11 °C Budapest

Már a zárjegyen is lesz vonalkód?

Pénzcentrum
2007. december 6. 11:08

2008. július 1-jétől kerül bevezetésre a felhelyezett, vonalkódos zárjegyekről a zárjegyfelhasználók napi adatszolgáltatása. Az új rendelkezés valamennyi zárjegy-felhasználóra kiterjed, vagyis az adóraktár-engedélyeseken (gyártókon) kívül az importálókra, a bejegyzett/nem bejegyzett kereskedőkre és a közösségi kereskedőkre is vonatkozik (vagyis kizárólag az alkoholterméket előállító gazdálkodókra, illetve az alkoholterméket belföldre behozó vagy importáló gazdálkodókra).

A fő szabály szerint a zárjegy felhasználását követő napon kell az adatszolgáltatást a vámhatósághoz teljesíteni.

A bejegyzett/nem bejegyzett kereskedő és a közösségi kereskedelmi tevékenységet folytató jövedéki engedélyes kereskedő, ha a zárjegyet nem belföldön, hanem más tagállamban helyezték fel, az azt követő napon köteles az adatszolgáltatásra, amikor az alkoholterméket belföldön - a bejegyzett/nem bejegyzett kereskedő a kísérő okmányon feltüntetett rendeltetési helyen - átvette, vagy a közösségi kereskedő belföldre beszállította vagy beszállíttatta.

Az importálónak legkésőbb az alkoholtermék vámjogi szabad forgalomba bocsátásának napját követő napon kell teljesíteni az adatszolgáltatást.

Amennyiben a vámhatóság a zárjegyfelhasználók tevékenységének ellenőrzése során olyan körülményt tár fel, amelynek alapján joggal feltételezhető jövedéki visszaélés elkövetésének veszélye, az adatszolgáltatásra a tárgynapot követő nap helyett rövidebb határidő is előírható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adatszolgáltatási kötelezettség kizárólag a zárjegy-felhasználókra (adóraktár-engedélyese, importálókra, bejegyzett/nem bejegyzett kereskedőkre, közösségi kereskedők) terjed ki, a kiskereskedőkre és az import- és/vagy közösségi kereskedői engedéllyel rendelkező személyeken túli nagykereskedőkre nem.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?