3 °C Budapest

Autót féláron az APEH-től - Januártól már online is licitálhatsz

Pénzcentrum
2007. december 27. 09:00

Az anonimitásban bízik az APEH. Azt várják, hogy az adótartozás fejében lefoglalt ingóságok árverezésén törzsvendégnek számító, úgynevezett árverési cápák a januárban induló online akciós rendszerrel nem tudnak majd mit kezdeni. Mint megtudtuk, az internetes árverési rendszert most tesztelik, tehát a jövő év elején valóban el is indíthatják - írja a Népszabadság.

Egyelőre csak ingóságokat fognak ily módon áruba bocsátani, jellemzően az értékesebb vagyontárgyakat és a gépkocsikat. Az árverési cápák ugyanis leginkább utóbbiakra utaznak. A módszer az (illetve az volt), hogy az árverés előtt az ott megjelent érdeklődőket megfélemlítve "megbeszélték" velük: garantálják, hogy az árat a lehető legalacsonyabb szinten tartják. Ez a végrehajtó által meghatározott becsérték egynegyede. S azért, hogy a vágyott tárgyat, autót a vevő valóban az irreálisan alacsony áron megkapja, a "közbenjárók" némi jutalékot kértek. Így voltaképp jól jártak a "közbenjárók" is és a végső tulajdonos, de az adóhatóság és az, akinek az adótartozása fejében lefoglalták a tárgyat, rosszul. Az ingóság eredeti tulajdonosának a tartozása ugyanis jelentős részben megmaradhatott az árverezés után is, és a költségvetésből is hiányzott az összeg.

Az új feltételek között azonban valóban "arctalanok" maradnak az egy-egy tárgyért, gépkocsiért licitáló szereplők - állítják az APEH-nél. S mivel online zajlik majd a licitálás, az árverésbe bárhonnan - külföldről is - be lehet majd kapcsolódni. A rendszerbe az okmányirodákban lehet regisztrálni - ezt a lépést az sem hagyhatja ki, aki esetleg külföldről szeretne bekapcsolódni az árverezésbe online -, ez után azonosítóval és jelszóval lehet majd belépni. A licitálás nyolc napon át tart minden esetben. Az érvényes licit legkisebb összege normál esetben ezer forint lesz, egymillió forintos kikiáltási ár felett 10 ezer, ötmilliós kikiáltási ár felett pedig 20 ezer forint lesz.

Ami az anonimitástól függetlenül is pozitív elmozdulást hozhat az árverésen befolyt összegekben, az a minimális vételár felemelése. Eddig ugyanis ingóságokat - így a gépkocsikat is - már a becsérték 25 százalékáért el lehetett vinni, ha nem akadt olyan vevő, aki többet adott volna érte (épp erről gondoskodtak az árverési cápák). Az online rendszerben legalább a becsérték felét ki kell majd fizetni. Érvényes licitnek is a becsérték 50 százaléka feletti legjobb öt ajánlatot tekintik majd.

Az ingatlanoknál némileg más a helyzet, azoknál a becsérték legalább felét kell ma kifizetni, jövőre pedig 65 százalékát, a lakások esetében pedig 75 százalékát. Az online árverési rendszerben ingatlanok még nem szerepelhetnek jövőre. Hogy a lakásokra, építményekre, telkekre is kiterjesztik-e az internetes aukciót, az a jövő évi tapasztalatoktól függ.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58