13 °C Budapest

Kirobbant a botrány a bónuszok miatt az AIG-nál

2009. március 18. 13:00

Áll a bál az American International Group (AIG) háza táján, a közvélemény ugyanis fel van háborodva, hogy az összeomlás ellen kapott milliárdokból azokat a dolgozókat jutalmazták, akik a csőd szélére juttatták a vállalatot.

A társaság összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott az amerikai államtól, így mostanra a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ezért is kínos, hogy a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió olyan dolgozókhoz került, akik azóta elhagyták a megroppant társaságot. Még kínosabb, hogy a pénzügyi csoport csaknem minden tagja, 73 fő, egymillió dollár feletti bónuszt kapott fejenként, pedig ők hozták össze azokat a fantasztikusan összetett értékpapírokat, melyek miatt kis híján összeomlott az AIG.

A kínos incidens miatt a törvényhozók és a kormányzat emberei egymásra mutogatnak. Mindenesetre az állami mentőcsomag részeként a cég élére került Edward M. Liddy-t már behívták a Parlament pénzügyi bizottsága elé, hogy beszámoljon arról, hogy is gondolta ő a bónuszok kifizetését. De még több kérdés várhat Timothy F. Geithnerre, aki az államkincstár részéről a 200 milliárdos segélyt és az állami tulajdonátvételt menedzselte. Állítása szerint ugyanis fogalma sem volt a bónuszokról, így nem is tudott ellenük tenni, ám ez a közvélemény szemében legalább olyan bűnös mulasztásnak tűnik, mintha tudott volna róluk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm