12 °C Budapest

Autót féláron az APEH-től - Januártól már online is licitálhatsz

Pénzcentrum
2007. december 27. 09:00

Az anonimitásban bízik az APEH. Azt várják, hogy az adótartozás fejében lefoglalt ingóságok árverezésén törzsvendégnek számító, úgynevezett árverési cápák a januárban induló online akciós rendszerrel nem tudnak majd mit kezdeni. Mint megtudtuk, az internetes árverési rendszert most tesztelik, tehát a jövő év elején valóban el is indíthatják - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyelőre csak ingóságokat fognak ily módon áruba bocsátani, jellemzően az értékesebb vagyontárgyakat és a gépkocsikat. Az árverési cápák ugyanis leginkább utóbbiakra utaznak. A módszer az (illetve az volt), hogy az árverés előtt az ott megjelent érdeklődőket megfélemlítve "megbeszélték" velük: garantálják, hogy az árat a lehető legalacsonyabb szinten tartják. Ez a végrehajtó által meghatározott becsérték egynegyede. S azért, hogy a vágyott tárgyat, autót a vevő valóban az irreálisan alacsony áron megkapja, a "közbenjárók" némi jutalékot kértek. Így voltaképp jól jártak a "közbenjárók" is és a végső tulajdonos, de az adóhatóság és az, akinek az adótartozása fejében lefoglalták a tárgyat, rosszul. Az ingóság eredeti tulajdonosának a tartozása ugyanis jelentős részben megmaradhatott az árverezés után is, és a költségvetésből is hiányzott az összeg.

Az új feltételek között azonban valóban "arctalanok" maradnak az egy-egy tárgyért, gépkocsiért licitáló szereplők - állítják az APEH-nél. S mivel online zajlik majd a licitálás, az árverésbe bárhonnan - külföldről is - be lehet majd kapcsolódni. A rendszerbe az okmányirodákban lehet regisztrálni - ezt a lépést az sem hagyhatja ki, aki esetleg külföldről szeretne bekapcsolódni az árverezésbe online -, ez után azonosítóval és jelszóval lehet majd belépni. A licitálás nyolc napon át tart minden esetben. Az érvényes licit legkisebb összege normál esetben ezer forint lesz, egymillió forintos kikiáltási ár felett 10 ezer, ötmilliós kikiáltási ár felett pedig 20 ezer forint lesz.

Ami az anonimitástól függetlenül is pozitív elmozdulást hozhat az árverésen befolyt összegekben, az a minimális vételár felemelése. Eddig ugyanis ingóságokat - így a gépkocsikat is - már a becsérték 25 százalékáért el lehetett vinni, ha nem akadt olyan vevő, aki többet adott volna érte (épp erről gondoskodtak az árverési cápák). Az online rendszerben legalább a becsérték felét ki kell majd fizetni. Érvényes licitnek is a becsérték 50 százaléka feletti legjobb öt ajánlatot tekintik majd.

Az ingatlanoknál némileg más a helyzet, azoknál a becsérték legalább felét kell ma kifizetni, jövőre pedig 65 százalékát, a lakások esetében pedig 75 százalékát. Az online árverési rendszerben ingatlanok még nem szerepelhetnek jövőre. Hogy a lakásokra, építményekre, telkekre is kiterjesztik-e az internetes aukciót, az a jövő évi tapasztalatoktól függ.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20