13 °C Budapest

Hogy ússzuk meg az adófizetést? A sztárok mennyországa...

Pénzcentrum
2008. június 20. 05:40

A város Monaco térképén mindössze egy pont, de ennek ellenére Monte Carlo-nak köszönheti az ország a hírnevét. A szerencsejáték mellett nagy múlttal rendelkezik a sport terén is a város, minden év januárjában itt kerül megrendezésre a Forma-1 monte-carlói futama, májusban a GrandPrix, de rengeteg teniszpálya és egy hatalmas sporttelep is található itt. Részben ennek is köszönhető, hogy számos teniszcsillag lakik itt, viszont biztos, hogy az adózás alacsony szintje is szerepet kap...

Itt lakik Boris Becker, Steffi Graf és sok más világhírű teniszező, akiket idén Szávay Ágnes is követett. Nézzük meg, mennyire éri meg nekik itt élni, és itt adózni...

A magyar éljátékos állítólag egyelőre nem az adózás miatt választotta a hercegséget, bár egy jó wimbledoni szerepléssel átlendülhet az egymillió dolláros (156 millió forint) álomhatáron. A legutóbbi szereplés után azonban nem jött vissza Magyarországra, hanem Monacóba utazott, mivel január óta ott bérel egy lakás, a hírek szerint azért, mert sokkal jobbak a feltételek az edzéshez, mint itthon.

Miért Monaco?

Az ország egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus. Az utazókat leginkább a klíma és a kaszinó vonzza. Ez nem is meglepő, mivel az ország tengerparton fekszik, a másik oldalon pedig hegyek határolják. A félsziget szárazföld felőli oldalán Rainer herceg palotája áll. A palota mögött, a földnyelv tenger felé eső részén fekszik az óváros, szűk utcáival, a közigazgatási épületek csoportjaival, a XIX. század végi katedrálissal, valamint a megkapóan nagy és szürke Oceanográfiai Múzeummal.

Monaco nem tagja az Európai Uniónak, de nagyon szoros kapcsolatban állnak. Tagja a vámuniónak és a közös pénznemet is használják. Az euró használati joga mellett azonban joga van saját euróérméket is verni.

Sokan választják lakhelyül az országot olyanok, akik megengedhetik maguknak, ugyanis a magas árakat kompenzálja a tény, hogy alig kell adót fizetni. A tartós tartózkodás engedélyezéséhez csak néhány feltételnek kell eleget tenni, "mindössze" egy jelentős összegű bankszámlára van szükség egy helyi pénzintézetnél, illetve egy lakásra, ami viszont nem kell, hogy saját tulajdonban legyen, lehet bérlemény is.

Bár azért ez nem kis vállalkozás, ugyanis egy lakás megvétele alsóhangon fél millió dollár (78 millió forint), de a bérlet sem olcsó, egy kis lakás esetében is minimum 20 ezer dollárnyi (3,12 millió forint) bérleti díjra lehet számítani havonta. A tulajdont igazoló okiratot vagy a bérleti szerződést szintén csatolni kell a beadványhoz, ezek elbírálása után kap valaki letelepedési engedélyt. Az állampolgárság viszont már más lapra tartozik, arról mindig egyszemélyes döntést hoz az uralkodó, de alapfeltétel legalább tíz év ott-tartózkodás.

6 milliós négyzetméterár a 35 munkanélküli országában

Alig van adó...

Nem hiába tartják számon adóparadicsomként az országot, nincs ugyanis jövedelemadó, és a társasági adó szintje is nagyon alacsony. Emiatt mind a cégek, mind a magánszemélyek számára vonzó az ország. Az életszínvonal rendkívül magas, az 5 ezer törzsgyökeres monacói lakos nem fizet adót, ráadásul a kormányzati épületekben a lakbérleti díjakat mesterségesen alacsony szinten tartják.

A monacóiak elsőbbséget élveznek az alkalmazás területén, 1997-ben összesen 35 munkanélküli volt az országban. Egy közelmúltban készült francia jelentés szerint Monacóban lazák a pénzmosásra vonatkozó törvények és szabályok, beleértve a kaszinó szabályait is és a kormány nem szívesen járul hozzá az ilyen jellegű ügyek kivizsgálásához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még 1869-ben eltörölték a telekadót, a személyi jövedelemadót, és a nyereségadót is, azóta sem helyettesítettek más adónemekkel. A francia állampolgárok ezzel szemben kötelesek fizetni a francia személyi jövedelemadót, azokat leszámítva, akik bizonyítani tudják, hogy már 1962 előtt minimum 5 évig laktak itt. Monacónak mindössze Franciaországgal van kettős adóztatás elkerülésére szolgáló egyezménye.

Öröklési illetéket sem kell fizetni, amennyiben egyenes-ági leszármazottról van szó, testvérek között a fizetési kötelezettség mindössze 8 százalék, unokaöccs, unokahúg esetén 10 százalék, más rokonok esetén 13 százalék. Ha pedig nincs rokonsági fok az örökhagyó és az örökös között, akkor 16 százalékos a fizetési kötelezettség.

Hogyan kerüljük el a "haláladót"?

A cégek sem panaszkodhatnak, bár egy társaság megalapítása viszonylag hosszú időbe telik, nagyjából 3 hónapba. 1991 óta az ország igyekszik ösztönözni a cégalapítást, az első két évben nem kell társasági adót (33,33 százalék) fizetniük azoknak a cégeknek, amelyekben a monacói tulajdon több, mint 50 százalék. A két év leteltével ráadásul még mindig van három kedvezményes év, amikor csökkentett adót kell fizetni.

Monaco, eltérően a többi adóparadicsomtól, nem a belföldről származó jövedelmet, hanem a külföldit adóztatja. A hercegség állampolgárai és azok a cégek, amelyek árbevételének kevesebb, mint 25%-a származik külföldről nem fizetnek adót (eltekintve a forgalmi adótól). Azok a cégek, amelyek árbevételének több, mint 25%-a származik külföldről, a nyereség elég nagy százalékát le kell, hogy adózzák.

Azok a társaságok, amelyek jövedelme passzív forrásokból (jogdíjak, különböző vagyonok hozadékai stb.) származik, mentesülnek az adófizetés alól. Külön kedvezmények és ösztönzők érvényesek a könnyűiparban tevékenykedő befektetőknek.

Az áfa általános kulcsa 19 százalék, a csökkentett kulcs pedig 5,5 százalék, amiket a következőkre lehet alkalmazni: szállodai elhelyezés, mozi, színház, múzeumi belépők. 5,5 százalékkal adózik a víz, és jó néhány élelmiszer is, a gyógyszerek, és a könyvek is.

Ami az ide látogatókat illeti, Monaco kissé különbözik a többi várostól, hiszen szinte kizárólag a gazdagoknak találták ki. A szállodák nyolcvan százaléka négycsillagos vagy de luxe kategóriájú, így ha valakinek nincs elég pénze, ne is álmodozzon egy tengerparti lakásról az országban...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm