Érdemes az EVA szerint adózni? Amire mindenki pályázik...

Pénzcentrum
2008. március 17. 05:40

Csak 25 százalék... 2003-ban az állam bevezetett egy új típusú adózási formát, aminek célja a vállalkozások adminisztrációs és adóterheinek csökkentése volt. Azok ugyanis, akiknek évente áfával együtt számítva kevesebb, mint 25 millió forint éves bevételük van, választhatják az egyszerűsített vállalkozói adót...

Milyen adónemeket vált ki?

Ha egyéni vállalkozóként jelentkezünk be az eva hatálya alá, akkor kiváltja a cégautó adót, a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, az átalányadót, és az áfát is. Emellett az adóalany az adott évben nem köteles személyi jövedelemadó bevallást benyújtani, ha erre csak az egyéni vállalkozása miatt lenne kötelezett. Ha viszont más munkahellyel is rendelkezünk, akkor ugyanúgy be kell adni a bevallást.

Gazdasági társaságok esetében az eva kiváltja a társasági adót, a tagok osztaléka utáni személyi jövedelemadót, a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi jövedelemadót, a cégautó adóját, és az áfát is. Vagyis csak a bevétel 25 százalékát kell befizetni az adóhatóságnak, nem kell különböző adónemekkel bajlódni, így egyszerűbb is az adminisztráció.

Bejelentkezés

Az evát választóknak viszont vannak a bejelentkezéssel kapcsolatos kötelezettségei. Ezt az adózási módot ugyanis csak akkor választhattuk mondjuk 2008-ra, ha bejelentkeztünk 2007. december 20.-ig egy megadott nyomtatványon. Fontos pont, hogy ha a megadott időpontnál korábban teljesítettük a bejelentési kötelezettséget, azt december 20-ig vissza lehet vonni.

Ehhez meg kell felelni minden feltételnek. Nem lehet például nyilvántartott köztartozásunk, és az evás adózás évét megelőző 2 évben már működnie kell a vállalkozásunknak. Ez azt jelenti, hogy ha idén választottuk először, hogy az eva szabályai szerint szeretnénk adózni, akkor 2006-ban már működnie kellett a cégünknek, illetve akkor már egyéni vállalkozóként kellett dolgoznunk. Emellett rendelkeznünk kell belföldi pénzforgalmi számlával is.

De amint bejelentkeztünk, az adóévben nem folytathatunk a jövedéki törvény hatálya alá tartozó tevékenységet, és a vámjogszabályokban meghatározott közvetett képviselői tevékenységet sem.

Ha egyszer bejelentkeztünk a hatálya alá, akkor azt nem kell minden évben újra megtenni. Ameddig nem nyújtunk be egy másik nyomtatványt, hogy a következő évben nem szeretnénk az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozni, akkor az adóhatóság automatikusan evásként kezel minket a következő évben is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eva alapja, mértéke

Az egyszerűsített vállalkozói adó alapja az adott évben szerzett összes bevétel, amit módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel. Az adó mértéke a pozitív adóalap 25 százaléka. Bevételnek minősül a vállalkozással összefüggésben bármely jogcímen szerzett vagyoni érték (készpénz, értékpapír, átvállalt kötelezettség, stb.), aminek árába beletartozik az általános forgalmi adó is.

Nem minősül viszont bevételnek az, amit kötelesek vagyunk visszaadni, mint például egy kölcsön. Nem számít bevételnek az sem, ha mi adtunk korábban kölcsön, és azt visszakapjuk az adott évben. Egyéni vállalkozóknál pedig nem alapja az adónak a magánszemélyként, nem a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben kapott pénz sem.

A fentiek mellett viszont minden adóalanynál növeli az adó alapját a kapcsolt vállalkozásoktól kapott bevétel, viszont csökkenti a kapott kártérítés, kártalanítás összege. Ezek mellett ha az eva alanynak olya bevétele volt, ami esetében személyi jövedelemadó, társasági adó, vagy áfa fizetésre volt kötelezett, akkor azzal az összeggel csökkentheti az adó alapját, amire a fent említett adókat megfizette.

Az adóalany az adóév első 3 negyedévére adóelőleget fizet, és az egyes negyedévekre megállapított előleget az adóévre vonatkozó bevallásban vallja be. A feltöltési kötelezettség az evaalanyokra is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az adóévben december 20.-ig a várható éves adó összegére ki kell egészítenie a negyedévente befizetett előleg összegét.

Áfafizetés nincs, APEH ellenőrzés már lehet...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem