19 °C Budapest

Adószám nélkül nem vásárolhatunk a zöldségpiacon

Pénzcentrum
2007. december 14. 08:15

Január 15-ig adószámot kell kérnie minden olyan őstermelőnek, aki piacon vagy háznál akarja eladni áruját, vagy - ha felvásárlónak értékesít - igényt tart a kompenzációs felárra. Mindez nem érinti az igazolványok érvényességének megújítását és a betétlapok igénylését - írja a Népszabadság.

Az adószám kiváltása független az évente megújuló őstermelői regisztrációtól. Az 1996 óta működő őstermelői rendszerben a zöld betűs, fehér igazolvány érvényességét évente meg kell újítani. Ekkor az illetékes falugazdásztól egy, a tárgyévre érvényes értékesítési betétlapot is kap az őstermelő. Jövőre annyiban változik a rendszer, hogy a kedvezmények igénybevételének feltétele az, hogy az őstermelő adószámmal rendelkezzen. Ezt pedig célszerű minél előbb, de legkésőbb 2008. január 15-ig az APEH-tól kérvényezni a 07T101 jelű űrlapon. A határidőt azoknak kell feltétlenül betartaniuk, akik alanyi adómentességet akarnak választani 2008-ra.

Minden olyan őstermelőnek szüksége lesz adószámra, aki közvetlenül (piacon vagy háznál) kívánja eladni portékáját. Nekik ugyanis az ilyen értékesítés után nyugtát vagy számlát kell kibocsátaniuk, amelyen szerepelnie kell az adószámuknak is. Kicsit más a helyzet akkor, ha felvásárlónak értékesít az őstermelő. Ekkor ugyanis igénybe veheti az úgynevezett kompenzációs felárat. Jövőre ezt már csak az teheti meg, aki rendelkezik adószámmal. Az ilyen értékesítésekről a felvásárló által kiállítandó dokumentumra ugyanis rá kell írni az adószámot. Enélkül a felvásárló nem kaphatja vissza az APEH-től az őstermelőnek kifizetett kompenzációs felár összegét.

Azt persze nem zárja ki a törvény, hogy egy őstermelő lemondjon a kompenzációs felárról, ha nincs adószáma. Kérdés, ez így megfelel-e a felvásárlónak. Viszont azt már büntetni fogja az APEH, ha az üzletszerűen termelő és értékesítő őstermelő számla nélkül ad el.

Ettől függetlenül az őstermelők választhatnak, hogy alanyi adómentesek lesznek (nem számítanak fel áfát, és beszerzéseik után sem igénylik azt vissza), vagy áfaalanyokká válnak. Előbbi nagy előnye, hogy mivel jellemzően nem kell áfabevallást benyújtani, jóval kisebb adminisztrációs teherrel jár. Az utóbbi körbe tartozók pedig ha felvásárlónak adnak el, és kérik a kompenzációs felárat, akkor arra a tételre nem számíthatnak fel áfát, és nem is vonhatják le a rá eső költségek áfarészét. Ellenben ha nem kérik a kompenzációs felárat, mindezt megtehetik.
Az adószám megléte ugyanakkor nem feltétele az őstermelői igazolvány érvényesítésének.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?