Kirobbant a botrány a bónuszok miatt az AIG-nál

2009. március 18. 13:00

Áll a bál az American International Group (AIG) háza táján, a közvélemény ugyanis fel van háborodva, hogy az összeomlás ellen kapott milliárdokból azokat a dolgozókat jutalmazták, akik a csőd szélére juttatták a vállalatot.

A társaság összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott az amerikai államtól, így mostanra a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ezért is kínos, hogy a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió olyan dolgozókhoz került, akik azóta elhagyták a megroppant társaságot. Még kínosabb, hogy a pénzügyi csoport csaknem minden tagja, 73 fő, egymillió dollár feletti bónuszt kapott fejenként, pedig ők hozták össze azokat a fantasztikusan összetett értékpapírokat, melyek miatt kis híján összeomlott az AIG.

A kínos incidens miatt a törvényhozók és a kormányzat emberei egymásra mutogatnak. Mindenesetre az állami mentőcsomag részeként a cég élére került Edward M. Liddy-t már behívták a Parlament pénzügyi bizottsága elé, hogy beszámoljon arról, hogy is gondolta ő a bónuszok kifizetését. De még több kérdés várhat Timothy F. Geithnerre, aki az államkincstár részéről a 200 milliárdos segélyt és az állami tulajdonátvételt menedzselte. Állítása szerint ugyanis fogalma sem volt a bónuszokról, így nem is tudott ellenük tenni, ám ez a közvélemény szemében legalább olyan bűnös mulasztásnak tűnik, mintha tudott volna róluk.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?