milliárddal.

A biztosítások vásárlásával a bankok tulajdonképpen úgy tesznek, minta egy nyugdíjalapba fizetnének, ráadásul a biztosítottak halála esetén befolyt összegek után nem kell adót fizetniük.

Persze a módszert sokan vitatják, főként az adókerülés jellege miatt, a családok pedig azt veszik zokon, hogy hozzátartozóik halálán a bankok profitálnak. Ugyanakkor a gyakorlat megfékezésére tett kísérletek sikertelennek bizonyultak. 2006-ban például a kongresszus egy olyan törvényt hozott, amely a cégek számára limitet szab az ilyen életbiztosítások kötésének, méghozzá csak az alkalmazottak egyharmadánál meghúzva a határt, akiknek ráadásul hozzájárulásukat kell adniuk az ügylethez.

Persze az USA-ban nem csak a bankok, de egyéb vállalkozások is alkalmazzák a fizetések forrásszerzésére ezt a módszert, többek között az American International Group, a Fannie Mae, a Freddie Mac, a Kimberly-Clark is, de tény, hogy a bankok a legnagyobb szereplői ennek a piacnak, akik a 2006-os törvénykezés után is milliárdokat költöttek életbiztosítások kötésére.

Ráadásul a cégek közül nem egy hitelt is felvesz a biztosítások megkötéséhez, akik a hitelkamatokkal még csökkenteni is tudják adóalapjukat - igaz ezen a pénzügyminisztérium szintén változtatni akar.

Az így kötött életbiztosításokból befolyt összeget a bankok és cégek elvileg alkalmazottaik juttatásaira fordítják, azonban felmérések szerint legnagyobb részük a felsővezetői bónuszokra megy el.

Szakértői becslések szerint következő 10 évben a bankok az életbiztosításokból mintegy 400 milliárd dollárnyi bevételhez jutnak a biztosítottak halála miatt. A munkavállalók hozzájárulását általában úgy próbálják meg kiédesgetni a bankok, hogy némi részesedést ajánlanak a befolyt összegből, azonban azt is csak addig, amíg a cégnél alkalmazásban állnak. Sajnos nem egy olyan panasz érkezett azonban a hatóságokhoz, ahol az életbiztosítás megkötése után nem sokkal megváltak az illetőtől.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58