3 °C Budapest

A leghülyébb adók: Magyarország is bohóclistás lehet?

Pénzcentrum
2008. december 1. 05:40

Van az úgy, hogy egyszerűen kell a pénz az államkasszába, ezért ki kell találni valamiféle új adónemet, lehetőleg olyat, ami sokakat érint és nem olyan könnyű kibújni alóla. A válság eldurvulása előtt hazánkban is lehetett érdekes ötletekről hallani, mint például a nyakkendőadó, ez azonban nyomába sem ér azon ötletek többségének, amiket egy komolyabb adótörténeti kutakodással össze lehet gyűjteni. Nem vállalkozunk óriási dolgokra, egyszerűen csak összeszedünk néhány olyan adónemet, ami a maga idején is igencsak furcsa volt, ma pedig már kifejezetten nevetségesnek tűnik.

"Pecunia non olet" - A pénznek nincs szaga

Néró római császár időszámításunk szerint 60-ban gondolt egy nagyot és megadóztatta a nyilvános illemhelyeket. A gondolat mögött az volt a logika, hogy a vizeletet előszeretettel gyűjtötték akkoriban ammóniatartalma miatt, mely alkalmassá tette a tógák fehérítésére. Az uralkodó véleménye szerint ha valaki ily módon profitál, akkor az egyértelműen adóztatandó.

A híressé vált "pénznek nincs szaga" mondás akkor született, amikor Néró utódát, Vespasianust megkérdezték, hogy miért szedi továbbra is ezt a kétes megítélésű sarcot. Ő egyszerűen felmutatott egy aranyérmét és annyit mondott "pecunia non olet".

Lélekadó: az orosz innováció

1718-ban fordult elő, hogy Nagy Péter cár mindenképp egy olyan adónemet szeretett volna bevezetni, ami alól egyszerűen sehogy sem lehetett kibújni. Ekkor vetett ki adót az emberek lelkére. (Korábban a hadsereg megreformálásának magas kiadásai miatt a háztartásokat adóztatta, mikor azonban adóelkerülési szempontból sokan összeköltöztek, létrehozta az új adót.)

A lélekadót minden férfi lakosnak fizetnie kellett, sőt ha a beszedéskor nem volt otthon, akkor a falujának kellett helyette összedobni a pénzt, így mindenki érdekelt volt abban, hogy szemmel tartsa, nem csalnak-e szomszédai. A dolog szépséghibája csak az volt, hogy a hatékony beszedéshez össze kellett állítani az ország összes férfi lakosának listáját, ami akkora feladatnak bizonyult, hogy egészen 1724-ig nem készült el.

Paróka? Drága lesz!

Ifjabb William Pitt brit miniszterelnök kormányzása idején 1795-ben vetettek ki adót a szigetországban az akkor oly divatos parókák színező porára. Az ok az orosz motivációhoz hasonló volt: kellett a pénz a hadi kiadások fedezésére.

1815-ben az adó 30 mai fontnak megfelelő összeg volt, 1869-ben azonban már csak 800-an fizették, ezért megszűnt ez az adónem, mely gyakorlatilag kiirtotta a parókakultuszt a szigetországban.

Adó az ablakra? Simán befalazták...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előző adónál jóval tovább élt (1696 és 1851 között) a briteknél az ablakadó, mely eredetileg arra szolgált volna, hogy a nagyobb ingatlanok tulajdonosait jobban megadóztassa, mint a kisebb házban élőket. A mögöttes logika egyszerű volt: nagyobb háznak több az ablaka.

Ez a megállapítás tartotta is magát egészen ezen adó bevezetéséig, ekkor ugyanis rengeteg szigetországi ház ablakát befalazták, melyre még ma is látni példákat. Az adó megállapítása egyszerű volt: a pénz beszedői megszámolták, melyik házon hány ablak van, besorolták az épületet a megfelelő adósávba és vitték a pénzt. (A 10 ablaknál kevesebbel rendelkező házra 2 shillinget, 10-20 ablak között 6 shillinget, 20 ablak felett pedig 10 shillinget kellett fizetni.)

Ha rúgják az ajtót, a kutya ugat...

Egy 1880-as brit Almanach szerint akkortájt a kutyatartást is megadóztatták, melynél elsősorban az ellenőrzés és beszedés módja volt igencsak vicces. Az adóhivatalnok egyszerűen belerúgott az adózó bejárati ajtajába, majd összeszámolta, hogy hányféle ugatást hallott bentről, és akkora kutyaszámra vetette ki az adót.

Drága agglegényélet és egyéb szörnyűségek

Az olasz diktátor Mussoliniról kevesen tudják, hogy megadóztatta az agglegényeket. Az elmés megoldások között szerepel még egy máig érvényben lévő Massachusetts állambeli szabályozás, melynek értelmében a kecskeszakállat növeszteni akaróknak előzetesen licencdíjat kell fizetniük.

Kíváncsian várjuk, mikor sikerül itthon is előrukkolni valami olyan megoldással, ami egy hasonló listán megállja a helyét. Ötlet szinten mindenesetre már többször versenyben voltunk, már csak a megvalósítás hiányzik, egyelőre... Korábbi összeállításunkban bemutattunk már néhány olyan hazai ötletet, mellyel talán kvalifikálnánk magunkat a bohóclistára:

Képtelen adónemek: a pofátlanság határa!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57