A munkavállalók halálából profitálnak a bankok?

2009. május 20. 15:02

Tavaly év végén meglehetősen sokat cikkeztek a különböző bankok, pénzintézetek, biztosítók bónusz-fizetési gyakorlatairól, hogy mégis miből, és milyen alapon fizetnek a vezetőknek óriási prémiumokat. Nos, a miből kérdésre megérkezett a válasz: az alkalmazottak életbiztosításaiból.

A Wall Street Journalban megjelent cikk alapján a bankok több százezer alkalmazottjukra kötöttek életbiztosítást, ami azt jeleni, hogy haláluk esetén a bankok kedvezményezettek. A legtöbb biztosítást a jelzáloghitelezési-boom idején kötötték, hogy ebből tudják finanszírozni a vezetőknek járó juttatásokat.

A legnagyobb összegű életbiztosítással a Bank of America rendelkezik, az első negyedévi adatok szerint 17,3 milliárd dolláros állománnyal, de a J.P.Morgan is 11,1 milliárddal, a Wells Fargo pedig 5,7 milliárddal.

A biztosítások vásárlásával a bankok tulajdonképpen úgy tesznek, minta egy nyugdíjalapba fizetnének, ráadásul a biztosítottak halála esetén befolyt összegek után nem kell adót fizetniük.

Persze a módszert sokan vitatják, főként az adókerülés jellege miatt, a családok pedig azt veszik zokon, hogy hozzátartozóik halálán a bankok profitálnak. Ugyanakkor a gyakorlat megfékezésére tett kísérletek sikertelennek bizonyultak. 2006-ban például a kongresszus egy olyan törvényt hozott, amely a cégek számára limitet szab az ilyen életbiztosítások kötésének, méghozzá csak az alkalmazottak egyharmadánál meghúzva a határt, akiknek ráadásul hozzájárulásukat kell adniuk az ügylethez.

Persze az USA-ban nem csak a bankok, de egyéb vállalkozások is alkalmazzák a fizetések forrásszerzésére ezt a módszert, többek között az American International Group, a Fannie Mae, a Freddie Mac, a Kimberly-Clark is, de tény, hogy a bankok a legnagyobb szereplői ennek a piacnak, akik a 2006-os törvénykezés után is milliárdokat költöttek életbiztosítások kötésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ráadásul a cégek közül nem egy hitelt is felvesz a biztosítások megkötéséhez, akik a hitelkamatokkal még csökkenteni is tudják adóalapjukat - igaz ezen a pénzügyminisztérium szintén változtatni akar.

Az így kötött életbiztosításokból befolyt összeget a bankok és cégek elvileg alkalmazottaik juttatásaira fordítják, azonban felmérések szerint legnagyobb részük a felsővezetői bónuszokra megy el.

Szakértői becslések szerint következő 10 évben a bankok az életbiztosításokból mintegy 400 milliárd dollárnyi bevételhez jutnak a biztosítottak halála miatt. A munkavállalók hozzájárulását általában úgy próbálják meg kiédesgetni a bankok, hogy némi részesedést ajánlanak a befolyt összegből, azonban azt is csak addig, amíg a cégnél alkalmazásban állnak. Sajnos nem egy olyan panasz érkezett azonban a hatóságokhoz, ahol az életbiztosítás megkötése után nem sokkal megváltak az illetőtől.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem