20 °C Budapest

Autót féláron az APEH-től - Januártól már online is licitálhatsz

Pénzcentrum
2007. december 27. 09:00

Az anonimitásban bízik az APEH. Azt várják, hogy az adótartozás fejében lefoglalt ingóságok árverezésén törzsvendégnek számító, úgynevezett árverési cápák a januárban induló online akciós rendszerrel nem tudnak majd mit kezdeni. Mint megtudtuk, az internetes árverési rendszert most tesztelik, tehát a jövő év elején valóban el is indíthatják - írja a Népszabadság.

Egyelőre csak ingóságokat fognak ily módon áruba bocsátani, jellemzően az értékesebb vagyontárgyakat és a gépkocsikat. Az árverési cápák ugyanis leginkább utóbbiakra utaznak. A módszer az (illetve az volt), hogy az árverés előtt az ott megjelent érdeklődőket megfélemlítve "megbeszélték" velük: garantálják, hogy az árat a lehető legalacsonyabb szinten tartják. Ez a végrehajtó által meghatározott becsérték egynegyede. S azért, hogy a vágyott tárgyat, autót a vevő valóban az irreálisan alacsony áron megkapja, a "közbenjárók" némi jutalékot kértek. Így voltaképp jól jártak a "közbenjárók" is és a végső tulajdonos, de az adóhatóság és az, akinek az adótartozása fejében lefoglalták a tárgyat, rosszul. Az ingóság eredeti tulajdonosának a tartozása ugyanis jelentős részben megmaradhatott az árverezés után is, és a költségvetésből is hiányzott az összeg.

Az új feltételek között azonban valóban "arctalanok" maradnak az egy-egy tárgyért, gépkocsiért licitáló szereplők - állítják az APEH-nél. S mivel online zajlik majd a licitálás, az árverésbe bárhonnan - külföldről is - be lehet majd kapcsolódni. A rendszerbe az okmányirodákban lehet regisztrálni - ezt a lépést az sem hagyhatja ki, aki esetleg külföldről szeretne bekapcsolódni az árverezésbe online -, ez után azonosítóval és jelszóval lehet majd belépni. A licitálás nyolc napon át tart minden esetben. Az érvényes licit legkisebb összege normál esetben ezer forint lesz, egymillió forintos kikiáltási ár felett 10 ezer, ötmilliós kikiáltási ár felett pedig 20 ezer forint lesz.

Ami az anonimitástól függetlenül is pozitív elmozdulást hozhat az árverésen befolyt összegekben, az a minimális vételár felemelése. Eddig ugyanis ingóságokat - így a gépkocsikat is - már a becsérték 25 százalékáért el lehetett vinni, ha nem akadt olyan vevő, aki többet adott volna érte (épp erről gondoskodtak az árverési cápák). Az online rendszerben legalább a becsérték felét ki kell majd fizetni. Érvényes licitnek is a becsérték 50 százaléka feletti legjobb öt ajánlatot tekintik majd.

Az ingatlanoknál némileg más a helyzet, azoknál a becsérték legalább felét kell ma kifizetni, jövőre pedig 65 százalékát, a lakások esetében pedig 75 százalékát. Az online árverési rendszerben ingatlanok még nem szerepelhetnek jövőre. Hogy a lakásokra, építményekre, telkekre is kiterjesztik-e az internetes aukciót, az a jövő évi tapasztalatoktól függ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem