-1 °C Budapest

Kötelező erre évi 600 milliót költeni?

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:17

Az elmúlt napokban is folyamatosan egyeztettek a szakmai szervezetek, a Pénzügyminisztérium, az igazságügyi tárca és a PSZÁF képviselői a parlament előtt lévő kötelező-felelősségbiztosításról szóló törvényről. Az állandó eszmecserének az az eredménye, hogy ma már senki sem lehet biztos abban, milyen lesz a módosítások után a végleges változat, a szöveg ugyanis szinte napról napra változik.

Az egyeztetések nyomán úgy tűnik, hogy döntően 3 kérdésben látszanak megmerevedni a biztosítói álláspontok. Az egyik legnagyobb gondot a kártörténeti nyilvántartás és annak kezelése jelenti. A társaságok nem nézik jó szemmel, hogy a leendő szabály egy kvázi pozitív adóslistát hozna létre, amelybe az összes szerződés valamennyi anyaga bekerülne ahelyett, hogy a kártörténeti adattár csak a lejárt szerződéseseket és azokat tartalmazná, akiknek káruk volt.

Külön kérdés, hogy minek egy újabb nyilvántartás, amikor a BM Központi Adatnyilvántartó Hivatala ma is kezeli a szerződéses nyilvántartást - így kettős adatbázis jönne létre. A biztosítók, amelyek évente nagyjából 600 millió forintot hagynak a BM-nél az adatkezelésért, nem szeretnék pluszköltségekbe verni magukat a további nyilvántartásért.

Megütközést keltett a szakmában, hogy a bónusz/malusz rendszer további szabályozását a jogalkotó a jelenlegi törvényen kívül, egy a későbbiekben megszövegezendő - és törvénymódosítás nélkül változtatható - miniszteri rendeletben kívánja szabályozni.

A biztosítók azzal sem értenek egyet, hogy speciálisan a kgfb-re vonatkozva a jogalkotók létrehoznák a kártalanítási garanciaalapot. A biztosításnál eddig nem volt ilyen alap - a biztosítók szerint nem is kell ilyen szervezet -, ha viszont a jogalkotó tényleg szükségét érzi egy kártalanítási alap létrehozásának, akkor arra nincs magyarázat, hogy miért speciálisan egy üzletágra vonatkozik a garancia előírása.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem